DIY CNC

3Dment
Kontaktovat uživatele:

15. 4. 2025, 4:39

Zdravím všechny strojaře!

Jsem tu nově a rád bych se přidal do komunity s vlastním projektem CNC frézky, kterou stavím od základu úplně sám – od návrhu až po realizaci.
Stroj si kompletně modeluju ve Fusionu 360, vše stavím postupně doma a chci dokumentovat celý proces.

Celá konstrukce je navržená z hliníkových profilů (80x160, 80x80, 40x80 ) a veškeré montážní díly aktuálně tisknu z PETG na 3D tiskárně. Tyto díly později postupně nahradím hliníkovými komponenty, které si sám obrobím na této frézce, jakmile bude funkční.

Momentálně mám připravené profily na stavbu rámu a čekám na dodání dalších profilů na podstavec, abych mohl začít kompletovat celou konstrukci.

Obrázek

Obrázek

Základní parametry stroje:
Konstrukce: Moving gantry

Pojezdy: cca 600 × 500 × 200 mm

Lineární vedení: HGR20

Kuličkové šrouby: SFU1605

Motory: NEMA 34, closed-loop, 12 Nm

Vřeteno: 4 kW, vzduchem chlazené, ER25 kleština

Řízení: Mach3, později určite offline controller. ( DDCS Expert, Masso G3 Touch? )

Cíl: Obrábění hliníku a lehkých ocelí, výroba vlastních dílů pro další stroje

Celý projekt dokumentuju a plánuji zveřejňovat i na YouTube/TikTok pod značkou 3Dment.

Budu rád za jakoukoli zpětnou vazbu, technické rady nebo i zkušenosti z podobných DIY konstrukcí.

Doufám, že vás moje stavba zaujme, a třeba to někoho nakopne k tomu, aby si CNC postavil taky.

Díky za pozornost a zdar!
3Dment
Kontaktovat uživatele:

25. 4. 2025, 9:32

Ahoj všem,​

po menší odmlce se opět hlásím s novinkami ohledně stavby mé CNC frézky. Přípravy jsou v plném proudu – právě mi dorazily poslední hliníkové profily na podstavec, takže je připravuji, dotisknu pár posledních dílů a brzy se pustím do samotné stavby stroje.​

Natočil jsem krátké video, kde ukazuji aktuální stav projektu. Mrknout na něj můžete zde: https://www.youtube.com/watch?v=v7QCYhLeFAQ

Díky a těším se na vaše reakce!
Dawe

25. 4. 2025, 9:56

poznamka k tem prozatimnim tistenym dilum - PETG je nejhorsi mozna volba. Nejmene tuhy ze vsech. To radeji z obycejneho PLA tam, kde teplota dovoli. Pripadne lepsi, tuhe plnene materialy (PC CF, PA CF,...) , pokud umis a neni ti lito z toho ty docasne dily tisknout.

Ty 12Nm closed loop krokace bude asi overkill.
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
3Dment
Kontaktovat uživatele:

25. 4. 2025, 10:23

Dawe píše: 25. 4. 2025, 9:56 poznamka k tem prozatimnim tistenym dilum - PETG je nejhorsi mozna volba. Nejmene tuhy ze vsech. To radeji z obycejneho PLA tam, kde teplota dovoli. Pripadne lepsi, tuhe plnene materialy (PC CF, PA CF,...) , pokud umis a neni ti lito z toho ty docasne dily tisknout.

Ty 12Nm closed loop krokace bude asi overkill.
​Ahoj! S tvrzením, že PETG je horší volba než PLA pro CNC konstrukce, si dovolím nesouhlasit.​

Je pravda, že PLA je tužší a má vyšší pevnost v tahu, ale zároveň je křehčí a náchylnější k praskání při dlouhodobém vystavení vibracím nebo mechanickému namáhání. Naopak PETG je houževnatější, lépe odolává vibracím a má lepší soudržnost mezi vrstvami.​

Pro funkční díly, které jsou vystaveny vibracím, je PETG podle mého vhodnější volbou.​

Určitě bych rád použil lepší materiál, ale bohužel moje tiskárna nemá tvrzenou trysku, takže to nezvládne. Každopádně s těmi motory máš pravdu, je to docela overkill, ale na druhou stranu to zase bude pěkně držet pozici a bude to přesné. Časem bych rád koupil i silnější kuličkové šrouby (2005–2505). Nejhorší je, že jsem ty věci kupoval postupně, jak jsem si zjišťoval informace; teď bych to udělal trochu jinak, ale co už – věci mám a dá se s tím určitě něco dobrýho udělat. Každopádně díky za reakci!
Dawe

