Deska na ponk
Pořídil jsem si starší ponk a chci vyměnit starou poničenou desku za novou. Na ní půjde 2-3mm plechová tabule. Velikost desky 1630x740mm a ve třetinách bude podepřená (cca po 55cm). Tak a teď mi jde o to, aby se deska časem nekroutila a nepropadala. Dřevo použít nechci jednak kvůli ceně a pak protože se časem kroutí. Napadlo mě použít 32mm dřevotřískovou desku, ale prodavač mi doporučuje spíš MDF. Kámoš mi zase tvrdí že to je blbost že MDF je měkčí a bude se propadat.
Máte někdo MDF nebo DTD na pracovním stole? Co je lepší? Nebo slepit dvě OSBčka?
Díky
Máte někdo MDF nebo DTD na pracovním stole? Co je lepší? Nebo slepit dvě OSBčka?
Díky
Mám na ponku v dílně desku z kuchyňské desky, dělají i širší než 600, jen si musíš zajet do prodejny pro truhláře, na baubau. Ta nejlevnější, dekor šumák, slouží přes deset let oktuzemak píše: ↑9. 12. 2024, 2:02 Pořídil jsem si starší ponk a chci vyměnit starou poničenou desku za novou. Na ní půjde 2-3mm plechová tabule. Velikost desky 1630x740mm a ve třetinách bude podepřená (cca po 55cm). Tak a teď mi jde o to, aby se deska časem nekroutila a nepropadala. Dřevo použít nechci jednak kvůli ceně a pak protože se časem kroutí. Napadlo mě použít 32mm dřevotřískovou desku, ale prodavač mi doporučuje spíš MDF. Kámoš mi zase tvrdí že to je blbost že MDF je měkčí a bude se propadat.
Díky
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Doma pouzivam jak je vyssie dosku na kuchynsku linku a urcite viac ako 10 pracovnych stolov pre automotive fabriky som robil s mdf zakladom a na tom 2-3 mm nerez plech. Kamosa pozdravuj, ze pan jest wodbornikem
mdf podla rozmeru stola 16-22mm. Na tu tvoju dziru by som dal 22 mm a 3 mm nerez. Vdaka tej mdf to nezvoni, ma dobre vnutorne tlmenie.
Ps: niektore sucasne profidrevostroje mali pracovnu plochu len holu mdf.

Ps: niektore sucasne profidrevostroje mali pracovnu plochu len holu mdf.
Plech neni dobrý. Černý je permanent rezavý, pozink nevydrží dlouho a se žárovkou je drsný. Navíc pocitově na ruce nepříjemný. Navíc pokud občas děláš s elektrikou, tak to i bolí. Slož si desku z více MDF, OSB nebo i ty kuchynky vydrží dost a polep nahoře kvalitní gumou nebo zbytky PVC či Marmo.
Edit: nedoporučuju příliš strakaté vzory zbytku, furt na tom něco nemůžu najít
Edit: nedoporučuju příliš strakaté vzory zbytku, furt na tom něco nemůžu najít

Naposledy upravil(a) elbarto dne 9. 12. 2024, 2:30, celkem upraveno 2 x.
Bart ma pravdu, svářecí stůl je jasně železo, na ponk ale nic moc, používám na desce tvrdé antistatické lino, čtverce pro podlahy serveroven, super
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
My máme ponk z preglejky a 3mm plech. Vrchná doska v celku, spodok po obvode a ešte na prieč podlepené a prišroubované dvojito.
Drží dobre.
https://www.iwtrend.sk/p/6811/skprg-psmyk-vdzd
Drží dobre.
https://www.iwtrend.sk/p/6811/skprg-psmyk-vdzd
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Já sehnal v OBI zlevněnou bukovou spárovku tl. 18 mm. Mám ji jen na povrchu, nedělá se to ve velkých formátech.
Občas se v eko-dvoře najde pěkná pracovní deska z kuchyně, lidi to vyhazujou jen proto, že se jim to přestalo líbit, nebo že to je nabobtnalý kolem dřezu.
Občas se v eko-dvoře najde pěkná pracovní deska z kuchyně, lidi to vyhazujou jen proto, že se jim to přestalo líbit, nebo že to je nabobtnalý kolem dřezu.
Petr Spáčil
... prodejna pro truhláře mívá k prodeji levnou poškozenou kuchyňskou desku, stačí minimální poškození a je to pro ně neprodejné ...
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Na jednom mám 3mm plech, je pořád mastnej, dá se utřít hadrem a je čistej. Na druhým u mašin mám regranulát. Jediný co to nechce, tak do toho lít benzín a nějak extra moc oleje a samozřejmě svařovat. Pak mám ještě malej pojizdnej kde na drevěnejch prknech je tvrdá guma, tu nějaká chemie vůbec nezajímá.
Takže záleží co se tam bude dít.
Takže záleží co se tam bude dít.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Na dílenské stoly používám bukovou spárovku natřenou fermeží. Bauhaus, Ikea, co je. Větší šířky než 600 k sehnání na internetu. Některé stoly mám už víc než pětadvacet let (tyjo, to je teda už pěkná doba, teď jsem si to spočítal) a pořád jsou v pohodě. Plech si tam případně jen položím, přijde mi trochu nepříjemný na trvalé použití. Místo lina nebo gumy používám ESD podložku, opět je příjemnější na dotek a navíc občas je opravdu potřeba ESD 

Aleš Procháska