Nechtěný offset při houmování osy Y

r4cv

11. 2. 2026, 3:31

konečne som sa dostal ku mašine.
G92.1 nefungovalo. zabralo ale G92 Y0 (bol som v pozícii 0). uvidíme, čo to spraví znovu po zapnutí - na test už nebol čas.

taká jednoduchá vec a nenapadla ma. :?
pafik

18. 2. 2026, 12:19

Plynule navážu. Potřeboval bych něco podobného, co jsem tak pracně odstranil :) , totiž aby když zahoumuju, aby se nula automaticky přesunula na X=1 Y=1 (občas zapomenu odečíst poloměr sondy :( ). Když upravím soubor linuxcnc.ini, pozice 5221 a 5222 pro G54, tak se po zahoumování nastaví správně X=1 Y=1. Ale když pak spustím program (simulace na malém PC v pracovně), tak mi připadá, že se vlastně nic nestalo a že stroj začne frézovat podle původního houmu 0, 0.
G-kod "připočti k houmu X a Y po jednom milimetru a znovu zahoumuj" jsem nenašel. Ten by to vyřešil.
Pipik

18. 2. 2026, 5:01

Klasika.
Buď jsi měl nastavenou G92, to dokáže slušně zamotat hlavu, nebo jsi to měl v tabulce nástrojů.
Ale jelikož jsi to měl ve *.var souboru, tak jsi si nejspíš nechtěně nastavil tu G92 (korekce nástroje), a nebo jsi si prostě nastavil offset (což bys mimochodem měl používat místo home) a on se ten offset snažil dodržovat.

A právě první chyba je, že používáš na nastavení počátku obrobku tlačítko home místo offset. Home je pro určení nulové polohy stroje, ne obrobku. Je to klasika, taky jsem to ve svých začátcích takhle dělal, ale pak se mi taky přesně stávaly tyhle fuckupy že mi to jezdilo jinam než jsem chtěl.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
pafik

19. 2. 2026, 11:31

Tabulku nástrojů mám prázdnou. G92 jsem vynuloval.
Mě připadá jednodušší pokaždé nastavit nulu na nulu obrobku. Nastavuju jen jednou. Pokud nezapomenu popojet o poloměr frézy a znova vynulovat, je to OK.
Kdybych měl extra nulu frézky, tu bych musel vždycky nastavit, pak nastavit nulu obrobku, pak zavést do programu offset, pokaždé jiný .... To mi připadá složitý.
Nebo jsem mimo?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 2. 2026, 11:43

To je tim ze nemas home switche. Kazdopadne tim jak to pouzivas spatne tak vlastne prichazis o systemove funkce a pridavas si problemy.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
pafik

20. 2. 2026, 8:26

Nemám.
Milan199

20. 2. 2026, 8:38

pafik píše: 19. 2. 2026, 11:31 ...
Nebo jsem mimo?
Trochu si komplikuješ život. Od home // referenčního bodu // se odvozují softwarové dorazy, které se dají propočítat ještě před spuštěním programu.

Nájezd do referencí trvá pár vteřin a posun nulového bodu pro polohu svěráku + dorazu máš v CNC programu. Tedy pokud bys jeden den dělal a práci přerušil, // nebo vypnou elektriku // po zapnutí najedeš do referencí a pokračuješ.

Ten systém co používáš je docela pracný a pokud bys přidal ještě 4+5 osu, tak jsi na hraně srozumitelné použitelnosti.
Pipik

20. 2. 2026, 10:24

pafik píše: 19. 2. 2026, 11:31 Tabulku nástrojů mám prázdnou. G92 jsem vynuloval.
Mě připadá jednodušší pokaždé nastavit nulu na nulu obrobku. Nastavuju jen jednou. Pokud nezapomenu popojet o poloměr frézy a znova vynulovat, je to OK.
Kdybych měl extra nulu frézky, tu bych musel vždycky nastavit, pak nastavit nulu obrobku, pak zavést do programu offset, pokaždé jiný .... To mi připadá složitý.
Nebo jsem mimo?
Ano, jseš mimo :)
Do programu žádný offset nezavádíš, ten prostě pracuje od nulového bodu jako vždycky. On to dělá i teď, i teď ti pracuje od offsetu, akorát že máš ten offset nastavený na nulu, čili je shodný s home stroje. To je to co sis pravděpodobně provedl - místo home jsi omylem stiskl sousední tlačítko offset a nevšiml si toho.

Home = počáteční poloha stroje. Stroj pak ví kde má limity a přes ty tě nepustí. ...což ani nechceš, naboural bys nebo bys vyjel z lineárů. Home se dělá jen jednou při zapnutí stroje. Buď ručně, nebo lépe automaticky. Nikdy tak neztratíš polohu obrobku, ani když mašinu vypneš.

