G92.1 nefungovalo. zabralo ale G92 Y0 (bol som v pozícii 0). uvidíme, čo to spraví znovu po zapnutí - na test už nebol čas.
taká jednoduchá vec a nenapadla ma.
Trochu si komplikuješ život. Od home // referenčního bodu // se odvozují softwarové dorazy, které se dají propočítat ještě před spuštěním programu.
Ano, jseš mimopafik píše: ↑19. 2. 2026, 11:31 Tabulku nástrojů mám prázdnou. G92 jsem vynuloval.
Mě připadá jednodušší pokaždé nastavit nulu na nulu obrobku. Nastavuju jen jednou. Pokud nezapomenu popojet o poloměr frézy a znova vynulovat, je to OK.
Kdybych měl extra nulu frézky, tu bych musel vždycky nastavit, pak nastavit nulu obrobku, pak zavést do programu offset, pokaždé jiný .... To mi připadá složitý.
Nebo jsem mimo?
Tak hledat nulu obrobku musíš asi vždycky, že jopafik píše: ↑20. 2. 2026, 10:52 Pipik:
Mám tam koncové spínače, takže nenarazím. Tohle naštěstí nehrozí.
Z tvého psaní jsem si odnesl, že když mi vypadne elektrika během frézování, tak protože mám nulu (home) pevnou, tak pokud nepohnu obrobkem, tak se můžu bez problémů vrátit tam, kde to vypadlo. Stačí znovu najet na nulu mašiny, a pak myšem kliknout v programu na "start from here". Což je výhoda. Nicméně, stejně musím pokaždé před spuštěním programu hledat nulu obrobku, a někam jí zapsat jako offset, aby s ní program počítal. Jedinej rozdíl proti mému způsobu home mašiny = home obrobku je, že nemusím znovu nulovat s odpočítáním sondy, protože tu sondu jen připočtu k naměřené hodnotě posunu home mašiny > home obrobku.
Pochopil jsem to dobře?