tumlik píše: ↑27. 3. 2026, 5:19
jenom doplním, že ty lože mají všechny půlkulaté zahloubení závitových otvorů, pokud jdou na podstavec, tak ten je broušenej tam se nic nedává a přitáhne se to to přes ty svorníky a pokud na desku tak tam se dává mezi to lože a tu plechovou podložku do toho půlkruhového vybrání ještě taková podložka jako aby to neleželo na desce, která nemá tu předepsanou rovinnost

je to i někde v manuále
...tu kuličku jsem taky nikde neviděl, mám to jak píše Sancho, na N je to zvrchu přes takový ty dutiny, dal jsem to přes závitovku na vytočené podložky a gumu, ty vložky jsem dal pryč....
asi tak - a aby opět nevznikaly další ynternetový urban legends

o tom, jak je to nejlíp - tak:
102kový lože (teda ty všechny, co mi prošly rukama) mají předpřipravenou univerzální montáž - na stul a na fundament. Jednak tři díry pro montáž přes ty tři šrouby (tři aby to bylo na třech bodech a NEŠLO to zdeformovat šišatým stolem a nebo uživatelem tydýt - podložky jsou sférický a pod nima je mezi stolem plech a nebo vana) a pak ty další díry - pak se použijou všechny pro montáž na litěný fundament . Tudíž při montáži na ten originál litěný fundament tam žádný podložky nejsou, lože dole je přesně rovný, to samý platí pro fundament nahoře a po pečlivým očištění se to akorát stáhne dohromady - ale pro změnu těma všema šroubama ( ne jenom těma zahloubenýma). Žadný těsnění, žádný seřizování - prostě stažený natvrdo litina na litinu.
Tohle lože je mj. z HPčka, takže proto má osazený ty trubky pro průchod vzduchu pro pneumatický upínání - a byla to nestandardní mašina - tj. 102HPTR, ale dokončovák s oversize vřetenem - místo F27 vřeteník pro F32 - lože i tak je komunální - tj. má furt ty zahloubený díry na montáž na stůl.
Samozřejmě - aby to takhle mohlo fungovat, tak to automaticky předpokládá, že rovinnost dosedací plochy na funfdamentu je stejně dobrá jako cokoli v geometrií lože a stabilita fundamentu je opět stejná jako lože - tzn. fundament není "nějaký" kus litiny, ale pečlivě vystárnutý a přesně obrobený odlitek.
Takže že si jako slepím svářečkou nějaký stolek z jeklíků a tím to bude rovný a tužší - ani náhodou.
Mj. proto taky se ta mašina dělala v těch dvou verzích - na stůl a na fundament - pokud někdo nechtěl dělat pouze lehké práce a chtěl stabilitu a tuhost, tak si prostě musel koupit fundament, protože nějakým stolkem to prostě ojxxxxt nejde. A geometrie lože se nedá nastavit - změnit nějakýma šroubama - na stole je to přes sférické podložky (tj. na třech bodech), na fundamentu je to natvrdo - štelovat se dá pouze aby byla celá mašina vodorovně - na libelu - buď těma třema šroubama dole v fundamentu oproti podlaze (u starých, kulatých 102, včetně HPček), u nových pak jsou šrouby zvenku, ale čtyři a musí se dávat bacha, aby se to netrápilo - nepřekrucovalo. U montáže na stole pak mezipodložkama pod sférickýma podložkama - když to je na stole. Opět - nic se nepřekrucuje ani nenastavuje - pouze se to maximálně srovná do vodorovna.