Dnes som sa dostal ku brúske len na chvílu. očistil som vedenie stolu, zaškrabol som hrany na záderoch a zmeral som stôl.
chod stolu cez hrebeň je cca 340mm. sínusové pravítko má 330mm. tak som ho položil na stôl, vyrovnal a zmeral som "lavór".
vodorovne je to do 0,005mm
zvislo do 0,003mm.
nie je to 100% ale na moje potreby to bude vyhovovať.
BUA16A - pokus o GO
Dnes som chcel zahlásiť koniec demontáže, oholený základ.
potom som si to ešte rozmyslel a vytiahnem aj šnekové súkolie na prísuv kotúča. celý stroj je zalepený hnedou hmotou, čo bola kedysi olej, resp.vazelína. všetko, čo sa má suvne hýbať a ľahko otáčať musím vyklepať kladivom.
dobrá správa je, že už mám vonku všetku hydrauliku. zlá správa je, že ten ovládací ventil neprepína priamo posuv piestu stola. je to len "vzdialený ovládač nepriamo riadeného ventilu". to len hádam, ešte stále nemám hydraulickú schému.
niečo tu skrátka chýba, budem to musieť nahradiť. tým pádom ale časť hydraulických okruhov viem nahradiť indukčnými snímačmi, aspoň myslím... od elektriky schému netreba, tam je to jednoduché. v podstate všetko musím dať nové, lebo inak tam nedám PLC. premýšľam dať FM na pohon pracovného vretena, zjednoduší sa mi regulácia rýchlosti.
hydraulický okruh bude jednoduchší cez stýkač.
hlavný vreteník? zatiaľ nie som rozhodnutý, cez FM by som nastavil plynulý rozbeh aj dobeh... ako prvú úlohu, okrem oškrabovania špiny zo základne mám repas vedenia hlavného vreteníku. aspoň sa o to pokúsim. vôbec to nevyzerá dobre, ale ak dám väčšie guličky, možno sa ho podarí prebrúsiť s dodržaním rozmerov a tým zachrániť.
niečo tu skrátka chýba, budem to musieť nahradiť. tým pádom ale časť hydraulických okruhov viem nahradiť indukčnými snímačmi, aspoň myslím... od elektriky schému netreba, tam je to jednoduché. v podstate všetko musím dať nové, lebo inak tam nedám PLC. premýšľam dať FM na pohon pracovného vretena, zjednoduší sa mi regulácia rýchlosti.
hlavný vreteník? zatiaľ nie som rozhodnutý, cez FM by som nastavil plynulý rozbeh aj dobeh... ako prvú úlohu, okrem oškrabovania špiny zo základne mám repas vedenia hlavného vreteníku. aspoň sa o to pokúsim. vôbec to nevyzerá dobre, ale ak dám väčšie guličky, možno sa ho podarí prebrúsiť s dodržaním rozmerov a tým zachrániť.
Stáhni si toto: https://sourceforge.net/projects/windjview/
Je to v djvu. Když jsem to konvertoval na PDF tak to mělo 90 MB. Takže tady máš origo v ru. Dneska si myslím není problém to přeložit.
https://webshare.cz/#/file/uFKV7A6Tub/tos-bu16-djvu
Je to v djvu. Když jsem to konvertoval na PDF tak to mělo 90 MB. Takže tady máš origo v ru. Dneska si myslím není problém to přeložit.
https://webshare.cz/#/file/uFKV7A6Tub/tos-bu16-djvu
-
Sancho Panza
Ruský manuál vypadá skvěle. Jedinou nepatrnou
vadou ale je, že je od úplně jiný mašiny.
Stará BUA16A má oba vřeteníky kluzně (v tom manuálu na BU je pracovní na ložiskách) , brusný má u BUA kroužkový mazání. BU brusný je úplně jiný (ložiska, vřeteno, vřeteník), má oběh. Valivý vedení je u BUA na koulích, BU (ta v manuálu) je na jehlách (válečcích). Koníky jsou jiný, hydraulika taky, není nucený oběh v brusném vřeteníku, pro přestavbu na děrovku se vyměňuje celý "agregát" (vřeteno s tím velkým odlitkem - pohonem) - to je taky jiný. Vzájemně asi můžou pasovat, ale prostě jsou jiný. To samý pohon unášecí desky - u BUA byly dvě varianty - jak plochý řemen (takový průhledný plastikový peklo, stejný jako je třeba použitý na náhon třívřeteňáku u prvních AD4), tak i dva klíňáky (to je v dokumentaci viz níž). Problematický je oboje. Naopak v tom ruským manuálu je ozubený řemen, ten sice táhne dobře, pro změnu ale se kopírují zuby na dílec - prostě ozubený řemen na pohon desky nebo dokonce pracovního vřetene (když se to spojí tím čepem na živý vřeteno), opravdu není u brusky dobrý nápad.
Stará BUA má změnu otáček pracovního vřetene (desky) akorát řemenama, ta v tom manuálu (BU) má přesuvný kola - prostě vřeteník je opět naprosto jiný.
Hydraulika bude nejspíš taky jiná, porovnávat se mi to nechce. Koník je opět jiný - u starý verze jezdí akorát pinola, u nový jezdí celý hořejšek (nový je jasně lepší).
Otevřený lunety u BUA jsou dvoudotykový, s klínama (jako má třeba Lindner), v tom ruským manuálu je taková... bez komentáře.
