Jsem tu nově a rád bych se přidal do komunity s vlastním projektem CNC frézky, kterou stavím od základu úplně sám – od návrhu až po realizaci.
Stroj si kompletně modeluju ve Fusionu 360, vše stavím postupně doma a chci dokumentovat celý proces.
Celá konstrukce je navržená z hliníkových profilů (80x160, 80x80, 40x80 ) a veškeré montážní díly aktuálně tisknu z PETG na 3D tiskárně. Tyto díly později postupně nahradím hliníkovými komponenty, které si sám obrobím na této frézce, jakmile bude funkční.
Momentálně mám připravené profily na stavbu rámu a čekám na dodání dalších profilů na podstavec, abych mohl začít kompletovat celou konstrukci.
Základní parametry stroje:
Konstrukce: Moving gantry
Pojezdy: cca 600 × 500 × 200 mm
Lineární vedení: HGR20
Kuličkové šrouby: SFU1605
Motory: NEMA 34, closed-loop, 12 Nm
Vřeteno: 4 kW, vzduchem chlazené, ER25 kleština
Řízení: Mach3, později určite offline controller. ( DDCS Expert, Masso G3 Touch? )
Cíl: Obrábění hliníku a lehkých ocelí, výroba vlastních dílů pro další stroje
Celý projekt dokumentuju a plánuji zveřejňovat i na YouTube/TikTok pod značkou 3Dment.
Budu rád za jakoukoli zpětnou vazbu, technické rady nebo i zkušenosti z podobných DIY konstrukcí.
Doufám, že vás moje stavba zaujme, a třeba to někoho nakopne k tomu, aby si CNC postavil taky.
Díky za pozornost a zdar!