Pořízení frézky

"Zdroje tu jsou"
Odpovědět
DwPetr

1. 3. 2025, 11:12

Zbýňa píše: 1. 3. 2025, 10:47
Nedám, nevidím v tom žádnou výhodu. Používám sice ty mašiny prakticky denně, ale nic se mi nezkazí ani po měsíci nečinnosti.
To nebylo Zbyňo na tebe, ale na Andreje, případně miva.

Každej ať si používá to, s čím je spokojenej. Případně si vyzkouší obě varianty a rozhodne se sám.

To kazeni je zanedbatelná výhoda.

Pro mě je to na prvním místě mazání nástroje (výplach, ten olej nelepí) a pak že si prolejvám příslušenství něčím co tomu nic neudělá.

Všechno jsem prvně čistil, takže můžu vyhodnotit co zbyde po emulzi po nějaký době.

Ale rozhodně nikomu nic nevnucuju. Jen mám zkušenost s oběma variantama a pro moje využití je lepší olej. To je vše.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
DwPetr

1. 3. 2025, 11:20

miv píše: 1. 3. 2025, 11:02

Kolik mědi tam zhruba máte? Zdá se mi, že je klíčová pro "nekazení" chladící kapaliny. Zkusím sehnat něco jako měděnou drátěnku, aby to mělo velkou plochu.
Buď to bejvá oholenej drát, nebo odstřižky od klempířů když dělají z mědi atiky, odstřižky z okapů, svodů a tak. Ne každej to chce dát, protože kovák. V nejhorším případě se dá kus plechu nebo svodu koupit. Já tak vykšeftoval celou tabuli meděnýho plechu za nějaký protislužby. Nastřihá se to na pásky, ty se zmuchlaj do klubíčka a hodí do nádrže.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
miv

1. 3. 2025, 11:48

DwPetr píše: 1. 3. 2025, 11:12
Zbýňa píše: 1. 3. 2025, 10:47
Nedám, nevidím v tom žádnou výhodu. Používám sice ty mašiny prakticky denně, ale nic se mi nezkazí ani po měsíci nečinnosti.
To nebylo Zbyňo na tebe, ale na Andreje, případně miva.

Každej ať si používá to, s čím je spokojenej. Případně si vyzkouší obě varianty a rozhodne se sám.

To kazeni je zanedbatelná výhoda.

Pro mě je to na prvním místě mazání nástroje (výplach, ten olej nelepí) a pak že si prolejvám příslušenství něčím co tomu nic neudělá.

Všechno jsem prvně čistil, takže můžu vyhodnotit co zbyde po emulzi po nějaký době.

Ale rozhodně nikomu nic nevnucuju. Jen mám zkušenost s oběma variantama a pro moje využití je lepší olej. To je vše.
Já mám v podstatě už jen následující dilemata.

1/ Mám cca 10 litrů emulze, s níž nevím co udělám, pokud použiju olej.
2/ Pokud bych použil emulzi, musím sehnat měď do nádrže.
3/ Pokud použiju olej, musím jej koupit.
4/ Pokud použiju olej, bude vše po práci hodně mastné.
5/ Pokud použiju emulzi, musím se dobře starat o vše okolo kvůli rezavění.
6/ Emulzi v nádrži je třeba častěji kontrolovat a případně měnit a to ve spojitosti s čištěním nádrže.

Musím to ještě rozmyslet, protože evidentně obojí má svá pro i proti.

Díky za podnětnou debatu. Tyto vaše poznatky by nezkušený amatér jako já pracně získával velmi dlouho.
Milan199

2. 3. 2025, 3:00

miv píše: 1. 3. 2025, 11:48 ...
Já mám v podstatě už jen následující dilemata.
1/ Mám cca 10 litrů emulze, s níž nevím co udělám, pokud použiju olej.
2/ Pokud bych použil emulzi, musím sehnat měď do nádrže.
3/ Pokud použiju olej, musím jej koupit.
4/ Pokud použiju olej, bude vše po práci hodně mastné.
5/ Pokud použiju emulzi, musím se dobře starat o vše okolo kvůli rezavění.
6/ Emulzi v nádrži je třeba častěji kontrolovat a případně měnit a to ve spojitosti s čištěním nádrže.
...
Zbytečně bych to neprožíval. Pokud je to stroj na hobby práci // není v denním provozu // udržuj koncentraci mezi 8 až 10% a nic reznout ani smrdět nebude. Pokud bys nedělal několik týdnů - pusť občas na půl hodiny čerpadlo chladicí kapaliny a nech ji provzdušnit.

