Freza na makksie materialy zo stojanovej vrtacky alebo sustruhu?
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Asi jsi dobře nezpracoval tu poznámku o dostatečně velkém lineárním vedení. Já bych to doporučil taky a myslím tím, že potřebuješ jeden lineár velký jako kráva
Třeba takovouhle šínu cca 50 x 60 mm: https://www.hiwin.cz/cz/produkty/linear ... hgr-typu-t Ta nepotřebuje při té délce jakou chceš žádnou podporu, nic, drží sama o sobě. Já mám z podobné třeba udělané vedení berana u vystřihovacího lisu na tenký plech. Jedna kolejnice, jeden vozík a maká už deset let.

Aleš Procháska
Ale spracoval!
.. a preto som si dnes zadovazil toto
:
Je to nadhera a velmi mam rad tieto hodinarske stroje a k MN80 to bude ako Jing/Jang dvojca
Je to Deckel G1F/L (znacia to raz tak, raz tak), ale bez toho pantografu, takze to vysuvne vreteno je mega pevne. Ma to 200 kg, dam to do pucu trosku a myslim, ze to bude vhodne. Su aj na YT videa, ako to prerabali na CNC a mozno sa do toho pustim. Tie posuvy su tam naozaj velmi, velmi stedre. Musim este zohnat dobry zverak.
Maros
.. a preto som si dnes zadovazil toto

Je to nadhera a velmi mam rad tieto hodinarske stroje a k MN80 to bude ako Jing/Jang dvojca

Maros
Ještě je tu jedna cesta.
Je ta frézka s kuličkovým šroubem ?
A jaké máš teď vřeteno na té 3040 ?
Pokud je tam původní DC vřeteno 12000 rpm, tak výměnou vřetene za čínské 800W/1500W vodou/vzduchem chlazené z ALI, dosáhneš za poměrně malý peníz dramatického zlepšení vlastností.
Můžeš se podívat na video (moje vlastní), a posoudit, jestli to obrábí lépe nebo hůře než Tvůj stroj.
https://www.youtube.com/watch?v=30MUj7KC_VE
Parametry obrábění jsou: 24000 rpm, fréza 3,175 v hloubce 4mm, úběr do strany 0.4mm. Feed si už nepamatuju.
Je ta frézka s kuličkovým šroubem ?
A jaké máš teď vřeteno na té 3040 ?
Pokud je tam původní DC vřeteno 12000 rpm, tak výměnou vřetene za čínské 800W/1500W vodou/vzduchem chlazené z ALI, dosáhneš za poměrně malý peníz dramatického zlepšení vlastností.
Můžeš se podívat na video (moje vlastní), a posoudit, jestli to obrábí lépe nebo hůře než Tvůj stroj.
https://www.youtube.com/watch?v=30MUj7KC_VE
Parametry obrábění jsou: 24000 rpm, fréza 3,175 v hloubce 4mm, úběr do strany 0.4mm. Feed si už nepamatuju.
-
Ahoj,
mašinka je to naozaj krásna. Obávam sa však, že ten pohon guľatým remienkom zvládne tak gravírovanciu frézu a možno stopkovú tak 4-5 mm. Ale možno sa mýlim a skúsenejší ma opravia že remienok prenesie solídnejší výkon.
Máš k tomu aj klieštiny na upnutie rôznych priemerov nástrojov?
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
No som nereagoval nejaky cas, pretoze s novym strojom, som si musel upravit miestnost/chodbu. Tak som staval priecku..
Frezuje Ti to naozaj vyborne, az som ostal prekvapeny. Keby som toto video vedel pred zakupenim G1Lky, tak by som zostal v patovej situacii.
Trosku ma vacsi stroj lakal aj z dovodu praktickeho pre mna - tu 3040 si chcem "setrit" na DPS, popisovanie panelov. Na nejaku pravidelnejsiu kovovyrobu mi to prislo chatrnejsie a ze by som to casom rozvaklal cele.
Potom som rozmyslal, ze aj ked je to lano krasne a pekne to vsetko sponuje, tak by som casom spravil nasledovne:
- To vreteno / cela os sa da vysuvat, beha to v drazke (vidno to pekne na foto, ked som to niesol v aute). Mohol by som celu tu cast dat vyrobit z masivneho hlinika / ocele aj s uchytenim na ALI motor vretena (hranaty), kde uz budu aj normalne kliestiny. Je to prakticky ziadny zasah. Staru os aj s vretenom, sponovaciu kladku so zavazim + motor si pekne odlozim. Ma to aj malinky kompresor, co tam fuka vzduch na nastroj. Je to strasne zlate!
Ano, mam presne tu.
Frezuje Ti to naozaj vyborne, az som ostal prekvapeny. Keby som toto video vedel pred zakupenim G1Lky, tak by som zostal v patovej situacii.

