Pozna nekdo, co je to za brusku na plocho ?

Aris

31. 3. 2026, 1:11

tumlik píše: 29. 3. 2026, 9:02
Aris píše: 29. 3. 2026, 8:34 A tady pro inspiraci HS 1

PS: Díky Míro za magnet.

IMG_1674.jpeg
koukám že těch haasů bylo víc variant, ta tvoje HS1 vypadá spíš jak nástrojovka, (výklopné a otočné vřeteno) ne? vypadá to sympaticky :)
ta od capajeva vypadá spíš jak bruska na plocho
Je to tak. HAAS píše univerzální bruska, já bych řekl, že je to víc nástrojovka. Tyhle brusky se odlišovali i podle roku výroby. U mé (a všeobecně u HS1) je vřeteník výklopný a otočný. Verze FL jej má pevný. Malých či větších odlišností je tam více. Třeba HS (ne všechny) mají vepředu “vertikální stůl”. Je to na přípravek pro broušení šroubovic. Přípravků k tomu bylo kvantum. Já jsem k tomu dostal hroty se základnou a děličku. Dělička je na weilerácké kleštiny W23. Ty se obvykle shání blbě, ale čirou náhodou se u mě objevila jedna sada, no hodila se.)

Nevýhody vidím dvě.
1) Na vřeteni je kužel 1:6 a rozměr je atyp, příruby nejdou koupit. Nejsou to ty stejné jako na brusky Deckel, kterých je více.

2) Šroub posuvu na Y má poměrně hrubé stoupání a jeden dílek na noniu se rovná 0,01mm. Takže na jemné přidávání do záběru se moc nehodí a budu muset sehnat/udělat jemný posuv.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 4. 2026, 7:33

Aris píše: 31. 3. 2026, 1:11 Je to tak. HAAS píše univerzální bruska, já bych řekl, že je to víc nástrojovka. Tyhle brusky se odlišovali i podle roku výroby. U mé (a všeobecně u HS1) je vřeteník výklopný a otočný. Verze FL jej má pevný. Malých či větších odlišností je tam více. Třeba HS (ne všechny) mají vepředu “vertikální stůl”. Je to na přípravek pro broušení šroubovic. Přípravků k tomu bylo kvantum. Já jsem k tomu dostal hroty se základnou a děličku. Dělička je na weilerácké kleštiny W23. Ty se obvykle shání blbě, ale čirou náhodou se u mě objevila jedna sada, no hodila se.)

Nevýhody vidím dvě.
1) Na vřeteni je kužel 1:6 a rozměr je atyp, příruby nejdou koupit. Nejsou to ty stejné jako na brusky Deckel, kterých je více.

2) Šroub posuvu na Y má poměrně hrubé stoupání a jeden dílek na noniu se rovná 0,01mm. Takže na jemné přidávání do záběru se moc nehodí a budu muset sehnat/udělat jemný posuv.
tak příruba 1:6 je asi to poslední co bych řešil, však soustruh máš....za ty deklácké jsem teda nikdy neutrácel, když si vezmeš co jich budeš na nástrojovce potřebovat tak by ses nedoplatil :roll: nikde jsem se neodčetl, jaké jsou max. otáčky, to taky hodně napoví co tam cpát a na jak hrubou či jemnou práci to bude

šroub na posuvu Y má na dílek "JENOM" 0,01mm? :D ........ to jsi se upsal v čárce nebo to má fakt "jen" jednu stovku?
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Aris

1. 4. 2026, 8:09

Také se na ně jednou vrhnu. Jen nevím, jestli zvládnu uděat ty přiruby tak dobře, jako originály.)

Hele otáčky to má troje - 3000, 4250 a 8000.

Co se ti na tom Y nezdá? Ano, 1 dílek = 0,01mm. Třeba BPH nebo další brusky mají dělení po 0,001mm.

Ty verze FL od Haasu mají kromě jednodusšího vřeteníku právě jemný posuv na Y (Volitelně i na Z).
Je tam převod 1:5 takže přidávání mají po 0,002mm. To bych chtěl také vyřešit.

Viz foto. Jemný přídavný posuv na ose Y.
IMG_1325.jpeg
Edit: Čapajevovi chybí na té jeho také, to místo je dobře vidět.
IMG_1326.jpeg
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

1. 4. 2026, 8:59

Aris píše: 1. 4. 2026, 8:09 Také se na ně jednou vrhnu. Jen nevím, jestli zvládnu uděat ty přiruby tak dobře, jako originály.)

Co se ti na tom Y nezdá? Ano, 1 dílek = 0,01mm. Třeba BPH nebo další brusky mají dělení po 0,001mm.

Ty verze FL od Haasu mají kromě jednodusšího vřeteníku právě jemný posuv na Y (Volitelně i na Z).

IMG_1325.jpeg

IMG_1326.jpeg

tak promiň, osu Y mám zafixovanou "dopředu, dozadu" tak jak na frézce, tak jsem nabyl dojmu, že na té tvojí HS jako nástrojovce řešíš přidávání "na průměr" tam mně stovka přišla úplně v pohodě :) BPH to má snad ještě víc, musel bych se jít kouknout
u svislého přidávání v Z bych to chápal, pokud je tam šnek, tak to jo, na tak malém průměru stupnice by se ty čísla nevlezly pro 0,01 je ta stupnice třeba 200mm aby to šlo vůbec vidět
tu brusku neznám.... takže z toho obrázku ta svislá osa posunuje nahoru a dolů a ta v úhlu pak dopředu a dozadu?
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Modelcam
Kontaktovat uživatele:

1. 4. 2026, 9:30

Aris píše: 1. 4. 2026, 8:09 Také se na ně jednou vrhnu. Jen nevím, jestli zvládnu uděat ty přiruby tak dobře, jako originály.)