řemeny BUA16A :
pracovní vřeteník (ten plochý, nefunkční) 25x425
klíňák od motoru 2ks 10x6x570
brusný vřeteník 10x6x710
vnitřní broušení 32x1100 (podle mě má být ale š.25 ne 32 - záleží co je tam za řemenice)
Stará BUA16A má oba vřeteníky kluzně (v tom manuálu na BU je pracovní na ložiskách) , brusný má u BUA kroužkový mazání. BU brusný je úplně jiný (ložiska, vřeteno, vřeteník), má oběh. Valivý vedení je u BUA na koulích, BU (ta v manuálu) je na jehlách (válečcích). Koníky jsou jiný, hydraulika taky, není nucený oběh v brusném vřeteníku, pro přestavbu na děrovku se vyměňuje celý "agregát" (vřeteno s tím velkým odlitkem - pohonem) - to je taky jiný. Vzájemně asi můžou pasovat, ale prostě jsou jiný. To samý pohon unášecí desky - u BUA byly dvě varianty - jak plochý řemen (takový průhledný plastikový peklo, stejný jako je třeba použitý na náhon třívřeteňáku u prvních AD4), tak i dva klíňáky (to je v dokumentaci viz níž). Problematický je oboje. Naopak v tom ruským manuálu je ozubený řemen, ten sice táhne dobře, pro změnu ale se kopírují zuby na dílec - prostě ozubený řemen na pohon desky nebo dokonce pracovního vřetene (když se to spojí tím čepem na živý vřeteno), opravdu není u brusky dobrý nápad.
Stará BUA má změnu otáček pracovního vřetene (desky) akorát řemenama, ta v tom manuálu (BU) má přesuvný kola - prostě vřeteník je opět naprosto jiný.
Hydraulika bude nejspíš taky jiná, porovnávat se mi to nechce. Koník je opět jiný - u starý verze jezdí akorát pinola, u nový jezdí celý hořejšek (nový je jasně lepší).
Otevřený lunety u BUA jsou dvoudotykový, s klínama (jako má třeba Lindner), v tom ruským manuálu je taková... bez komentáře.
řemeny BUA16A :
pracovní vřeteník (ten plochý, nefunkční) 25x425
klíňák od motoru 2ks 10x6x570
brusný vřeteník 10x6x710
vnitřní broušení 32x1100 (podle mě má být ale š.25 ne 32 - záleží co je tam za řemenice)
Dík, nějak jsem to nekoumal. Třeba se to někdy bude hodit znát ty rozdíly.
Tak ještě jednou a snad lépe... Hydraulika tam není.
https://webshare.cz/#/file/w5FXGiLbCR/b ... -pasp-djvu
Tak ještě jednou a snad lépe... Hydraulika tam není.
https://webshare.cz/#/file/w5FXGiLbCR/b ... -pasp-djvu
-
Sancho Panza
měnič pro pracovní vřeteník (pohon desky) nějakou mírnou logiku pro hobbíka asi možná má - se nebude muset přehazovat řemen a půjde si nastavit točitkem (poťákem) co libo. Ovšem s změnou otáček motoru se bude měnit jeho teplota (jiný otáčky ventilátoru) a protože je motor nahoře na vřeteníku, tak se bude měnit i to jak bude vyzařovat (topit) do něj. Z mého pohledu (obecně) je to naprosto špatně, jak hodně se to bude projevovat netuším - to by se muselo zkusit. Já to rozhodně zkoušet nebudu. Za těch skoro třicet let co na té brusce brousíme, si nějak neuvědomuju, že bych (bychom) někdy potřebovali plynulou změnu otáček dílce.r4cv píše: ↑16. 1. 2026, 5:37
od elektriky schému netreba, tam je to jednoduché. v podstate všetko musím dať nové, lebo inak tam nedám PLC. premýšľam dať FM na pohon pracovného vretena, zjednoduší sa mi regulácia rýchlosti.
hlavný vreteník? zatiaľ nie som rozhodnutý, cez FM by som nastavil plynulý rozbeh aj dobeh...
ako prvú úlohu, okrem oškrabovania špiny zo základne mám repas vedenia hlavného vreteníku. aspoň sa o to pokúsim. vôbec to nevyzerá dobre, ale ak dám väčšie guličky, možno sa ho podarí prebrúsiť s dodržaním rozmerov a tým zachrániť.
20260115_134123a.jpg
U brusného vřeteníku mě nenapadá jediný důvod, proč by mělo smysl tam dávat měnič - zmáčnout 3x za sebou čudlík zatím dokážu, takže rozběh problém není. Pak bruska běží dokud je třeba a odpoledne (když se přestane brousit) se opět vypne. No problém. Jestli to dobíhá 15 sec a nebo minutu je mi celkem jedno, naopak když to dobíhá vždy stejně a jen z setrvačnosti, tak vidím, jestli něco není špatně - že se mi změnil čas doběhu. Kotouč je buď velký a nebo ojetý, takže pokud se brousí menším kotoučem, tak si prostě přendám řemen - to je asi tak dvě
Přebrousit vedení (takhle hodně) jestli půjde netuším, protože si nepamatuju, jestli je kalený v kuse a nebo z cementačky - pokud je z cementačky, tak nejspíš projdeš skrz vrstvu - takže pak ty lišty budeš muset udělat nový.
Hydraulický okruh přes stykač - nějak nechápu, jak se to myslí. Normálně je přeci motor hydrauliky (motor zubačky) přes stykač - jinak to přece nejde. SSR neuvažuju.
Prostě přijdu k mašině, zapnu hydrauliku (stykačem zubačku), pustím brusné vřeteno, aspoň 15 (lepe půl hodiny) nechám mašinu ohřát (vytemperovat) pak teprve něco dělám. Když dobrousím (odpoledne) všechno vypnu. V průběhu dne (třeba oběd) zásadně mašinu nevypínám - hlavně ne brusný vřeteník.