25. 4. 2025, 10:27

U tech docasnych dilcu te nizka houzevnatost PLA trapit nemusi, protoze krehky lom = unava a to znamena kumulativni poskozeni casem (pod vibracemi nebo jinym cyklickym zatizenim).
Jinak PLA samozrejme neni vhodny technicky plast, ale presne na tuhle aplikaci se hodi vic nez PETG diky tomu zasadne vyssimu modulu pruznosti. Ten potrebujes, zvlast jestli pujde o nejake spojovaci dilce, nebo nedejboze objimku vretene apod. Pak se ti kazda trocha tuhosti navic pri obrbeni tech hlinikovych slitin bude hodit.
e: o neumerne vyssi soudrznosti vrstev PETG oproti PLA nevim. To by se koneckoncu muselo promitnout do datasheetu z ISO 527 v kolmem smeru. A tam vede PLA nad PETG (obecne) stejne jako v tiskove rovine. A v tech pouzivanyc unavovych testech (ASTM D) taky a to vyrazne - ale tam jak jsem psal to tady neni az tak podstatne..
oscar

26. 4. 2025, 7:32

Až to 4kw vřeteno na hliníku se spojkama z petg bude obrábět lehké ocele tak se rád přijedu podívat a omluvit se za negativní předsudky.

Jinak, tudy cesta opravdu nevede. Ne. Ne a ne
kiko01
Kontaktovat uživatele:

26. 4. 2025, 7:37

Nechajte ho, co ste zabudli ze skusenost je neprenosna?
jean

26. 4. 2025, 7:41

Drobná rada, ked režeš závity do tých aluteckov, tak sa na vratidlo vyser, lebo pri tom ošedivieš. Závitník šupni do akučky, namaž liehom a na max. otáčky spravíš 3. Potom musíš zas namazať liehom, pri štvrtom sa zvykne lepiť. Pár tisíc som ich už spravil... Stačí na to 45 Nm akučka, aby vládala rezať aj na dvojke. Osobne si myslím, že ocel ti to chrumkať dobre nebude. Drevo bude v pohode, hliník s maličkou frézičkou tiež, ale už to bude na hrane. Tie ľahké profily nemajú tuhosť. Aspoň na rám si mal objednať 108080, nie L10... Ukáž model, ako to máš vyztužené.
Naposledy upravil(a) jean dne 26. 4. 2025, 7:46, celkem upraveno 1 x.
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

26. 4. 2025, 7:42

Za mě. Všechny díly z PLA co jsem umístil na CNC, byť jen držáčky na kabely nebo nějaké krabičky, vždy rychle popraskaly nebo se úplně rozpadly.
PETG nemám zkušenost.
Ale když bych jsem do toho takto pouštěl, asi bych nejdřív udělal krabici na tiskárnu, sehnal tvrzenou špičku, dal dovnitř topítko na vyhřívání prostoru tiskárny a tisknul z nějakého kvalitnějšiho materiálu a s pořádanými výplněmi. Hlavně když to má udržet frézování.
Mi se zatím dobře osvědčuje materiál ASA.

Nevím jak to designuješ, ale napadá mě že když už to tiskneš, rozhodně bych se nespoléhal na plastové závity, ale všude bych tisknul místo díry se závitem díry s osazením pro ocelové matice. A asi bych i tisknul 100% výplň kvůli tuhosti.
To jen co mě teď tak napadlo.

Když to uděláš dosti kvalitně, možná to ten hliník nějakou menší frézou vezme.
Naposledy upravil(a) Lukas_2 dne 26. 4. 2025, 8:04, celkem upraveno 2 x.
BF30 přestavěná, Optimum F100 přestavěná
Kamodel.cz
Mach4
pafik

26. 4. 2025, 7:43

kiko01 píše: 26. 4. 2025, 7:37 Nechajte ho, co ste zabudli ze skusenost je neprenosna?
Už to první video s řezáním závitů vypadá zajímavě .... :)
3Dment
Kontaktovat uživatele:

26. 4. 2025, 10:00

​Nazdar kluci, díky všem za reakce!​

Omlouvám se, že neodpovídám jednotlivě, ale dovolím si reagovat hromadně, ať to nezahltím.​

Rád bych uvedl pár věcí na pravou míru.​

Jednu menší frézku jsem už postavil z menších hliníkových profilů s 3Nm motory, 500W vřetenem, lineárními vedeními MGN12 a trapézovými šrouby (bez kuličkových šroubů). A víte co? Jasně, není to jako CNC za několik milionů, ale hliník to řeže bez problémů – jen je potřeba jet pomaleji. Dokonce jsem zkoušel i ocel a byl jsem překvapený, že to "šlo". Samozřejmě to nebylo ideální, celé se to třepalo a bylo to poskákany, protože to váží asi jen 35 kg.​Takže s 4kW vřetenem, které točí 18 000 otáček, daleko silnějšími motory a pevnějšíma hliníkovejma profilama to určitě půjde mnohem lépe.​