Měď do nádrže nedávám // nezpochybňuji její desinfekční účinnek // a nic se nekazí a nesmrdí.

Olej je na obrábění skvělý, ale pokud použiješ SK nástroje, bude se pálit a smrdí. Emulzi rozcintanou po podlaze snadno vytřeš, olej ne.

Oleje vynosíš na šponách mnohem víc a taky není zadarmo.

Pokud emulze stříkne na něco okolo, voda se odpaří a zůstane tam vrstvička oleje. Není důvod aby to rezlo. Proto jsou v emulzích inhibitory koroze a základový olej.

Obsah nádrže kontroluješ podle množství práce. Emulze má samosebou krom ulpění na šponách i odpar vody, ale to je minimum práce. Nečistoty v nádrži jsou prach z mašiny, rez a prach z materiálu, případně prach z litiny. Pokud máš v nádrži na dně několik cm "bláta" bude se ti lépe čistit od emulze.

Nezazněla tu jedna výhoda oleje - pokud dílnu používáš jen občas a v zimě tam netopíš - olej nezmrzne.
DwPetr

2. 3. 2025, 6:05

Ještě to srovnání můžu popsat jinak. Mám dvě mašiny proti sobě, v jedný olej, v druhý emulzi.

Přijdu k oleji, zapnu, teče, čistej, a od doby co jsem to naplnil jsem nemusel dolívat. Skončím, vypínám mašinu, nechám to stýct, odcházím. Až zas potřebuju dělat, uklidim stůl od špon. Kolem nic nemám, používám krytování. Na stole co spláchnu litinovej prach z předešlýho vyvrtávání, keterej se stihne usadit v přepadovým korytě kde ho před vtekem do nádrže ještě podrží magnet.

Přijdu k emulzi, zapnu mašinu, protočím sajrajt, podotýkám že litinu mám na obou strojích. Po chvilce mi začne chrčet čerpadlo, doleju 20l, aby byla plná bedna resp. aby to šlo přes přepážky. V tu ránu je z tý čistý emulze hned sajrajt, protože bych to musel celý vylejt a tu plastovou bednu vyčistit. Jenže po dvou klikách je to zase sajrajt. Mám krytování, takže okolí stejný. Skončím, počkám až to odteče, většinou až jdu domů beru hadr, otírám lože lícní desky, sklíčidla. Pak beru hadr od oleje, snažím se tím olejem všechno potřít. Pod 300kg vřeteníkem se kterým se posouvat moc dobře nedá to bude zase v lepším případě černý jak to bylo předtím. Pokud to neudělám vydrží to po emulzi mastný tak tejden, a pak se začnou objevovat rezavý fleky, takže beru mastnej hadr a pucuju je dokud to jde.

Za tejden nebo měsíc, je to jedno, přijdu k mašině, pustím, olej teče, čistej, neřeším, dodělám odcházím. Pustím druhou mašinu s emulzí a koloběh viz výše.

Jde o to, jak často se to používá, pokud ta mašina jede každej den, voda bude v pohodě, pokud se používá jak u mě, jen když je potřeba, tak je voda jen pro zlost.

:)
Zbýňa

2. 3. 2025, 8:42

Nechápu co furt máte s tím rezavěním. Nic takovýho se při 8% neděje. Max ty tmavý mapy po delším upnutí svěráku a i ty časem mizí nebo pod filcovým stírátkem u soustruhu. Nic se vytírat do sucha a konzervovat fakt nemusí. To u soustruhu taky pokaždý odmontujete suport?
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

2. 3. 2025, 9:38

teď já :D
dělám to jak zbýňa a milan, aby ta emulze nerezla na litině stroje musí být ta koncentrace vyšší než je ta doporučená, těch cca 8prct by sedělo, nikdy se mně nezkazila, jen dolívám.....
pokud bude dělat občas, sem tam, tak si dovedu ten olej představit, soustružnický automat, dlouhotočák uzavřený kde obrobky padají do nějakého koše prostě průmyslové využití, ale pravidelně bez nějakého dodatečného odmašťování teda ne, teplo to moc neodvádí, u nějakého hrubování vím přesně co to bude dělat, všechno zajebaný, mastný, při opakovaném upínání sundat drobnou šponku je docela opruz, stejně tak něco měřit bez odmaštění, chlupy od hader....no každý podle svého vkusu a píšu to po vlastní kdysi zkušenosti s olejem, po ruce furt bernera na brzdy.... to byla panečku spotřeba :D
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Milan199

2. 3. 2025, 9:59

Ještě jedna zkušenost.

