Já jsem si na doma koupil novou Mitutoyo Absolute, mám ji v práci již 7 let bez nejmenších problémů. Jelikož doma s ní nedělám denně, právě proto jsem se praštil přes kapsu. Na moje používání po večerech mi vydrží troufnu si říct dlouhá léta a celou tu dobu bude dělat radost při každém použití. Než se caplovat s nějakým zgarbem (tu mám na "zámečnické měření", jednu Lidl, druhou Festa).
Levnější posuvky mají přesnost 0.03/100mm, Mitu mají 0.02.
Konkrétně s tou absolute co mám v práci mám ověřené, že jsem schopen jazýčkama měřit Hčkové díry, tam mi to sedí na stovku.
Jsou dva druhy měření u digi posuvek, indukční a kapacitní. Indukční je z principu schopno určit absolutní polohu (u Mito právě to "Absolute"), proto si šuplera může dovlolit se nechat vypnout a nic nežrat a přitom po zapnutí má hned polohu. Levnější posuvky používají kapacitní měření, které počítá "kroky" od poslední hodnoty. Proto ty posuvky tolik žerou - vypnutí je jen zhasnutí displaye, ale odměřování stále jede. Jen díky tomu si "pamatují" poslední hodnotu a jsou taky zázračně schopné se zapnout pohybem (.. tedy rozvsítit display).
Dan Gelbart má na tohle téma jednu přednášku, tam ten princip dodetailu rozebírá.
https://youtube.com/playlist?list=PLpLK ... f_923kg1JA
Jestli si dobře pamatuju, tak pro praktické použití je velice podstatné, že indukční odměřování má daleko vyšší odolnost proti nečistotám/emulzi.