Brzda na servu

Odpovědět
Pipik

20. 3. 2026, 1:17

Zdravím

Zprovozňuju teď A6 serva s brzdou, řízení přes EtherCat.
To že se motor při odbržděném stavu poměrně hřeje aniž by šly proudy do cívek, to teď řešíme s prodejcem jestli je to ok (je to normální aby mělo cca 50st?).
A tím i směřuje můj dotaz - nevím jak je to na dospělých mašinách, je tam brzda při zapnutém stroji celou dobu odbržděná, nebo se odbržďuje jen když se servo chce hnout? Nikdy jsem si nevšiml že by pojezdu os cvakaly brzdy. Že se odbrzdí jen pokud se zapnou motory (resp. driver je v ON-módu), to bych ještě bral, asi ani není moc dobrý nápad odbrzdit je se zapnutím napájení stroje, to furt ještě neznamená že se servo drží polohu, typicky osa Z by mohla třeba spadnout, a to nikdo nechce.
Jak to teda mají? A je ta teplota normální?

Kdyby někdo chtěl konfigurák do linuxcnc pro Ethercat na A6 serva, mám to funkční ;-)
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit :wink:
RaS

20. 3. 2026, 2:21

brzda se odblokuje při enable na servodriveru, při poruše nebo vypnutí se zablokuje aby např nesjela osa Z jak píšeš..
kdyby měla cvakat při každým pohybu to by se asi ucvakala..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
venca.black

20. 3. 2026, 6:40

Ahoj , tak tu brzdu odbrzdi jmenovitým napětím a pak tomu stačí šťávu omezit třeba odporem nebo PWM tak , aby to bezpečně drželo odbrzděné a určitě ta teplota půjde dolu . Zrovna včera jsem měl na stole pokusný DC motor s brzdou 24V DC a ještě spolehlivě držela při necelých 8V DC . Tak něco přidat a nemělo by to odskočit :)
Modelcam
Kontaktovat uživatele:

20. 3. 2026, 7:58

Delam s Indradrive od Rexrothu + CyberServa Wittenstein a tam staci dat Power Enable Driver ON a brzda odskoci, servo hned zabira a diky absolutnim enkoderum to drzi polohu, nic nehreje vic nez tak na teplotu ruky. Kdyz dojde k chybe , servodriver se vypne a brzda zase zacne brzdit. Vyuzivam napriklad pro operace na soustruhu pri frezovani spojene s osou C, kde se blokuje osa C a soucasne treba osa X. Serva jinak maji neustale snadu "plavat v tisicinach", tohle je zafixuje.
Člověka děsí neznámo, poznané přestává děsit...
gekonko

20. 3. 2026, 8:53

Standard je: zapnute pulzy = odbrzdena brzda.
Hreje motor motor alebo brzda?
Ak hreje motor tak potom je jedina moznost ze vykonava pracu, tj bud kmita, alebo drzi napr. bremeno.
Meki

20. 3. 2026, 9:52

Jak už zde zaznělo, brzda se odbrzdí jen při servo-on a zabrzdí při servo-off nebo emgs. Co bych ale ještě dodal, používám driver ASDA-A2 a jde tam nastavit i překrytí - při servo-on se nejprve zapne servo a až po prodlevě odbrzdí brzda, při off naopak - cvakne brzda a pak se vypne proud vinutím. Tuším že to lze nastavit až do 3s, myslím že jsem dával 0,5s. Dokonce i když vypadne napájení tak kondenzátory driveru dokážou motor chvíli podržet než cvakne brzda. 2kw servo s externí brzdou mi drží 400kg vřeteník na 10mm/ot šroubu a bez toho překrytí se stihl vřeteník propadnout i o 20mm než se brzda zahryzla.
Odpovědět

Zpět na „Servomotory“