Co jste dneska bastlili? Vytvareli....

Odpovědět
Tom Dvk

27. 12. 2025, 7:53

zverodoktor píše: 27. 12. 2025, 4:07
Tom Dvk píše: 27. 12. 2025, 2:57 Ahoj, tak se musím taky "pochlubit"...
Ahoj, krásna práca!
Zaujala ma tá malá delička ku gravírke. Mám tú istú, ako máš na nej pripevnenú univerzálku? Skrutky na nej zvrchu nevidím, medzidosku tiež nie.
Ahoj, děkuju. Univerzálka má o cca 2mm na průměru roztočenou díru, ale ne skrz - cca 10mm ode "dna" tak vznikne osazení, "rantl". Pak jsem vytočil středící čep, který pasuje do díry v otočeném stolku a zároveň je nahoře taky osazený, středem jde imbus šroub a když se to celé smontuje, táhne univerzálu ke stolu a zároveň ji středí. Pro potřeby gravírování by už to samo o sobě stačilo, univerzálka by držela jen "na tření", ale pro jistotu jsem ještě do jedné z děr M8 zašrouboval imbus, kterému jsem stočil hlavu na šířku T-drážky (šířku kamene) ve stole. Tak se univerzálka nemůže protočit ani při frézování. Právěže pantograf využívám jednak na gravírování, ale taky hodně na frézování malých dílů. Na práci frézičkama 3mm a méně je to bezkonkurenční ... otáčky, člověk je tomu blízko, lehne na to a pod lupou si jen tak špidle. :)
Tom Dvk

27. 12. 2025, 8:02

lapa píše: 27. 12. 2025, 3:16 Servo: jsou všechny 3 vodiče vodive?Tj. neutrhnul jsi nějaký v servu při manipulaci s kolečkem?
Můžeš každý něčím propískat od vstupniho konektoru ke vstupu do elektroniky serva (tester zkratu/ohmmetr)?
Aku má napětí?
Máš mechanicky správně nasazený ten zpetnovazebni trimr/potenciometr?
A co vlastně myslíš tím elektricky mrtve :-)?
No před rozebráním jsme to testovali a motor měl snahu reagovat na polohu ovladače a hlavně při zapnutém napájení byl tuhý, držel polohu. Teď se servo tváří, jako když je odpojené, prostě motor se ani nehne, volně se točí, jako když ustřihneš dráty. To jsme taky hned proměřili, ale konektor, dráty - všechno ok. Auto taky při zatočení bliká blinkrama - to normálně reaguje. Úplně do těchto věcí zatím nevidím, ale servo je plně proporcionální a snad digitální (?), není ho potřeba nějakým způsobem třeba spárovat s ovládací deskou ? Má 3 dráty, +, -, S ... jak to vlastně funguje ?

Jinak ten zpětnovazební trimr jsem zkoumal, zaujalo mě, že se točí dokola - nemá krajní polohy. No, párkrát jsem ho otočil, ale to by snad neměl být problém. Hřídelku na nové ozubené kolo jsem nalisoval tak, abych dodržel polohu plošek vůči mechanickému dorazu oz. kola.

Jinak ty vylomené zuby na prvním kole, jak píšete, tam jen klame fotka, zaclání tam rantl obalu serva. Vylomené jsou opravdu až ty dva zuby na tom posledním kole - tam kde je největší krouťák.
Tom Dvk

27. 12. 2025, 8:09

Ben Ash píše: 27. 12. 2025, 4:52 Pokud se pamatuju tak konektor serva jde zasunout naopak, byť má na sobě klíč tak jsou tolerance často takové že to jde. Základem krom použití kvalitního serva je použít servosaver, který by měl největší rány do řízení pochytat (odpružit)
No ještě schválně jsem si před odpojením poznačil polohu konektoru lakovkou, protože jsem koukal na to, že jde dát tak i tak. :D

Zkusili jsme to teda zapojit naopak, a motorek serva se neřízeně točí, auto začne nekontrolovaně cukat i pohonem, nereaguje na ovládání ... prostě dává najevo, že je něco blbě.

Zkusím koupit nové celé servo, ozubené kolečko si schovám jako ND. Druhý syn má LR Defender, tak jsem je nahecoval, že si taky něco pořídím, a budem spolu dělat offroad expedice. :D Tak tomu dám ještě šanci ... je mě kluka líto, takový skoro dárek nahouby.

Chtěl jsem děckám ukázat, že s pečlivostí a krok po kroku se dá s dílnou za zády vyřešit i na první pohled ztracený problém .... ale spíš si tak říkám, že jsem zase porušil svoji zkušenost, že opravovat čínské věci je vždycky ztráta času. Kolik by musel model stát, aby to začlo být dobré .... tohle je dá se říct asi taková spodní hranice, co by člověk chtěl za 2.5k.
zverodoktor

27. 12. 2025, 8:49

Tom Dvk píše: 27. 12. 2025, 7:53 Ahoj, děkuju. Univerzálka má o cca 2mm ...
Ďakujem za objasnenie, jednoduché a účelné. Pantograf a šeping sú 2 stroje, ktoré sa mi páčia ako pracujú. Hlavne ten rozsah použitia (ak keď nie produktívneho) ak má človek dostatočne otvorenú myseľ. Rád sledujem staršie videá Stephana Gotteswintera, v ktorých často využíva oba tieto stroje. Šeping MS200 som do dielne ešte nejak napchal, na pantograf si ale asi kvôli miestu budem musieť nechať zájsť chuť 🫤.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, V20, Anycubic Kossel
stanik84

27. 12. 2025, 10:58

Tenhle je jeste celkem malej. Přitáhl jsem Deckel KF2S... Jen ta hmotnost se trochu liší. Všude na netu píšou 600 kg, ale má přes 1600 :-) . Desta má co to zvednout... Ale bylo k tomu tolik věcí, šablon (sice Hungary, ale mosazný), nějaký děličky, přípravky na šablony.

Kdyby tě to třeba zajímalo :
Deckel_GK_12_21.pdf
(5.48 MiB) Staženo 10 x
Deckel_KF2_KF2S_KF12.pdf
(9.31 MiB) Staženo 5 x
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“