Nechtěný offset při houmování osy Y

r4cv

11. 2. 2026, 3:31

konečne som sa dostal ku mašine.
G92.1 nefungovalo. zabralo ale G92 Y0 (bol som v pozícii 0). uvidíme, čo to spraví znovu po zapnutí - na test už nebol čas.

taká jednoduchá vec a nenapadla ma. :?
pafik

18. 2. 2026, 12:19

Plynule navážu. Potřeboval bych něco podobného, co jsem tak pracně odstranil :) , totiž aby když zahoumuju, aby se nula automaticky přesunula na X=1 Y=1 (občas zapomenu odečíst poloměr sondy :( ). Když upravím soubor linuxcnc.ini, pozice 5221 a 5222 pro G54, tak se po zahoumování nastaví správně X=1 Y=1. Ale když pak spustím program (simulace na malém PC v pracovně), tak mi připadá, že se vlastně nic nestalo a že stroj začne frézovat podle původního houmu 0, 0.
G-kod "připočti k houmu X a Y po jednom milimetru a znovu zahoumuj" jsem nenašel. Ten by to vyřešil.
Pipik

18. 2. 2026, 5:01

Klasika.
Buď jsi měl nastavenou G92, to dokáže slušně zamotat hlavu, nebo jsi to měl v tabulce nástrojů.
Ale jelikož jsi to měl ve *.var souboru, tak jsi si nejspíš nechtěně nastavil tu G92 (korekce nástroje), a nebo jsi si prostě nastavil offset (což bys mimochodem měl používat místo home) a on se ten offset snažil dodržovat.

A právě první chyba je, že používáš na nastavení počátku obrobku tlačítko home místo offset. Home je pro určení nulové polohy stroje, ne obrobku. Je to klasika, taky jsem to ve svých začátcích takhle dělal, ale pak se mi taky přesně stávaly tyhle fuckupy že mi to jezdilo jinam než jsem chtěl.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“