Pořízení frézky

"Zdroje tu jsou"
Odpovědět
Charon
Sponzor fora

6. 1. 2025, 8:09

miv píše: 6. 1. 2025, 7:54 Připravuji se k provedení předstartovních věcí a chci udělat následující.
1/ Vyčistit a namazat vertikální hlavu
2/ Opravit chlazení (odpojené chladící čerpadlo)
3/ Vyměnit ovládací a spínací prvky na člením panelu
4/ Upravit zapojení ovládání posuvu ala Charon, aby vypínání nebylo závislé na vypínání vřetena.
5/ Vypustit a vypláchnout převodovky a znovu je naplnit správným olejem
6/ Doladit kolmost úhlového stolu
7/ Doladit rovnoběžnost osy vřetena s rovinou Y-Z (tj. naklopení v rovině X-Z)

A pak bych asi mohl udělat první šponku :) .

To mazivo ISOFLEX pro vřeteno má být ISOFLEX NBU 15? Díval jsem se do originálního mazacího plánu a tam je doporučován Centoplex 2. Předpokládám, že je to lacinější varianta k tomu Isoflexu. Nemáte někdo tip, kde ten isoflex získat za přijatelnou cenu? Podle mazacího plánu je potřeba asi 7 mililitrů, takže 50-ti gramové balení by mi zřejmě stačilo na celou dobu života frézky (nebo spíše do mé smrti :D ).

Čím vypláchnout převodovky před novým naplněním - petrolejem?
Pokud do převodovek po vypuštění naleju petrolej, mohu je na chvíli pustit kvůli vypláchnutí? Nerad bych je zadřel.
Isoflex mám a dám :)
Já měl olej nezasratý, tak jsem ve fence jen měnil, ale v Avii to byl humáč a petrolej dvakrát, pak olej, vypustit, pak nová náplň.
S petrákem bych to dlouho netočil, nebo spíš vůbec
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
capajev

6. 1. 2025, 8:11

Ahoj, podle vykresu ma do lozisek v hlave prijit Isoflex LDS 18 Special A, 9 gramu do kazdeho. Kuzelove soukoli a vyplneni dutiny hlavy pak Centoplex HO 200g.
To vodorovne vreteno pred rozhozenim dobre promysli a kdyz uz tak si dobre oznac pozice matic a pojistnych podlozek.
zverodoktor

6. 1. 2025, 8:11

Ahoj,
Napriklad v malom balení tu:
https://www.predajlozisk.sk/product/135 ... uber-50gr-

Neviem ako je na 20ke riešené vreteno, ale ak s ihlami podobne ako Deckel FP2, údajne ešte vhodnejšie mazivo je Kluber LDS18, vreteno sa vraj menej hreje a používa ho aj oficialny servis na frézky Deckel v Nemecku.

Ak prileješ do toho petroleja trochu oleja, môžeš chvíľu aj potočiť. Bežné prevody to znesú bez ujmy
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
miv

6. 1. 2025, 8:18

DwPetr píše: 4. 1. 2025, 8:46 Mám pocit že jsem ten trn s hodinkama na 40 kuželu zahlédl na aukru
Tak jsem jej koupil. Ještě ty podložky do svěráku a pro začátek jsem asi připraven.
miv

6. 1. 2025, 8:27

Charon píše: 6. 1. 2025, 8:09

Isoflex mám a dám :)
Já měl olej nezasratý, tak jsem ve fence jen měnil, ale v Avii to byl humáč a petrolej dvakrát, pak olej, vypustit, pak nová náplň.
S petrákem bych to dlouho netočil, nebo spíš vůbec
Díky Mirku. Převodovky zvládnu vyčistit sám. Ale předtím, než bych se pustil do té svislé hlavy, provedl bych u tebe návštěvu, jak jsme se domlouvali, a při té příležitosti bych si Tě dovolil obrat o nějaké zkušenosti z rozborky, abych to nepokazil (když už sis s měřením dal tolik práce :D ).
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 1. 2025, 10:22

capajev píše: 6. 1. 2025, 8:11 Ahoj, podle vykresu ma do lozisek v hlave prijit Isoflex LDS 18 Special A, 9 gramu do kazdeho. Kuzelove soukoli a vyplneni dutiny hlavy pak Centoplex HO 200g.
To vodorovne vreteno pred rozhozenim dobre promysli a kdyz uz tak si dobre oznac pozice matic a pojistnych podlozek.
s Isoflex LDS 18 Special A jsem myslím párkrát už dělal :) a moc se mně nezdá, že by bylo v manuálu napsaný, flákni 9g do každýho a cajk, tak jednoduchý to nebude :wink:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
capajev

