Klínová řemenice z POM-C
Máš pravdu, měl to tu pan domácí a při druhém pokusu to šlo tak blbě, že jsem to také zavrhl. Zatím jsem to nechal být, zkusím poptat, dík za tip! T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Také díky (nějak jsem zapomněl zareagovat), ano, POM už si stačil získat můj respekt /viewtopic.php?p=507602#p507602jean píše: ↑16. 11. 2024, 5:19 Bacha, POM je potvora, aj ked zdaleka nie taká ako silon. Ak ho nemáš dobre upnutý, tak ho rado vycucne do vrtáka a bud to spraví "anténu", alebo skurví obrobok. Silon vycucne takmer určite, ten je húževnatý až nezmyselne. Vrtať ide dobre klasickým HSS vrtákom. Mazať bud emulziou alebo liehom.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Ano, ale je tak odolný, že ked potrebujem liznuť stovečku, tak sa hajzlík uhne a ani nepoškrabe. Ja neviem, z čoho to vyrábajú, ale je to odolné jak hovado. Použil som to miesto kalenej a brúsenej ocele na výrobnej linke a odvtedy sa to nezasekáva kvôli nečistotám. A ešte sa to nezodralo 

No těžko posoudit co jsi obráběl , jaký průměr či délku , to z tvého popisu nelze vyčíst. Také záleží na plátku , typu plátku a rádiusu , otáčky , posuv.jean píše: ↑22. 11. 2024, 8:35 Ano, ale je tak odolný, že ked potrebujem liznuť stovečku, tak sa hajzlík uhne a ani nepoškrabe. Ja neviem, z čoho to vyrábajú, ale je to odolné jak hovado. Použil som to miesto kalenej a brúsenej ocele na výrobnej linke a odvtedy sa to nezasekáva kvôli nečistotám. A ešte sa to nezodralo![]()
Já když něco kouzlím na klasice přesnějšího , vzít 0,005 - 0,01 mm není problém.
V zásadě ... čím hrubuju , tak nešlichtuji !!! A na šlicht ... vždy nový plátek !!
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Za Zedexem se schovává víc materiálů, teď nevím podle čísla který je který, ale tohle s oblibou dělá PPS. Ten se dokonce ani nedá vystružovat, když necháš malý přídavek

Aleš Procháska
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ze Zedexu ZX-100A jsou trapézové matice na CNC-shopu.
https://www.cncshop.cz/trm-trapezova-va ... ro267.html
Osobně je pro CNC-shop vyrábím, a ten materiál mi nepřipadá nijak zákeřný. Určitě kutivovanější než silon. Nekonečnou šponu odsávám vysavačem (samozřejmě bezsáčkovým). Na CNC zahájím šponu menším posuvem (0,05 mm/ot), vznikne tenká lehká špónka, kterou si vysavač snadno najde a nacucne, a pak už můžu přidat na 0,2 mm/ot.
Brát 0,01 mm na plastu za určitých podmínek jde, ale v zásadě je to nesmysl. Honit setinový přesnosti na plastu moc nejde. A když už to tam vychytáš, tak ne každý materiál tu přesnost udrží. Třeba se silonem mám neblahou zkušenost, že má velkou nasákavost vzdušné vlhkosti - díra 19H7 po pár týdnech skladování má klidně 2-3 desetiny navíc a ložisko tam lítá
Ideální by bylo nechat to mezi hrubem a šlichtem pár týdnů odpočívat (a nasávat) v prostředí, kde je přesně taková vzdušná vlhkost, jakou bude mít zákazník na dílně v době přebírání zakázky
Když chci soustružit pěkný povrch s přesným průměrem, tak postupuju takto:
1) Empiricky musím vědět, jaký úběr na průměru mi dělá při šlichtování požadovaný pěkný povrch. Dejme tomu, že se mi osvědčila šlichtovací špona 0.1 mm (takže na průměru je to 0.2 mm)
2) Vyhrubuju si to na průměr s dvojnásobným přídavkem. Takže když chci pěkný přesný průměr třeba 20 mm, hrubuju na 20,4 mm.
3) Poté udělám první šlicht na cca 20,2 a změřím přesně mikrometrem.
4) Dejme tomu, že naměřím 20.22, tak druhý šlicht udělám o 22 setin na průměru menší, a mělo by to tam být. Důležité je, že obě šlichtování mají přibližně stejný úběr.
5) Další kus už můžu hrubovat přímo na 20.2 a jet na 1 šlicht.
6) A stejně to ve finále jistí šmirgl nebo Loctite
https://www.cncshop.cz/trm-trapezova-va ... ro267.html
Osobně je pro CNC-shop vyrábím, a ten materiál mi nepřipadá nijak zákeřný. Určitě kutivovanější než silon. Nekonečnou šponu odsávám vysavačem (samozřejmě bezsáčkovým). Na CNC zahájím šponu menším posuvem (0,05 mm/ot), vznikne tenká lehká špónka, kterou si vysavač snadno najde a nacucne, a pak už můžu přidat na 0,2 mm/ot.
Brát 0,01 mm na plastu za určitých podmínek jde, ale v zásadě je to nesmysl. Honit setinový přesnosti na plastu moc nejde. A když už to tam vychytáš, tak ne každý materiál tu přesnost udrží. Třeba se silonem mám neblahou zkušenost, že má velkou nasákavost vzdušné vlhkosti - díra 19H7 po pár týdnech skladování má klidně 2-3 desetiny navíc a ložisko tam lítá

Když chci soustružit pěkný povrch s přesným průměrem, tak postupuju takto:
1) Empiricky musím vědět, jaký úběr na průměru mi dělá při šlichtování požadovaný pěkný povrch. Dejme tomu, že se mi osvědčila šlichtovací špona 0.1 mm (takže na průměru je to 0.2 mm)
2) Vyhrubuju si to na průměr s dvojnásobným přídavkem. Takže když chci pěkný přesný průměr třeba 20 mm, hrubuju na 20,4 mm.
3) Poté udělám první šlicht na cca 20,2 a změřím přesně mikrometrem.
4) Dejme tomu, že naměřím 20.22, tak druhý šlicht udělám o 22 setin na průměru menší, a mělo by to tam být. Důležité je, že obě šlichtování mají přibližně stejný úběr.
5) Další kus už můžu hrubovat přímo na 20.2 a jet na 1 šlicht.
6) A stejně to ve finále jistí šmirgl nebo Loctite

Petr Spáčil
Věřil bys tomuto (MAGG)?gekonko píše: ↑22. 11. 2024, 10:09 To vyzera ako sukovnik z NO zo sady 5 ks za 15 eur.
Kup si jeden sukovnik s karbidovou reznou hranou potrebneho rozmeru, a bude funfovat.
https://www.dimapa.sk/25-mm-tct-sukovni ... eAQAvD_BwE
- jova
- Kontaktovat uživatele:
Jestli potřebuješ mít jistotu, tak malý kousek zapal. Pokud to bude hořet modrým plamínkem co pomalu ani nebude vidět a když to sfoukneš, uvolní se strašně štiplavý až dusivý plyn, tak si budeš jistý, je to pom.