Ano mám díky kamarádovi připravenou bambu, ale napřed chci spotřebovat zásoby 2,8mm filamentu, proto proháním ultíka
Co jste dnes vytiskli - aneb 3d tisk do dílny v praktických ukázkách
Já teda jsem amatér a tisknu a kreslím chvilku, cca rok, zatím vše z PLA, špulka trvale na držáku za ultíkem než ji spotřebuju a to trvá celkem dlouho. Tohle je noční tisk, nechtělo se mi v půlnoci běžet k tiskárně, nikdy se mi nestalo že by byl problém s výtiskem co tady popisujete
Ano mám díky kamarádovi připravenou bambu, ale napřed chci spotřebovat zásoby 2,8mm filamentu, proto proháním ultíka
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
ovi-ivo> rozdil je v tom, ze zatimco u PETG se vlhkost projevuje hlavne stringovanim a nebo pak bublanim, tak PLA prave krehne (ano, je to naopak nez u vstikolisovanych PA).
A taky PETG je vic nasakave, takze to jde rychleji.
Jinak teda 45% je na skladovani dost. Ja po ususeni drzim pouzivane filamenty v upravene vyhrivane AMS (podobne funguje novejsi AMS2).
S dodelanymi zasobniky na silikagel kulicky co meni s vlhkosti barvu a tim teplomero-vlhkomerem co se tu o nem psalo. Tam se udrzi pod 20% vlhkosti vic jak mesic, v lete dva mesice. Viz obrazky.
Charon> to neni prekvapive, PLA je nejsnadneji tisknutelny FDM filament vubec. Vetsine lidi to tiskne bez problemu. Kdyby vydrzel do trochu vyssich teplot a byl aspon trochu houzevnaty, bylo by to skvele. O to se koneckoncu snazi ruzne ty PLA blendy jako PLA+, PLA soft, PLA HT apod..
A taky PETG je vic nasakave, takze to jde rychleji.
Jinak teda 45% je na skladovani dost. Ja po ususeni drzim pouzivane filamenty v upravene vyhrivane AMS (podobne funguje novejsi AMS2).
S dodelanymi zasobniky na silikagel kulicky co meni s vlhkosti barvu a tim teplomero-vlhkomerem co se tu o nem psalo. Tam se udrzi pod 20% vlhkosti vic jak mesic, v lete dva mesice. Viz obrazky.
Charon> to neni prekvapive, PLA je nejsnadneji tisknutelny FDM filament vubec. Vetsine lidi to tiskne bez problemu. Kdyby vydrzel do trochu vyssich teplot a byl aspon trochu houzevnaty, bylo by to skvele. O to se koneckoncu snazi ruzne ty PLA blendy jako PLA+, PLA soft, PLA HT apod..
TOS S28, DIY CNC, Holzmann ZS-40HS, Prusa Mk3s+MMU2s, Bambu X1C Combo
No právě kvůli vlhkosti mám každý načnutý filament uzavřený v dóze na potraviny se silikagelem (namichany obyčejný se signalizačním) v takovým vytisklým kontejneru s meřakem vlhkosti kulatým z ali. Od Té doby mám klid vše v dóze ukazuje 10%vlhkost - to je prý minimum co je to schopný ukázat. Jak měřák ukaze 20% tak měním silikagel.
Ale 5kg nikam nenacpu tak je venku.
No ono třeba švagr má v baráku rekuperaci a stěžuje si že má v baráku pod 30% vlhkosti...
No ono třeba švagr má v baráku rekuperaci a stěžuje si že má v baráku pod 30% vlhkosti...
Silikagel stačí vysušit v troubě, nemusíš ho měnit. Suchej by měl být modrej, vlhkej růžovej, jestli si to dobře pamatuju.ovi-ivo píše: ↑3. 1. 2026, 8:58 No právě kvůli vlhkosti mám každý načnutý filament uzavřený v dóze na potraviny se silikagelem (namichany obyčejný se signalizačním) v takovým vytisklým kontejneru s meřakem vlhkosti kulatým z ali. Od Té doby mám klid vše v dóze ukazuje 10%vlhkost - to je prý minimum co je to schopný ukázat. Jak měřák ukaze 20% tak měním silikagel.
Ted susim v mikrovlnce, je to brutalne rychle oproti "bezne" troube.
Ale musi se na male vykony, jinak se gel zacne trhat ...
Mam ten Orange, barva prejde az na svitive oranzovou, ale jak pisu, musi se opatrne.
Po vyndaní je hodne horky (az ke 100 C), necham vychladnou v zaklopene zavarovacce, pak pridam vlhkomer (nesnasi vyssi teploty - nad cca 50 docasne uplne uplne zcerna displej, zatim to bylo vzdy vratne ...) a pripadne protocim suseni znova - cilovka je kolem/pod 10%.
A pak jde do potravinarske tesnene dozy s vlhkomerem - ted mam zasobu uz cca 2 mesice na cca 10-11%.
Jak jsem psal, je pytlikovany po cca 100 g v takove dirkovane latce - to mi usila moje sikovna zena
Pytliku je asi 20 a toci se porad dokola.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
- LukasGunther
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem se pustil do multiboard fakt se mě tento systém líbí tak uvidíme zatím testovací kousky a vše v pořádku.
Materiál PCTG od sphynx Český výrobce https://www.3dsphynx.cz/pctg/
Jednu desku 8x8 jsem tisknul 4h
https://www.multiboard.io/
Materiál PCTG od sphynx Český výrobce https://www.3dsphynx.cz/pctg/
Jednu desku 8x8 jsem tisknul 4h
https://www.multiboard.io/
Naposledy upravil(a) LukasGunther dne 5. 1. 2026, 12:14, celkem upraveno 2 x.
https://www.gladiatools.cz
OPRAVY HYDRAULICKÝCH ČERPADEL A HYDROMOTORŮ
OPRAVY HYDRAULICKÝCH ČERPADEL A HYDROMOTORŮ