Dotaz na zapojení
- R - stick
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Chtěl bych se zeptat:
Mám schéma zapojení - viz obrázek ale celkem nechápu jednu věc: U přívodu 220v by měl být i zemnění - ale to tam není. Mám tomu rozumět tak, že těch 220v se připojí bez zemnění, anebo přívod zemnění se připojí na šestý - černý kontakt?
Nerad bych něco zprasil - a příkon 2,2 kw už nebude žádná sranda.
A je tu někdo, kdo tyto měniče zapojoval a poradil mi, jak připojit start - stop tlačítka a případně poťák na regulaci otáček? - toto vše bude manuálně ovládané.
Mám schéma zapojení - viz obrázek ale celkem nechápu jednu věc: U přívodu 220v by měl být i zemnění - ale to tam není. Mám tomu rozumět tak, že těch 220v se připojí bez zemnění, anebo přívod zemnění se připojí na šestý - černý kontakt?
Nerad bych něco zprasil - a příkon 2,2 kw už nebude žádná sranda.
A je tu někdo, kdo tyto měniče zapojoval a poradil mi, jak připojit start - stop tlačítka a případně poťák na regulaci otáček? - toto vše bude manuálně ovládané.
K první otázce:
Ano, vodič PE (zelenožlutý) bych připojil na šestou svorku, tedy tu se symbolem zemnění.
Zjevně se počítá s tím, že ten měnič bude zapojen někde v rozvaděči, kde je zemnění rozvedeno z nějakého kostřícího bodu a není to jen vodič ve flexošňůře.
Ano, vodič PE (zelenožlutý) bych připojil na šestou svorku, tedy tu se symbolem zemnění.
Zjevně se počítá s tím, že ten měnič bude zapojen někde v rozvaděči, kde je zemnění rozvedeno z nějakého kostřícího bodu a není to jen vodič ve flexošňůře.
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
- R - stick
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Díky za upřesnění - tušil jsem, že to tak bude, ale chtěl jsem si to ověřit. Ten měnič fakt nebude v nějakém rozvaděči, bude sólo. Nebude ničím řízen. V podstatě tam jen potřebuji zapnout/vypnout vřeteno a regulaci otáček - i když ta je přímo na měniči.
V poslední době jsem si všimnul, že čínani šetřej zemnícíma svorkama. A to obecně, nejen na měničích.
Jak píše Habešan - počítá se s umístěním v rozvaděči a jedna společná zemnící svorka je levnější, než dvě samostatné - jedna pro přívodní napětí a druhá pro výstupní.
Jak píše Habešan - počítá se s umístěním v rozvaděči a jedna společná zemnící svorka je levnější, než dvě samostatné - jedna pro přívodní napětí a druhá pro výstupní.
Podle hesla rozdvoj si to sám, my na to kašleme.pafik píše: ↑4. 10. 2025, 11:50 V poslední době jsem si všimnul, že čínani šetřej zemnícíma svorkama. A to obecně, nejen na měničích.
- R - stick
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
No a jinak klasika - po zapojení přesně podle schématu se fréza točila opačně, než měla. Změna otáček natvrdo měla jít přehozením dvou vodičů ze tří - ale v návodu, co jsem měl k dispozici o tom nebylo ani slovo. Nakonec ale překvapivě pomohl dotaz na chat GP - ten mi vyhodil naprosto přesný popis včetně přesně popsaných svorek a zapojení.
Umělá inteligence překvapivě zabodovala - frézka jede, jak má .....
A meril jsi sled fazi ?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Jakákoliv vadaska, no ta sice nejak umi, ale je lepsi neco novejsiho
Vetsinou na hrotu co je ukazatel ( ledky, bargraf, lcd... ) je napsano L1 a na tom druhem L2. No a kdyz jdes v poradi L1 L2 rozsviti se ledka doutnavka. Kdyz obracene, nesviti.
Takze oliznes svoji zasuvku a l1,l2 sviti, l2,l3 sviti, l3 l1 sviti, parada sled fazi je ok. Pak jeste muzes zjistit ze je mas opravdu pravotocive, jak by melo byt.

Vetsinou na hrotu co je ukazatel ( ledky, bargraf, lcd... ) je napsano L1 a na tom druhem L2. No a kdyz jdes v poradi L1 L2 rozsviti se ledka doutnavka. Kdyz obracene, nesviti.
Takze oliznes svoji zasuvku a l1,l2 sviti, l2,l3 sviti, l3 l1 sviti, parada sled fazi je ok. Pak jeste muzes zjistit ze je mas opravdu pravotocive, jak by melo byt.
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Umělá inteligence ti především měla říct, že když o tom nic nevíš, nemáš se v tom hrabat a máš si to nechat zapojit od odborníkaR - stick píše: ↑6. 10. 2025, 10:56 No a jinak klasika - po zapojení přesně podle schématu se fréza točila opačně, než měla. Změna otáček natvrdo měla jít přehozením dvou vodičů ze tří - ale v návodu, co jsem měl k dispozici o tom nebylo ani slovo. Nakonec ale překvapivě pomohl dotaz na chat GP - ten mi vyhodil naprosto přesný popis včetně přesně popsaných svorek a zapojení.

Nakonec, i v návodu je to určitě napsaný.
Změna smyslu otáčení třífázového motoru prohozením libovolných dvou fází je základní poučka pro elektrikáře.
A průser je, že to dneska už neplatí

SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
ne
ta základní poučka zní takto:
Vlevo fáze vpravo nulák kdo to neví ten je č....
sorry, musel jsem

Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Objektem je byt (místnost v bytě s několika zásuvkami asi fakt ne

Nijak nerozporuji, jen mne to zajímá.
P.S. Kamarád architekt/stavař mi před pár lety nevěřil (hobíkovi), že "fáze vždy vlevo" je už jen ... mýtus ...

Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Jako tzv. mnemotechnika je to na nic, protože naučit se to opačně zní stejne logicky

Zato každý znalec života zná základní (a nemůže se splést do opačna - nebylo by to logické, jak nám říká život ...) poučku, že
" ... cívka jako dívka - nejdřív napětí, potom proud ..."
a tedy kondík opačně

Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...