Ahojte.
Upravy môjho Sharana na kempovanie som už prezentoval, tak pridám nový projekt ktory som si vymyslel a zide sa nielen v zimných mesiacoch na rozmrazovanie auta ale aj na prespavanie v chladnych mesiacoch.
Moje auto má naftový príhrev motora Eberspacher, ktorý raz ide a raz nejde a funguje len pri naštartovanom motore. Zvažoval som investíciu do opravy a pripadny upgrade na nezávislé kúrenie. Avšak cena novej riadiacej dosky aby vôbec fungoval je 270€ a prerabka na nezavisle kurenie je ďalší náklad a kopec zasahov do systemu, rozhodol som sa pre naftový ohrievač Vevor 2kw. Zvolil som verziu s diaľkovým ovládaním a bluetooth pripojenim cez appku. Ovladaci panel umožňuje ovládanie rôznymi stupňami ohrevu, alebo sa prepne do režimu termostatu ako to je bežne doma.
Vzal som to priamo od Vevor europa, hoci je to kúsok drahšie ako na aliku či alegre. Ide o tento typ
https://eur.vevor.com/diesel-heater-c_1 ... 0806799987
Bufik som odskúšal v dielni a makal viac ako úžasne. Aj dialkové aj aplikácia bez problémov.
Nejake videa na yt, pokec na fórach a išlo sa na to. Po zvážení kde s tým, som nakoniec tomu našiel miesto pod spolujazdcovou sedačkou. Aby to tam pekne sedelo, musel som do toho plechu pri nohách vyrezať poloblúčik na nasávanie vzduchu. Pridal som tam aj mriežku aby to trochu ochránilo pred nacucnutím niečoho ku saniu vzduchu.
Pod samotný bufik som vytvoril podstavec vysoký 50mm na ktorý je bufik našrubovaný. Pod nim je podlaha vyrezaná a sacie s výfukovým potrubím sa dopájajú zospodu.
Nakoniec ostal medzi sedačkou a bufikom priestor 30mm aje to vpohode. Kryt bufiku aj tak nieje moc teplý. Vyduch je smerom dozadu a bude hadicou privedený medzi sedačky, kde si budem môcť meniť smer fukania dopredu alebo dozadu. Na to musim kupiť Y-ko s klapkami. Naftu budem odoberať z hadičky z nadrže ktorá vedie k čerpadlu pre existujúci bufik a dam tam rozdvojku. Je to blízko. Baterku šupnem do priestoru pod tú polpostel - je tam miesto. Musim už len doriešit jej nabíjanie cez nejaký činsky modul čo ju začne nabíjať až keď dobije altik hlavnú baterku na 13,2 V.
Projekt je realizovaný práve teraz a tak prikladám len foto z toho čo je urobené.
Zospodu potom planujem nejaký deflektor aby na to nehádzalo zospodu vodu či sneh z vozovky. Miesta je tam dosť.
Rád uvitam nejaké postrehy či napady.