Před lety jsem potřeboval na soustruhu, kde běžně dělám s emulzí "nasadit olej" na specielní nerez slitinu. Po mašině potom zbylo porůznu trochu oleje a taky nádrž jsem nevyčistil úplně pečlivě. Když jsem tam potom dal zpátky chladicí kapalinu, tak se mi z toho sdrcly hnusné "amarouny" a jako bonus jsem spálil čerpadlo.

Jednalo se o kombinaci Paramo CUT 10 a Blasocut 2000.

To není nic proti oleji jenom bacha na nějaké kombinace.
Zbýňa

2. 3. 2025, 11:40

miv píše: 1. 3. 2025, 11:02
Zbýňa píše: 1. 3. 2025, 10:47 Nedám, nevidím v tom žádnou výhodu. Používám sice ty mašiny prakticky denně, ale nic se mi nezkazí ani po měsíci nečinnosti.
Kolik mědi tam zhruba máte? Zdá se mi, že je klíčová pro "nekazení" chladící kapaliny. Zkusím sehnat něco jako měděnou drátěnku, aby to mělo velkou plochu.
Proto se tam dávají ty oholený dráty, protože mají velkou plochu povrchu. Nikdy jsem s množstvím nelaboroval, nebyl důvod, ale mám v každý nádrži smotek asi jako pěst. Možná by se mit o nekazilo i bez mědi, ale nebyl důvod jí tam nemít.
miv

2. 3. 2025, 3:01

Díky všem za diskusi. Po zvážení všech pro a proti tam naleju emulzi, kromě jiného i proto, že už ji mám. Budu držet deseti procentní koncentraci a oholím nějaké zbytky CYKY kabelů. Stroj zatím pokaždé čistím, takže čistota by neměl být problém. Na svěrák si udělám vodící kameny, abych jej nemusel pokaždé hodinkovat a mohl jej snadno sundat a vrátit zpět. Uvidím za půl roku, co se stane.
Charon
Sponzor fora

2. 3. 2025, 3:06

miv píše: 2. 3. 2025, 3:01 Díky všem za diskusi. Po zvážení všech pro a proti tam naleju emulzi, kromě jiného i proto, že už ji mám. Budu držet deseti procentní koncentraci a oholím nějaké zbytky CYKY kabelů. Stroj zatím pokaždé čistím, takže čistota by neměl být problém. Na svěrák si udělám vodící kameny, abych jej nemusel pokaždé hodinkovat a mohl jej snadno sundat a vrátit zpět. Uvidím za půl roku, co se stane.
No origo šutry mam broušené, daji se koupit :roll:
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
miv

2. 3. 2025, 4:29

Charon píše: 2. 3. 2025, 3:06
miv píše: 2. 3. 2025, 3:01 Díky všem za diskusi. Po zvážení všech pro a proti tam naleju emulzi, kromě jiného i proto, že už ji mám. Budu držet deseti procentní koncentraci a oholím nějaké zbytky CYKY kabelů. Stroj zatím pokaždé čistím, takže čistota by neměl být problém. Na svěrák si udělám vodící kameny, abych jej nemusel pokaždé hodinkovat a mohl jej snadno sundat a vrátit zpět. Uvidím za půl roku, co se stane.
Dole ale není drážka - já jsem sundal tu otočnou základnu a kámen není kam umístit. Tu točnu jsem nekontroloval.
lubbez

2. 3. 2025, 4:30

Kolega v nástrojárně dává do emulze lžičku modré skalice. ??? Prý neví co je to smrad a používá na všech strojích už od převratu.
miv

2. 3. 2025, 4:32

Charon píše: 2. 3. 2025, 3:06
Díky za tip. Kameny koupím, drážku budu muset zřejmě udělat.
Modros

2. 3. 2025, 4:34

já teda některé stroje nepoužívám třeba 3 mesíce...a nic nerezne...samozřejmě pomoci refraktometru nejdu pod 10.....na soustruhu pod konikem tmavej flek...ale né rez...to samé na litinovém sveráku...na ocelových svěrácích na CNC nic.....nebál bych se toho
brusku na kulato sem koupil s olejem....po pár testech a mastné pulky dílny sem usoudil že tudy cesta nevede
Masso, stroje všemožný, autoservis, amatérské závody Nissan GTR
Odpovědět

Zpět na „Kde koupit starší stroje“