Ahoj, je! Idem ju dnes trosku davat do pucu. Mam mosadzne kartace (naozaj mosadzne), tak idem ocistit tie vedenia, premazat a dat do prevadzky vhodneho stavu na zoznamovanie sa.zverodoktor píše: ↑6. 3. 2025, 10:48 Ahoj,
mašinka je to naozaj krásna. Obávam sa však, že ten pohon guľatým remienkom zvládne tak gravírovanciu frézu a možno stopkovú tak 4-5 mm. Ale možno sa mýlim a skúsenejší ma opravia že remienok prenesie solídnejší výkon.
Máš k tomu aj klieštiny na upnutie rôznych priemerov nástrojov?
Potom som rozmyslal, ze aj ked je to lano krasne a pekne to vsetko sponuje, tak by som casom spravil nasledovne:
- To vreteno / cela os sa da vysuvat, beha to v drazke (vidno to pekne na foto, ked som to niesol v aute). Mohol by som celu tu cast dat vyrobit z masivneho hlinika / ocele aj s uchytenim na ALI motor vretena (hranaty), kde uz budu aj normalne kliestiny. Je to prakticky ziadny zasah. Staru os aj s vretenom, sponovaciu kladku so zavazim + motor si pekne odlozim. Ma to aj malinky kompresor, co tam fuka vzduch na nastroj. Je to strasne zlate!

Omlouvám se za odbočku, zaujalo mne
prochaskovo:
prochaskovo:
mohl bys dát třeba fotku? DíkyJá mám z podobné třeba udělané vedení berana u vystřihovacího lisu na tenký plech. Jedna kolejnice, jeden vozík a maká už deset let.
Připrav se, hrajem...
https://www.youtube.com/watch?v=HzjNAnEfvxc
https://www.youtube.com/watch?v=HzjNAnEfvxc
-
Ahoj, je to jedna cesta. Zase to má podľa mňa"ale".
Tie čínske vretenové motory sú vysokootáčkové, neviem či existujú menej ako 12.000. Budeš síce mať na ňom FM, ale so znižovaním otáčok bude klesať aj moment.
Isteže prvotná otázka je, čo na tom chceš robiť. Ak máš jednoznačne jasno že pôjde o jemnú prácu s plastom a farebným kovom, také vreteno vyhovie. Ale na železo už aj zregulované otáčky môžu byť privysoké.
Napadá ma, či by nebola cesta vymeniť remeničku vretena za remeničku trebárs na ozubený remeň a poháňať to napríklad motorom pre šijacie stroje, ktorý má reguláciu. Je tu na fóre o ňom viacero vlákien.
Otázka samozrejme zostávajúca sú klieštiny, ale tie sa určite dajú kúpiť.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
Ty elektrovřetýnka se dají koupit i ve čtyřpolovém nebo osmipolovém provedení. Pak mají otáčky 12000 // nebo 6000 // při 400Hz. Jsou ale minimálně dvakrát dražší. 1500W je okolo 10k CZK.zverodoktor píše: ↑10. 3. 2025, 8:34 ...
Tie čínske vretenové motory sú vysokootáčkové, neviem či existujú menej ako 12.000. Budeš síce mať na ňom FM, ale so znižovaním otáčok bude klesať aj moment.
S dobrým měničem // omron MX, FujiFrenic, Yaskava V1000, ... // ten krouťák moc neklesá. Je ale potřeba počítat pro motor 1500W frézu tak max průměr 8.
Určitě to ale bude mít větší krouťák nežli to vřeteno s kulatým řemínkem.

Proč to mrvit nějakou přestavbou?MarosD píše: ↑6. 3. 2025, 2:44 Ale spracoval!
.. a preto som si dnes zadovazil toto:
174775687.jpg
Je to nadhera a velmi mam rad tieto hodinarske stroje a k MN80 to bude ako Jing/Jang dvojcaJe to Deckel G1F/L (znacia to raz tak, raz tak), ale bez toho pantografu, takze to vysuvne vreteno je mega pevne. Ma to 200 kg, dam to do pucu trosku a myslim, ze to bude vhodne. Su aj na YT videa, ako to prerabali na CNC a mozno sa do toho pustim. Tie posuvy su tam naozaj velmi, velmi stedre. Musim este zohnat dobry zverak.
Maros
Mám Deckela KF2 s hydraulikou a v životě by mě nenapadlo ho takhle zk.urvit. Má teda vřetýnko, ktere točí ještě trochu víc - přes variátor.
Tak skurvenie je asi prisilne slovo.