Ty profily, do kterých jsem řezal závity, jsou pouze nohy podstavce, proto nejsou z těžších verzí. Profily které příjdou na CNC jsou tyto https://www.vsk-profily.cz/hlinikovy-pr ... 160-tezky/ dva na osu Y a jeden na osu X. Vyztuhy mám z težkých verzí profilu 40x80. Co se týče řezání závitů, nechápu, co je na tom zajímavého. Ale jestli chceš vidět něco zajímavého, stav se za mnou do práce – ukážu ti nějaký 4metrový kousek na horizontce, z toho si vtom případě sedneš na zadek.​

K těm tištěným dílům – Ani by mě nenapadlo mít závity v plastu, všude jsou pouze díry na uchycení a držet to bude z druhé strany v matici která je v drážce profilů. Je to pouze provizorní řešení, na kterém vyzkouším, jak vše funguje a nasledně obrobím hliníkové díly které nahradí ty tištěné a ty poletí do popelnice. A ano, na 100 % to s nimi bude řezat hliník (viz video zde: https://www.youtube.com/watch?v=jBXLyt2D9JQ). A to ani nemá těžké profily, má tam užší profily a větší plochu na obrábění – a jak mu to pěkně mlaská. Jak říkám, neplánuji s tím pracovat jako na profi stroji, je to prostě hobby frézka, kterou si postavím doma.​

Až budou všechny tištěné díly nahrazeny hliníkem, věřím, že to zvládne i železo – pomalu, ale jistě a zase bych rád podotkl, ano nebude to jako na nějakym MAS MCV. Příklad zde: https://www.youtube.com/watch?v=qOkCchb6_Eg – chlapík má větší stroj, užší profily a kupodivu mu to jde. Jak jsem říkal, není to ideální, ale na domácí použití to bude určitě stačit.​
Dále bych rád dodal, že jakmile budou všechny tištěné díly nahrazeny hliníkovými tak mam v plánu vyplnit hliníkové profily epoxidovou pryskyřicí. Což bude mít za následek daleko větší tuhost stroje.

Co se týče nastavení tisku – mám tam poměrně hustou výplň, u každého dílu jsem navýšil počet stěn o 150 % oproti původnímu nastavení, to samé i horní a spodní vrstvy. V ruce se to zdá poměrně bytelný, každopádně na stroji to může být jinak. A právě kvůli tomu co psal Lukas jsem použil PETG místo PLA. Jinak, jak jsem psal výše, je to pouze provizorní řešení, takový prototyp, takže mi přišlo zbytečné investovat další peníze do upgradu tiskárny a do filamentu, který by stál dvakrát tolik, když už teď jsem vytiskl 10 kg filamentu a nemám ještě zdaleka vše.​
Každý filament má svoje výhody a nevýhody a mě přišlo dobré to udělat z PETG vzhledem k tiskárně ( Bambula P1P ), přinejhorším budu mít další zkušenost. :)

Dále bych chtěl poděkovat uživateli Jean za radu ohledně řezání závitů do hliníku. Upřímně, strčit strojní závitník do aku vrtačky mě napadlo okamžitě, ale bohužel se mi tam protáčel, i když mám v akučce kalené čelisti. Takže jsem si udělal pěkné odpoledne a ručně nařezal přes 80 závitů.​ :)

Každopádně, abych přidal aktualizaci – všechny závity jsou vyřezané a profily nachystané na skládání. Chybí mi dotisknout pár dílů a můžu začít s kompletací podstavce a následně CNC. které určitě zase natočím. Jinak rád bych znal váš názor co říkáte na umístění kamery na videu? Osobně mi příjdou videa ve stylu POV zajimavé.

Jestli jsem na někoho zapoměl reagovat tak se omlouvám, je to na můj vkus docela slohovka.

Dík borci a pěknej víkend!
jean

26. 4. 2025, 11:09

“Namazany” liehom a vedeny v osi sa nepretoci. Zvlada to aj moja zena. Pre tu mam superspeci :D vrtacku zelenu lidlovku, co nema moc velky krutiaci moment a ma makky zaber, aby jej nepokrutilo ruky. Ja mam packy trosku vacsie ako populacny priemer, tak to drtim bezuhlikovou na 2000 otackach.

