Harrison TU150U Retrofit

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
jean

20. 10. 2025, 8:08

Meki, to je pekna masinka.
Milan199

20. 10. 2025, 8:13

Meki píše: 20. 10. 2025, 7:14 Aktualizace:
Soustruh už soustruží, ...
Předpokládám, že tam máš to sklíčidlo z Ali. Jak bys ho zatím hodnotil prosím.
Meki

20. 10. 2025, 9:21

Lukas_2 píše: 20. 10. 2025, 7:25 Palec nahoru. Vypadá to dost dobře.
A i malý plusový bodík za ty nerezové klávesnice na pultu :D Přesně tyto taky už na všechny stroje dávám :D
Díky
Jo ty nerezové jsou skvělé. Za mě nejlepší klávesnici má starý siemens sinumerik, tyto nerezové se trochu nepříjemně vrťí pod prsty ale jinak jsou fajn. Trochu mě číňaňi vypekli, dělám teď druhý panel a dírky pro klávesnici jsem si v cadu vzal ctrl+c, ctrl+v z harrisona. Když dorazil výpalek tak jsem se nestačil divit, číňaňi udělali upgrade a musel jsem pálit znova. Nevšiml jsem si, moje chyba. :lol: . Musím ale pochválit že na nové klávesnici jsou i F funkce, to mi u harrisona chybí. Párkrát mi vyskočilo boot menu a musím hledat usb klávesnici kvůli F1.

Milan199 píše: 20. 10. 2025, 8:13 Předpokládám, že tam máš to sklíčidlo z Ali. Jak bys ho zatím hodnotil prosím.
Jsem spokojený ale nějaké mouchy to má.
1, v hadici upínacího válce kterou by se měl vracet olej co odkapne přes upínací válec jsem našel emulzi. Kolik se ji dostalo do olejové nádrže netuším, ještě jsem se nedíval ale myslím že by tudy neměla proniknout ani kapka.
2, ze začátku jsem měl problémy s opakovatelnou přesností při měnění čelistí. Vodící kameny(matice) jsou broušené docela žalostně - nejlépe si vyrobit nové. Zjistil jsem že když kameny popíšu 1, 2, 3 (stejně jako u čelisti) a nepřehazuju je mezi sebou, tak je přesnost při měnění čelistí přijatelná

Ty jsi si myslím taky koupil to sklíčidlo nebo se pletu? Funguje ti?
Milan199

21. 10. 2025, 2:38

Meki píše: 20. 10. 2025, 9:21
Milan199 píše: 20. 10. 2025, 8:13 Předpokládám, že tam máš to sklíčidlo z Ali. Jak bys ho zatím hodnotil prosím.
Jsem spokojený ale nějaké mouchy to má.
1, v hadici upínacího válce kterou by se měl vracet olej co odkapne přes upínací válec jsem našel emulzi. Kolik se ji dostalo do olejové nádrže netuším, ještě jsem se nedíval ale myslím že by tudy neměla proniknout ani kapka.
2, ze začátku jsem měl problémy s opakovatelnou přesností při měnění čelistí. Vodící kameny(matice) jsou broušené docela žalostně - nejlépe si vyrobit nové. Zjistil jsem že když kameny popíšu 1, 2, 3 (stejně jako u čelisti) a nepřehazuju je mezi sebou, tak je přesnost při měnění čelistí přijatelná

Ty jsi si myslím taky koupil to sklíčidlo nebo se pletu? Funguje ti?
Díky za info ! Ten soustruh jsi zrepasoval parádně - smekám.

Sklíčidlo jsem opravdu koupil // lákal mne hlavně ten průchod // ale jak píšeš - zpracování poněkud fušerské. Takže zatím je někde ve skladu. Do výroby se mi ho použít nechce a čeká až budu stavět něco pro sebe. Čelisti se opravdu nesmí přehazovat. Rohm i Kitagawa je mají standardně očíslované. Dej i pozor pokud budeš sklíčidlo rozebírat, abys nepootočil kulisu. Nejenom si rozhodíš přesnost, ale sklíčidlo se i více opotřebovává.

Pokud se ti dostává emulze do hydraulického oleje, tak je to pravděpodobně závitem mezi tažnou trubkou a hydraulickým válcem. Pokud tam není místo na těsnění, mázni to takovým tím gumovým lepidlem od Loctite. Taky se navlékne O kroužek na hranu toho spoje a on pak působí jako ostřikový.
Meki

21. 10. 2025, 7:47

Milan199 píše: 21. 10. 2025, 2:38 Čelisti se opravdu nesmí přehazovat. Rohm i Kitagawa je mají standardně očíslované. Dej i pozor pokud budeš sklíčidlo rozebírat, abys nepootočil kulisu. Nejenom si rozhodíš přesnost, ale sklíčidlo se i více opotřebovává.
špatně jsme se pochopili, měl jsem na mysli tyto kameny:
P_20251021_073404_1_1.jpg
Zpracování děsné, co kus to originál. Musel jsem je očíslovat a nepřehazovat jinak obrobek v čelistech házel 0,1mm někdy i víc při výměně čelistí. Zatím jsem se nesetkal s tím aby byly v profi světě očíslované i kameny. naštěstí jsou ty kameny snadno vyrobitelné a někdy v budoucnu bych se do nich chtěl pustit.

Co se týká zbytku tak základové čelisti i tělo sklíčidla mají číňaňi očíslované, ale pozor na klínové pouzdro, je třeba jej opatrně vyndat a hned označit, tam jsem značení nenašel ale naštěstí jsem si na to dával pozor.

Milan199 píše: 21. 10. 2025, 2:38 Pokud se ti dostává emulze do hydraulického oleje, tak je to pravděpodobně závitem mezi tažnou trubkou a hydraulickým válcem. Pokud tam není místo na těsnění, mázni to takovým tím gumovým lepidlem od Loctite. Taky se navlékne O kroužek na hranu toho spoje a on pak působí jako ostřikový.
ok, pokud by mi to dělalo paseku tak tam zkusím něco takového. Problém je že to může pronikat i od sklíčidla mezi tažnou trubkou a vřetenem, tažnou trubku jsem sice solidně namazal vazelínou ale časem jí to stejně smyje. Beru to jako chybu konstrukce - od výrobce musí být ten válec těsněný, když jsem sundával autoblok na jiném stroji tak na mě z těchto míst vytekla nahromaděná emulze ale v hydraulice ani kapka
Milan199

21. 10. 2025, 10:13

Aby se mi kapalina "nestěhovala" vývrtem vřetene a vzadu nedělalal neplechu, vrtám do přírub několik direk po obvodu. Ty vedou až na středovou díru, kde je zápich. většina kapaliny co proteče sklíčidlem se tam odstředivou silou odčerpá.
zkanalek.png
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“