6. 1. 2025, 11:59

tumlik píše: 6. 1. 2025, 10:22
s Isoflex LDS 18 Special A jsem myslím už dělal :) a moc se mně nezdá, že by bylo v manuálu napsaný, flákni 9g do každýho a cajk, tak jednoduchý to nebude :wink:
No v manualu to neni, sehnal jsem vyrobni vykres, ale slibil jsem, ze ho nedam na internet. Takze podrobnejsi postup mazani tam neni. Tak alespon kuse vystrizky, tim snad svuj slib neporusim :-). Ale nepru se, jen prodavam jak jsem koupil.
IMG_7906.jpeg
IMG_7907.jpeg
edit: Vim cetl jsem tvuj clanek o GO te nove 102. Kde Schaublin doporucuje redit ten Isoflex s terpentynem a loziska namacet do roztoku. Zaroven mi to ale divne neprislo, kdyz v manualu lozisek NSK je doporucene mnozstvi maziva pro veskere typy lozisek, bud tam maji primo gramy a nebo procentualni naplneni spolu s velikosti volneho prostoru daneho loziska.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 1. 2025, 7:32

capajev píše: 6. 1. 2025, 11:59 ........ Kde Schaublin doporucuje redit ten Isoflex s terpentynem a loziska namacet do roztoku. Zaroven mi to ale divne neprislo, kdyz v manualu lozisek NSK je doporucene mnozstvi maziva pro veskere typy lozisek, bud tam maji primo gramy a nebo procentualni naplneni spolu s velikosti volneho prostoru daneho loziska.
no ten terpentýn (terpentine) tam sice píšou, ale má to asi jiný význam a nebo je to něco co se dřív tak jmenovalo ale už se to nedělá, lepší je použít na to ředění technický benzín (reinbenzin, pure benzin), tím borovicovým terpentýnem ty ložiska spolehlivě odděláš :D
ta fn20 točí 2500, má to tam maznice na přimazávání, nebo nemá? ono to principielně bude fungovat stejně, těch 9g si možná spočítali jako objem co to pojme pokud by to aplikovali tak jak ti šaubliňáci, ten postup 30/70 je jak píšou v manuálu aby se dostal ten mazací tuk komplet všude aby to symetricky obalil a "vyplnil" jemné póry v tom ložisku (asi tam nějaké budou) a pak to bude makat bez přimazávání 24/7 po dobu 5 let v případě přesně nastavené vůle ložisek :) možná proto je ta ludra tak drahá
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
capajev

7. 1. 2025, 8:32

Jj, uřčitě ta náplň je myšlena v případě že budeš plnit vyndané ložisko, takže rozborka a sborka.
Ty přimazávací maznice budou podle verze (roku výroby). Moje FN je staršího data tuším 78 rok, je to typ ještě s lamelovou spojkou. Ta má ložiska vodorovného vřeteníku udělaná na mazání olejem a maznice tam jsou u každého ložiska. Svislá hlava má rovněž maznice a mazání olejem, při rozborce jsem tedy ložiska vyplnil tím Isoflexem NBU 15, měl jsem ho doma. Hlavu tedy nepřimazávám. Vodorovné vřeteno ano, před každým použitím.
Pro ty novějšího data tam myslím přimazávací maznice nejsou (jistě to ale nevím). Podle manuálu se počítá s trvalou náplní a výměnou jednou za 3-5 let.. Při výměně náplně je nutné odstranit starý tuk z ložiska vypráním v benzinu a opatřit novou náplní.
miv

7. 1. 2025, 4:53

Frézka je v dílně na paletě. Asi tři hodiny jsem ji vysušoval a odmašťoval a čistil a WD sprejoval a čistil. Samozřejmě jsem přišel na další problémy - a to jsou krycí měchy. Ty budu muset objednat. Moc se mi nelíbí ten systém nacvakávání na druky. Špatně se to tam dává a moc to nedrží. Asi zkusím magnety. Nebo máte někdo vyzkoušený lepší systém?
Charon
Sponzor fora