Offset = počáteční nula obrobku. Program je stále stejný, s tím nic neděláš, prostě jen položíš matroš na stůl, a tím offsetem mu řekneš kde je jeho počátek, nula. Čili to samý co děláš i teď, jen stiskneš offset místo home. A nemusíš pamatovat na to abys posunul o průměr nástroje, pač mu rovnou v tom okýnku řekneš že je třeba o 3mm vedle. To ti tlačítko home nenabídne ;)

Takže nejen že si ušetříš práci a případný karambol pokud "si nevzpomeneš", navíc pak mašina ví kde jsou její limity a nestane se ti že by chtěla frézovat mimo svůj prostor (upozorní tě na to).
Prostě tím předcházíš hromadě nechtěných chyb, plus ti to dává řadu dalších možností co pak objevíš (jako třeba uložení si přesné polohy toho počátku obrobku, nebo možnost více počátků, automatického přeměřování nástroje pač ví kde leží sonda, Jak vysoko vyjet když skončí práci, atp...)
pafik

20. 2. 2026, 10:52

Pipik:
Mám tam koncové spínače, takže nenarazím. Tohle naštěstí nehrozí.
Z tvého psaní jsem si odnesl, že když mi vypadne elektrika během frézování, tak protože mám nulu (home) pevnou, tak pokud nepohnu obrobkem, tak se můžu bez problémů vrátit tam, kde to vypadlo. Stačí znovu najet na nulu mašiny, a pak myšem kliknout v programu na "start from here". Což je výhoda. Nicméně, stejně musím pokaždé před spuštěním programu hledat nulu obrobku, a někam jí zapsat jako offset, aby s ní program počítal. Jedinej rozdíl proti mému způsobu home mašiny = home obrobku je, že nemusím znovu nulovat s odpočítáním sondy, protože tu sondu jen připočtu k naměřené hodnotě posunu home mašiny > home obrobku.
Pochopil jsem to dobře?
Pipik

20. 2. 2026, 12:47

pafik píše: 20. 2. 2026, 10:52 Pipik:
Mám tam koncové spínače, takže nenarazím. Tohle naštěstí nehrozí.
Z tvého psaní jsem si odnesl, že když mi vypadne elektrika během frézování, tak protože mám nulu (home) pevnou, tak pokud nepohnu obrobkem, tak se můžu bez problémů vrátit tam, kde to vypadlo. Stačí znovu najet na nulu mašiny, a pak myšem kliknout v programu na "start from here". Což je výhoda. Nicméně, stejně musím pokaždé před spuštěním programu hledat nulu obrobku, a někam jí zapsat jako offset, aby s ní program počítal. Jedinej rozdíl proti mému způsobu home mašiny = home obrobku je, že nemusím znovu nulovat s odpočítáním sondy, protože tu sondu jen připočtu k naměřené hodnotě posunu home mašiny > home obrobku.
Pochopil jsem to dobře?
Tak hledat nulu obrobku musíš asi vždycky, že jo :)
Ale nikam jí nepíšeš, program o tom neví a nemusí vědět. Jseš nejspíš zaseklej myšlenkou v tom že když dáš home stroje do rohu, tak pak s tím musí program nějak počítat. Nemusí. Pro program je nula tam kde je nastavený offset.
Prostě najedeš jako vždycky na hranu obrobku, jen nestiskneš home, ale offset. Toť vše. Pokud vidíš souřadnice na obrazovce, tak si všimni že se ti G54 vynuluje - program si myslí že je na souřadnicích nula, ale stroj ví že ta nula je ve skutečnosti třeba na x150 y150 a počítá s tím při výkonu programu. Takže když v programu máš G0 X5 tak jede ve skutečnosti na X155 v souřadnicích stroje.

G54 - to jsou souřadnice offsetu, počátku obrobku. Podle toho se řídí program. Vždy.
G53 - to jsou souřadnice stroje, podle home. Podle těch se program neřídí, leda bys před každou řádkou měl G53 .... ale to je trošku prasárna.

Normálně ti ukazuje vždy souřadnice G54. Podle těch se řídí program.
G53 většinou nevidíš, moc je nepotřebuješ vidět, ale jde si je zobrazit, proč ne.

Když zadáš G0 X10 Y10, dojede na souřadnice x10 y10 od počátku G54 souřadnic, čili od nastaveného offsetu.
Když zadáš G53 G0 X10 Y10, dojede na souřadnice x10 y10 od počátku G53 souřadnic, čili od home stroje.

Používání offsetů = normální používání stroje. Můžeš mít dokonce víc offsetů obrobku, je to pak sranda - nastavíš si G54 pro jeden obrobek, G55 pro druhý obrobek, G56 pro třetí obrobek, a můžeš obrobit všechny tři tím samým programem bez jakékoli úpravy. Jen mu před spuštěním programu řekneš který ten offset teda má použít odteď.

Je to takto vymyšleno správně, a je to proto, že stroj nesmí ztratit pojem o tom kde se pohybuje, to by pak nevěděl kam si má třeba dojet pro nástroj. Ale obrobek může ležet kdekoli, a pokaždý jinde. Program neřeší kde je počátek stroje, toho zajímá jen počátek obrobku, ať leží kde leží, a podle toho se řídí.

Že máš koncáky je sice super, ale motory a mechanika vyloženě milujou prudká zastavení ze 100 na nulu, že jo :) Mají sloužit hlavně k tomu aby stroj zastavily když se něco ošklivě zvrtne a stroj ztratí pojem o tom kde se pohybuje. Když máš nastavený home stroje a v *.ini máš maximální vzdálenost os, tak do nich nikdy nenajede, plynule před nima zastaví. A to chceš.
pafik

20. 2. 2026, 2:38

Já to schválně vyzkouším; akorát nejdřív budu muset udělat tvrdej doraz a hledat vždycky sondou, až časem houmový switche. Chtělo by to něco spolehlivýho přesně reagujícího, a to nemám. Máš tip na nějaký malý šikovný?
Doraz na sondu přidělám na stůl, houmový switche na osu X a Y kam?
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“