Cca před rokem jsem začal uvažovat FV panelu na balkónu a měničem pohánět ledničku s mrazákem. Od jara do podzimu je manželka na chaloupce a já jsem v Praze taky pohostinsky. Prakticky jediná spotřeba je lednice a router na internet. Původně jsem uvažoval o GRID ON měniči, kluci čínský ty malý prodávaj za pár kaček. Rok provozuji 300Wměnič + 70W FV panel na 65W čerpadle v bazénku.

Je to naprostá bomba, jakmile začne FV panel fungovat, čerpadlo se zapne. Pokud výkon panel klesne došoupne se ze sítě. Je večer, panel nedává a vše se vypne. O podobném jsem uvažoval i na balkon. Ovšem sorry, přetoky mi bez povolení neprojdou, nemluvě o tom že je zaplatím jako spotřebu a tak je na místě návštěva PRE. Povolení v Praze v zásadě není problém, akorát musím mít pojekt vč. realizace a revize odbornou firmou. Krom toho musím mít povolení bytového domu, kde na to musí být také projekt. Tedy nic moc. Tohle je cca 6 týdnů stará informace z PRE montáže. Za této situace je možná levnější si pořídit lednici s vodíkovým článkem.
Na chalupě ale provozuji ostrovní 3kW systém, mám tam pověšenou spoustu měřáků abych viděl jak to funguje. A ano po část roku to funguje dobře, pak hůř a přes zimu tedy ne. Budu aplikovat zkušenosti na na balkon. "Problém" je sehnat panel aby se vešel do balkonového pole, ale to se mi povedlo - Ameri solar 380W, v zátěži 10A a 38V. To vcelku vyhovuje MPPT hybridnímu měniči co jsem si koupil. Baterku mám 100Ah. Celá ta sranda - měnič, FV panel, baterka + drobnosti se vejde do 10t. Samozřejmě je potřeba nějaká práce, ale tu mám zdarma. Kromě povolení montáže panelu na balkon nepotřebuji jediný papír. Rovaděč už jsem udělal, měnič a panel mám, baterka bude na jaře. Dneska jsem si hrál s pojistkou 60A k baterce.

- místo textitu jsem našel pertinax

- trochu letování

- sestava

- krytky

- finál