A rovnako som sa aj vyjadril tak, ze sa s tym musim zoznamit. Velmi sa mi paci zatial tak, ako to cele je. Mam uctu k starym strojom, preto som si nekupil nejake Bernardo. A rad sa hram.
Takto som rozmyslal, ze ak to menit, tak za vreteno, co by dalo pri 400 Hz okolo tych 12000 ot/min, nech som v takom najpouzitelnejsom rozsahu. Ale to az ked nebude stacit to lano na moju pracu. To lano sa dokonca stale aj na Deckel robi.Milan199 píše: ↑10. 3. 2025, 11:57 Ty elektrovřetýnka se dají koupit i ve čtyřpolovém nebo osmipolovém provedení. Pak mají otáčky 12000 // nebo 6000 // při 400Hz. Jsou ale minimálně dvakrát dražší. 1500W je okolo 10k CZK.
S dobrým měničem // omron MX, FujiFrenic, Yaskava V1000, ... // ten krouťák moc neklesá. Je ale potřeba počítat pro motor 1500W frézu tak max průměr 8.
Určitě to ale bude mít větší krouťák nežli to vřeteno s kulatým řemínkem.![]()
https://www.singer-werkzeugmaschinen.de ... 00-mm.html
-
Ahojte,
pustil som sa do rozborky/zborky a ukazalo sa to ako dobry tah.
1. Kompresor mal obe priruby povolene. Najrv som nechapal preco, ale ked som ho vycistil a premazal, tak po dotiahnuti prirub sa prestal otacat. Celo "rotora" s lamelami bronz. lamelami sa opieralo o prirubu. Tak som to vyriesil papierovym tesnenim, ktore som natrel vazelinou, ako som som si zalubil na Jawe 634
Kompresorik terak krasne fuka, axialne je to akurat. Rovnako bola kladka na remen zle nasadena, nie tak, ako kaze jamka na hriadeli na cervik, ktory na nej bol.
2. Do napinacej kladky dal niekto lozisko, ktore malo vnutorny priemer vacsi o 1mm ako oska na ktorej malo byt. Tym sa tam vydrala takato drazka a znicil zapich na segerku. Kludne to mohlo vyletiet. Priznam sa, ze som to dal najprv kamaratovi, nech mi tam ten chybajuci material privari a potom to osustruzil. Nechcelo sa mi to vyrabat cele.
3. V osi vretena dal niekto miesto kolikov klince a bola to celkom "zabava" odtial dat von, pretoze ma to urazalo. Postupnym odvrtavanim, vyklepavanim to slo. Tie povodne otvory su znicene, vobec neviem, ci to bol kuzel, alebo len norm. otvor.
Co by ste doporucili? Spravit to na 1:50, 4mm kolik? Alebo staci klasicky kolik, zaisteny. Je to tam dost namahane, pretoze sa pomocou toho cez tiahla pohybuje vreteno.
**
pustil som sa do rozborky/zborky a ukazalo sa to ako dobry tah.
1. Kompresor mal obe priruby povolene. Najrv som nechapal preco, ale ked som ho vycistil a premazal, tak po dotiahnuti prirub sa prestal otacat. Celo "rotora" s lamelami bronz. lamelami sa opieralo o prirubu. Tak som to vyriesil papierovym tesnenim, ktore som natrel vazelinou, ako som som si zalubil na Jawe 634

2. Do napinacej kladky dal niekto lozisko, ktore malo vnutorny priemer vacsi o 1mm ako oska na ktorej malo byt. Tym sa tam vydrala takato drazka a znicil zapich na segerku. Kludne to mohlo vyletiet. Priznam sa, ze som to dal najprv kamaratovi, nech mi tam ten chybajuci material privari a potom to osustruzil. Nechcelo sa mi to vyrabat cele.

3. V osi vretena dal niekto miesto kolikov klince a bola to celkom "zabava" odtial dat von, pretoze ma to urazalo. Postupnym odvrtavanim, vyklepavanim to slo. Tie povodne otvory su znicene, vobec neviem, ci to bol kuzel, alebo len norm. otvor.
Co by ste doporucili? Spravit to na 1:50, 4mm kolik? Alebo staci klasicky kolik, zaisteny. Je to tam dost namahane, pretoze sa pomocou toho cez tiahla pohybuje vreteno.
**