A zo 4 metroveho obrobku sa neposerem. Tento rok som zadaval do vyroby vacsi.. A vacsina tunajsieho osadenstva ma nasobne viac skusenosti ako ja
Trochu by som ubral na tvojom mieste
3Dment
Kontaktovat uživatele:

26. 4. 2025, 11:33

jean píše: 26. 4. 2025, 11:09 “Namazany” liehom a vedeny v osi sa nepretoci. Zvlada to aj moja zena. Pre tu mam superspeci :D vrtacku zelenu lidlovku, co nema moc velky krutiaci moment a ma makky zaber, aby jej nepokrutilo ruky. Ja mam packy trosku vacsie ako populacny priemer, tak to drtim bezuhlikovou na 2000 otackach.

A zo 4 metroveho obrobku sa neposerem. Tento rok som zadaval do vyroby vacsi.. A vacsina tunajsieho osadenstva ma nasobne viac skusenosti ako ja
Trochu by som ubral na tvojom mieste
Díky za reakci!
"mazal" jsem to pouze WDčkem, možná proto se mi to protáčelo. Jinak taky mam akučku od Arnolda :)
To s tím závitem nebylo mířeno na Tebe, jen mě udivilo že někomu na strojírenském fóru příjde zajímavé video kde se řeže ručně závit, když to bylo myšleno ironicky :)
Na rovinu přiznám že nejsem žádnej vševěd. Proto jsem tu založil i toto vlákno abych mohl načerpat nějaké zkušenosti od druhých. Co se týče mechaniky tak si myslím že na tom nejsem zase tak špatně, horší to pak bude s elektronikou, ale věřím že to se taky zvládne.
Každopádně je to běh na dlouhou trať a budu rád za každý poznatek co mi může pomoc.
Jinak s tím modelem, dával jsem do prvního příspěvku dvě fotky modelu. Někdy se mi to nechce načíst, ale jde to když se na to klikne pravým tlačítkem a dá se otevřít v novém okně.
Dawe

26. 4. 2025, 1:27

3Dment píše: 26. 4. 2025, 10:00 Dále bych chtěl poděkovat uživateli Jean za radu ohledně řezání závitů do hliníku. Upřímně, strčit strojní závitník do aku vrtačky mě napadlo okamžitě, ale bohužel se mi tam protáčel, i když mám v akučce kalené čelisti....
Protaci se ti to prave kvuli kalenym celistem, ne navzdory (tvrde na tvrde nedrzi).
V aku se pouzivaji adaptery sestihran na ctyrhran nebo specificka sklicidla. Napr. Teng tools jsou dobre a delaji se v ruznych velikostech viz: viewtopic.php?p=430587#p430587
Lukas_2 píše: 26. 4. 2025, 7:42 Za mě. Všechny díly z PLA co jsem umístil na CNC, byť jen držáčky na kabely nebo nějaké krabičky, vždy rychle popraskaly nebo se úplně rozpadly. ...

... A asi bych i tisknul 100% výplň kvůli tuhosti....
Ano, PLA je krehke a praska, ale chvili to trva. Do te doby to je lepsi pri stejne geometrii v tuhosti nez PETG o asi 60%. Ja to pochopil tak, ze to maji byt jen dily na docasne zprovozneni a ze na te masine hned vykrouha jejich nahrady. Jestli to tam ma byt dele, nebo na stalo, tak PLA nepada v uvahu, to je jasne. Ale koukam na obrazky a pokud vsechny cervene dily maji byt tistene, tak to je s tuhosti celkove velmi zle i kdyby to bylo treba z PAHT CF.

Jinak lepsi nez vypln je hlavne pro viceose namahani vyssi pocet perimetru. Lepsi mit spojite perimetry a tim relativne pevnou "skorepinu" po povrchu, to vede k lepsim prurezovym charakteristikam (velmi zakladni princip mechaniky teles ala skrinovy nosnik nebo prutove soustavy).
r4cv

26. 4. 2025, 5:56

3Dment píše: 26. 4. 2025, 11:33 "mazal" jsem to pouze WDčkem, možná proto se mi to protáčelo. Jinak taky mam akučku od Arnolda :)
nie som najväčší majster na závity, ale tu platí, že treba hlavičku pritiahnuť silou. ak sa stále pretáča, tak ju treba pritiahnuť väčšou silou. :D

k závitom: nie je divné, že režeš závity ručne vratidlom, ale ako ich režeš.
na ručné rezanie do hotovej diery (priechodzej) je vhodnejšie použiť závitník s dlhším nábehom. kludne by som použil s priamou drážkou, nech špony padajú cez dieru von. tento s krútenou drážkou má schopnosť vyťahovať špony nahor, to sa používa pri slepých dierach a vtedy sa "nevracia" s vratidlom, aby si lámal šponu.

inak môžeš použiť aj fintu, že 1-tkou sadovým závitníkom si spravíš prvých pár závitov s akučkou a potom závitník ľahko chytí správny smer.
Odpovědět

Zpět na „CNC frézky“