Filamenty pro 3D tisk - zkušenosti
Drobná poznamka: v dnešní době

Nevím, zda to nedefinované rozpětí pokojové teploty nemůže vnest významnejsi jsi chybu.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
lubbez> tady predpokladame difuzi popsatelnou jednoduse podle Fickova zakona.
Primo v norme je priklad amorfniho termoplastu PMMA, ktery saturuje na asi 3x vyssim hmotnostnim mnozstvi pri ponoru v porovnani s metodou vystaveni vzdusne vlhkosti. Viz vystrizek. Co jsem precetl, plati tohle chovani nasakavost >> navlhavost pro vsechny amorfni, jako to plexi, vcetne kompozitu, pod teplotou skelneho prechodu, ale i vetsinu semikrystalickych termoplastu. Cili predpokladam i pro vsechny ty FDM filamenty o kterych je rec je ponor vhodna metoda jak docilit maxima obsahu vody. Pricemz je potreba mit na pameti, ze to je nekolikanasobne vic, nez pri navlhavani na vzduchu.
Ale rad se necham poucit pokud je to jinak.
Primo v norme je priklad amorfniho termoplastu PMMA, ktery saturuje na asi 3x vyssim hmotnostnim mnozstvi pri ponoru v porovnani s metodou vystaveni vzdusne vlhkosti. Viz vystrizek. Co jsem precetl, plati tohle chovani nasakavost >> navlhavost pro vsechny amorfni, jako to plexi, vcetne kompozitu, pod teplotou skelneho prechodu, ale i vetsinu semikrystalickych termoplastu. Cili predpokladam i pro vsechny ty FDM filamenty o kterych je rec je ponor vhodna metoda jak docilit maxima obsahu vody. Pricemz je potreba mit na pameti, ze to je nekolikanasobne vic, nez pri navlhavani na vzduchu.
Ale rad se necham poucit pokud je to jinak.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
Tak jsem začal trochu ladit profil na ColorFab nGen, měl by to být co-polyester, výrobce Holandsko. První nástřel trzska 0.5, 230°C, 80°C podložka, 80 mm/sec a chlazení 30%. Ten větráček bude chtít trohu víc, ale jinak je to vcelku OK. Tisknuto bez podpor, výška 88mm

Trochu svěžího větru s novým filamentem PETG-GF od fy TINMORRY
https://vi.aliexpress.com/item/10050084 ... pt=glo2vnm
Tisknuto teplotou 82/260. Podpory Bambulab support material for PA/PET. Brim 5 mm.
Nulové zkroucení. Skvělý povrch. Solidní pevnost. Za mne naprosto ideální materiál - skleněné vlákno lepší vyztužení než uhlíkové. Výborně to drželo na podložce. Podpory se odlepily s minimální námahou.
https://vi.aliexpress.com/item/10050084 ... pt=glo2vnm
Tisknuto teplotou 82/260. Podpory Bambulab support material for PA/PET. Brim 5 mm.
Nulové zkroucení. Skvělý povrch. Solidní pevnost. Za mne naprosto ideální materiál - skleněné vlákno lepší vyztužení než uhlíkové. Výborně to drželo na podložce. Podpory se odlepily s minimální námahou.
Spíš mne mrzí, že jsem těch špulek neobjednal za původních 430 Kč více. Teď jsem už objednával za 602 Kč. Mimochodem doprava z Německa, takže za necelý týden doma. Za mne skvělé překvapení. Že to bude tak dobré, jsem nečekal. Podle mne je to naprosto skvělý inženýrský filament. Možná není tak dobrý jako PA-CF z hlediska pevnosti, ale co se týká kroucení a povrchu, tak je to podle mne zatím nejlepší filament, s nímž jsem pracoval. Uvidím, jak udrží stabilitu kvality.