Je drahá digitální posuvka o tolik lepší než laciná?

Technologicke postupy a měřidla v dílně
Charon
Sponzor fora

6. 10. 2025, 11:22

Ahoj koupil jsem před hodně lety jako balík použité mitutoya z nějakého výzkumáku, tuším asi deset kousků, no cena byla příznivá :) Asi tři se mi nepodařilo rozběhat, ostatní ok, vědci se k nim teda nechovali moc slušně, ale byly fajn. Mám je poházené všude po dílně, abych nemusel běhat pro jednu, no postupně umíraly věkem, ale sloužily mě víc jak deset let a to už byly asi tak staré :wink: . Nejvíc mě na nich dost štvalo že se nevypínaly automaticky, ale model byl fakt historický. Ale nikdy s nima nebyl problém s přesností. Pak jsem je nahradil novejma Mahrama a to je level výše, ale porovnávám stará mitu, preferuju dvoustovky, zase je mám poházené po dílně u všech strojů. Insize nezavrhuju, mám od nich digi mikrometry, jen mi přijde že dost žerou batery, v mahrovi vydrží článek nevím jak dlouho, ale ještě jsem snad neměnil a mám je asi pět let...
Já bych neměnil, podle mě se vyplatí
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Tom Dvk

6. 10. 2025, 11:26

Já jsem si na doma koupil novou Mitutoyo Absolute, mám ji v práci již 7 let bez nejmenších problémů. Jelikož doma s ní nedělám denně, právě proto jsem se praštil přes kapsu. Na moje používání po večerech mi vydrží troufnu si říct dlouhá léta a celou tu dobu bude dělat radost při každém použití. Než se caplovat s nějakým zgarbem (tu mám na "zámečnické měření", jednu Lidl, druhou Festa).

Levnější posuvky mají přesnost 0.03/100mm, Mitu mají 0.02.

Konkrétně s tou absolute co mám v práci mám ověřené, že jsem schopen jazýčkama měřit Hčkové díry, tam mi to sedí na stovku.

Jsou dva druhy měření u digi posuvek, indukční a kapacitní. Indukční je z principu schopno určit absolutní polohu (u Mito právě to "Absolute"), proto si šuplera může dovlolit se nechat vypnout a nic nežrat a přitom po zapnutí má hned polohu. Levnější posuvky používají kapacitní měření, které počítá "kroky" od poslední hodnoty. Proto ty posuvky tolik žerou - vypnutí je jen zhasnutí displaye, ale odměřování stále jede. Jen díky tomu si "pamatují" poslední hodnotu a jsou taky zázračně schopné se zapnout pohybem (.. tedy rozvsítit display).

Dan Gelbart má na tohle téma jednu přednášku, tam ten princip dodetailu rozebírá.
https://youtube.com/playlist?list=PLpLK ... f_923kg1JA

Jestli si dobře pamatuju, tak pro praktické použití je velice podstatné, že indukční odměřování má daleko vyšší odolnost proti nečistotám/emulzi.
jean

6. 10. 2025, 11:41

Ja zas na doma odporučím mechanickú, aj značková stojí cca 40 euro a bude merať v podstate stále rovnako. Mne sa podarilo na burze kúpiť čínske, ale ešte z 80. rokov. Pán mi ich predal za 2 eurá kus. Ešte boli v origo obaloch a vo voskovom papieri. Merajú rovnako ako somet, čo mám po otcovi. A spracovanie majú na oko krajšie. Bežne s nimi robím aj priemer pod ložisko a dá sa to trafiť, jedna z nich je dvojstovková. Aj ked pod ložisko to meriam mikrometrom.
dante

6. 10. 2025, 12:40

Nedávno jsem kupoval do firmy digitální Insize (na základě pozitivních ohlasů tady na fóru) a spokojenost. Čitelný displej, zapínání posunutím a běhá na baterky 2032.

Ještě jsem k tomu bral klasickou mechanickou Insize s aretací palcem a to je hrůza - špatný chod a celkově nepříjemná do ruky. Tak pozor, tady Insize neexceluje.

No a na domácí hraní mám Mitutoyo se solárním panelem. Spokojenost, jen za ty prachy ji hlídám jako oko v hlavě a nikomu nepůjčuju.
TOS V10 a MN80
elbarto

6. 10. 2025, 3:44

Za sebe mám 2 kriteria, nesmí se vypínat a musí stát rozum. Lidl nebrat, ale lepší kvalita Ali mi stačí. Přesně jako píše Míra, mám je poházené po dílně i 2 garážích, ideálně u každého velkého stroje. Přesnost pro nevýrobu více než dostačující, opotřebení při moji nepracovitosti mě přežijou. Japan je možná fajne, ale potom přichází otázka viz jiné vlákno kolik dovezených je opravdu Mitu original.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

6. 10. 2025, 4:56

Já mám od roku 98 šupleru Sylvac, byla docela drahá, ale funguje pořád, pravidelně ji testuju proti johansonkám a kroužkům a pořád dobrý, neviklá se, nemá průsvit, nic. Mitutoyo tolik nevydrží, za pár let se ošoupe a ztratí rovnoběžnost.
Aleš Procháska
zverodoktor

6. 10. 2025, 6:33

Na SK Bazoši dakto predáva šuplery Insize 150 mm nové po 20 evri. ja od Insize mám šupleru (túto bazošovú) a digitálny mikrometer. Som absolútne spokojný.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
soustružník

7. 10. 2025, 9:08

Pokud má indukční měření a z toho vyplývající paměť polohy a absolutní polohy, tak potom stačí i lacinější značka. I tak je totiž "o tolik lepší" než s kapacitním.
Trochu drastický test je několikrát co nejrychleji přejet posuvkou skoro do krajních poloh, slušná i po tomto měří stále správně, ty horší to většinou zblbne. Doma to ale raději nezkoušejte. :D

Doma teda většinou vystačím s mechanickými, nejraději mám jednu od Zbrojovky. Polohu si pamatuje dokud nezrezaví, nula se jí absolutně nehýbe a odolnost vůči radioaktivnímu záření zajišťuje funkčnost i v případě termonukleárního napadení. :D
jenicek

7. 10. 2025, 11:30

Problém v případě termonukleárního napadení bude, že bude čitelná pouze v místě, kde jsi zrovna měl ruku :lol:
Odpovědět

Zpět na „Technologie a měření“