7. 1. 2025, 5:03

miv píše: 7. 1. 2025, 4:53 Frézka je v dílně na paletě. Asi tři hodiny jsem ji vysušoval a odmašťoval a čistil a WD sprejoval a čistil. Samozřejmě jsem přišel na další problémy - a to jsou krycí měchy. Ty budu muset objednat. Moc se mi nelíbí ten systém nacvakávání na druky. Špatně se to tam dává a moc to nedrží. Asi zkusím magnety. Nebo máte někdo vyzkoušený lepší systém?
Druky jsou naprosto ok, jen je musíš na obou stranách dát nové. Na měchu jsou nýtované, na fence na šroubek. Normálně se dají koupit v sedlářských potřebách. Pak nacvakneš a jen páčením šroubovákem vyndáš.
Magnety jsou na ho..., budeš na fence produkovat magnetické špony, odhadneš co ti magnety provedou :mrgreen:
miv

7. 1. 2025, 5:37

Charon píše: 7. 1. 2025, 5:03
Druky jsou naprosto ok, jen je musíš na obou stranách dát nové. Na měchu jsou nýtované, na fence na šroubek. Normálně se dají koupit v sedlářských potřebách. Pak nacvakneš a jen páčením šroubovákem vyndáš.
Čirou náhodou nemáš výkresy měchů? Chybí mi celé z-ko a jedna strana y. Budu to muset oměřit, nakreslit a objednat. Takže kdyby náhodou to někdo už udělal přede mnou a zůstal mu výkres...? :D .
Z-ko už jde výrazně lépe, poté co jsem očistil ten konzervační humus. (Mimochodem byl rozpustný ve vodě - frézka byla zaplachtovaná na vozíku od soboty večer do dneška poledne a vyděsila mne, protože jsem myslel, že chytila lišku. Byla to však jen ta částečně rozpuštěná konzervace.
Opravím ten čelní panel elektro a uvidím, jak bude chodit ta řadící páka posuvů ve směru Z. Úplně OK to však asi nebude, protože je mírně ohnutá.
Charon
Sponzor fora

7. 1. 2025, 6:06

miv píše: 7. 1. 2025, 5:37
Charon píše: 7. 1. 2025, 5:03
Čirou náhodou nemáš výkresy měchů? Chybí mi celé z-ko a jedna strana y. Budu to muset oměřit, nakreslit a objednat. Takže kdyby náhodou to někdo už udělal přede mnou a zůstal mu výkres...? :D .
Z-ko už jde výrazně lépe, poté co jsem očistil ten konzervační humus. (Mimochodem byl rozpustný ve vodě - frézka byla zaplachtovaná na vozíku od soboty večer do dneška poledne a vyděsila mne, protože jsem myslel, že chytila lišku. Byla to však jen ta částečně rozpuštěná konzervace.
Opravím ten čelní panel elektro a uvidím, jak bude chodit ta řadící páka posuvů ve směru Z. Úplně OK to však asi nebude, protože je mírně ohnutá.
Výkresy mít nemusíš, v Reku stačí objednat na daný model a které chceš
Ale jsou dost do-do, já přenýtovával oba plechy, ale pak sedí jak prdel na hrnec
Tak že je ohnutá jsem si v tom šeru nevšimnul, držím palec
Charon
Sponzor fora

7. 1. 2025, 7:19

zverodoktor

8. 1. 2025, 7:26

tumlik píše: 7. 1. 2025, 7:32
no ten terpentýn (terpentine) tam sice píšou, ale má to asi jiný význam a nebo je to něco co se dřív tak jmenovalo ale už se to nedělá, lepší je použít na to ředění technický benzín (reinbenzin, pure benzin), tím borovicovým terpentýnem ty ložiska spolehlivě odděláš :D
Ahoj Tumlíku,
vyrába sa. Ten klasický terpentín čo sa tu predával v drogérii obsahoval hodne živice. Myslím, že tento je viackrát destilovaný a tým pádom čistý.

https://www.mpmoil.com/fi/products/7500 ... anguage=sk
https://www.mpmshop.cz/ak049#
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Odpovědět

Zpět na „Kde koupit starší stroje“