MN 80A CNC

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Charon
Sponzor fora

21. 11. 2025, 2:53

jaro.va píše: 21. 11. 2025, 1:48 PXL_20251121_140850360.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=KRf7z2LeBh0
No a ? Akorat tohle je verze na frézku... A jestli planujes treti osu Z na nozovej suport, overil jsi si ze dro umi osy scitat, odcitat :?
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Thomeeque

21. 11. 2025, 4:01

Případně goniometrické funkce* :D IMHO nepotřebuješ nutně absolutní hodnotu XY (XZ), já bych o to asi nai nestál (kdyby se mě to s mojím soustruhem vůbec týkalo :D). Jestli tě teda správně chápu. Taky se to může hodit na pinolu koníka..

*Resp. dá se to nějak natočit (na soustružení kužele), ne?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
elbarto

22. 11. 2025, 6:33

Docela se zájmem jsem sledoval toto vlákno na téma "zničení MN80". Po roce stroj stále hádám nefunguje, tak to vypadá na dalšího kandidáta hvězdné pěchoty ...
RaS

26. 11. 2025, 7:27

a ty jsi čekal něco jiného? :D
pořád dokola stejný postup
1, prvotní nadšení, nákup materiálu, rozborka stroje
2, hledání rad s přístupem všichni jste pitomci, ono to nějak půjde obvykle s urážkami členů končí na fóru
3, úpravy, "ničení" a výroba komponent, mnohdy finanční vykrvácení, obvykle v tuto chvíli začíná projev vystřízlivění, že se vysněný projekt nedokončí
4, rozprodej komponent řezaných/vyráběných na míru pod cenou dalším nadšencům šlapajících před bodem 1
5, zde se cesty rozcházejí -
A, koupě staršího/nového stroje a případná repase a obrábění, ovšem mnohdy s pokračováním do bodu 3,
B, ukončení strojařského snu
C, pokračování nějakou cestou komerčního stroje a obrábění "hned"
6, přiznání si chyby a poučení se s projektu - to je taky dobrá zkušenost, bohužel málokdo si přizná tu pravdu..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
elbarto

27. 11. 2025, 8:47

.. jj tohle je opravdu výstižné. To patří jako motto záložky "naše mašinky". Snad bych jen doplnil, že kandidáti si zaslouží věcnou cenu frézky Pavlíny. Škoda že flustrovaní jedinci už se neukážou, rád bych je obdaroval pohárem marnosti.
pafik

27. 11. 2025, 10:37

elbarto píše: 27. 11. 2025, 8:47 .. jj tohle je opravdu výstižné. To patří jako motto záložky "naše mašinky". Snad bych jen doplnil, že kandidáti si zaslouží věcnou cenu frézky Pavlíny. Škoda že flustrovaní jedinci už se neukážou, rád bych je obdaroval pohárem marnosti.
Zapomínáš na lubbeze; ten ho předělal, ale netuším, jestli ho používá jako plnohodnotné CNC. Ale určitě na něm řeže pomocí arduina závity, takže aspoň "poloviční CNC" :) .
Pravda, je čestná výjimka, ale zaslouží zde být za to pranýřován .... :D
testone
Sponzor fora

27. 11. 2025, 10:51

elbarto píše: 27. 11. 2025, 8:47 .. jj tohle je opravdu výstižné. To patří jako motto záložky "naše mašinky". Snad bych jen doplnil, že kandidáti si zaslouží věcnou cenu frézky Pavlíny. Škoda že flustrovaní jedinci už se neukážou, rád bych je obdaroval pohárem marnosti.
hele, Barte, je nutný abys tady v každým druhým vlákně za každou cenu hejtil?
Dělá ti to dobře?
konstruktivní příspěvky = 0 ....
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Thomeeque

27. 11. 2025, 11:37

Ten rasův rozbor je tady v bledě modrém taky minimálně po padesátý, sice je strašně byzy, ale na toto si vždycky čas najde.. :roll:
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
RaS

27. 11. 2025, 11:55

náhodou už jsem přístup na fórum hodně omezil, možná dva roky jsem tady neby vůbecl.. ale je to pořád stejné, naivita, stupidní dotazy a konstruktérský duch už dávno unikl...
čest těm, kteří něco dokázali (nemyslím tím pozinkovat kanálové víko se 4mi strany dotazů :D )
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Thomeeque

27. 11. 2025, 12:08

Jup, už se sem chodíš jen ptát a prudit, projevy konstruktérského ducha nikde (třeba tady jsi se mohl krásně vyřádit). Co se stupidity dotazů týče, vše je relativní, toto se dalo vygooglit za dvě minuty.
lubbez

27. 11. 2025, 4:57

Mn80 je můj milášek. :-) Mám na něm několik úprav. Samozřejmě DRO. Podélně klasické skleněné pravítko schované vzadu. Příčný supost je prťavej a dostat tam pravítko byla fakt hoňka, nakonec jsem tam implementoval magnetický pásek. (fotky jsou tady někde na stránkách)
Hlavní úprava je odstranění zubatých koleček a převodovky a přímé napojení posuvového šroubu na krokový motor. Výhody jsou dvě - libovolná rychlost posuvu nastavitelná potenciometrem + elektronický doraz (oba směry) a samozřejmě možnost řezání závitů. V současné době pracuji na třetí verzi, která už by měla být reprodukovatelná i na jiné soustruhy. Záměr je takový, že emuluji vložená ozubená kola programem v arduinu. Tedy změněné otáčky vřetene neovlivní stoupání řezaného šroubu. Až potud je to dva roky plně funkční. Teď si hraju s "upgrade". Původní arduino asi nahradím ESP32 hlavně kvůli velikosti paměti. Krokáč nahradím krokáčem se zpětnou vazbou. Umožním řezat levé i pravé závity. + Další fíčurky, ale to závisí od toho jak dlouho mě to bude bavit.
Shrnutí - omotorovaná jedna osa, hloubka závitu se odečítá na DRO a tak to i zůstane.
p.s. RAS popsal situaci docela přesně.
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“