IMG_1325.jpeg

IMG_1326.jpeg
Zjemneni kroku - mam doma a chodi moc pekne.
Jen si najit spravny pomer prevodu pro tvuj ucel .

https://www.ebay.de/itm/127407986557?_s ... BMjJuyq6ln
Člověka děsí neznámo, poznané přestává děsit...
Sancho Panza

2. 4. 2026, 6:04

Modelcam píše: 1. 4. 2026, 9:30 Zjemneni kroku - mam doma a chodi moc pekne.

Tiše předpokládám, že je v tom kuličková planetovka (kuličkový převod) - takže jako převod pro mikroposuv je to samozřejmě skvělé (používá se to běžně - třeba na mikroskopech), ovšem tím, jak je to dělané, tak to nemá neprosto přesný stabilní převodový poměr (na rozdíl od kol nebo šneku) - takže pro nonius to je celkem napikaču - odměřování pak musí být jinak a jinde - třeba tisícinovýma hodinkama napřímo a nebo odečítat na 2x - stovky přímo na šroubu, tisíciny pak jenom vždy krátký - tj. ty za tím převodem.
Navíc podle mě u toho HAASe s těma tisícinama to nebude úplně jednoduchý - protože jedna věc je že dokážu pootočit přesně šroubem, druhá pak je o co mi to celý popojede - prostě tuhost a mechanika (opakovatelnost) a navíc je třeba si uvědomit, že svislé přidávání u magnetky je z hlediska principu vždy problém - teda pokud není hmotnost celého zetu překompenzovaná na druhou stranu - aby pojezd (smysl do přidání) a vymezující síla byla stejně orientovaná.
Aris

3. 4. 2026, 8:01

tumlik píše: 1. 4. 2026, 8:59

IMG_1325.jpeg

IMG_1326.jpeg

tak promiň, osu Y mám zafixovanou "dopředu, dozadu" tak jak na frézce, tak jsem nabyl dojmu, že na té tvojí HS jako nástrojovce řešíš přidávání "na průměr" tam mně stovka přišla úplně v pohodě :) BPH to má snad ještě víc, musel bych se jít kouknout
u svislého přidávání v Z bych to chápal, pokud je tam šnek, tak to jo, na tak malém průměru stupnice by se ty čísla nevlezly pro 0,01 je ta stupnice třeba 200mm aby to šlo vůbec vidět
tu brusku neznám.... takže z toho obrázku ta svislá osa posunuje nahoru a dolů a ta v úhlu pak dopředu a dozadu?
V pohodě, alespoň jsme na to přišli. U svislé frézky je nahoru a dolů správně Z. Protože Z je posuv v ose vřetena ( Z = zero ) a zbytek pojezdů se určuje právě podle osy vřetena. No a tahle bruska má vřeteno vodorovně, tak Z je vodorovně a Y svisle.

Co se týká HAASů tak ten může mít dvě až čtyři kola na vřeteníku. Nástrojovka HS1 má standardně jen dvě, obyč převod Z a Y. Ten převod na Y do jemna šel objednat z továrny. Zatímco modely FL měly standardně ten jemný převod Y už z výroby - měla to být především bruska na plocho, tak jemné přidávání dává smysl. I ta Čapajevova to kdysi měla, ale někdo to zřejmě sundal. Jako volitelné příslušenství byl jemný převod osy Z. Viz. foto

Modelcam: Díky za tip!
Sancho Panza píše: 2. 4. 2026, 6:04 [quote=Modelcam post_id=528543 time=<a href="tel:1775075459">1775075459</a> user_id=1348]
Zjemneni kroku - mam doma a chodi moc pekne.

Tiše předpokládám, že je v tom kuličková planetovka (kuličkový převod) - takže jako převod pro mikroposuv je to samozřejmě skvělé (používá se to běžně - třeba na mikroskopech), ovšem tím, jak je to dělané, tak to nemá neprosto přesný stabilní převodový poměr (na rozdíl od kol nebo šneku) - takže pro nonius to je celkem napikaču - odměřování pak musí být jinak a jinde - třeba tisícinovýma hodinkama napřímo a nebo odečítat na 2x - stovky přímo na šroubu, tisíciny pak jenom vždy krátký - tj. ty za tím převodem.
Navíc podle mě u toho HAASe s těma tisícinama to nebude úplně jednoduchý - protože jedna věc je že dokážu pootočit přesně šroubem, druhá pak je o co mi to celý popojede - prostě tuhost a mechanika (opakovatelnost) a navíc je třeba si uvědomit, že svislé přidávání u magnetky je z hlediska principu vždy problém - teda pokud není hmotnost celého zetu překompenzovaná na druhou stranu - aby pojezd (smysl do přidání) a vymezující síla byla stejně orientovaná.
[/quote]

To Sancha: u toho Haase nebude jemné přidávání snadné. Ta osa nemá žádné závaží nebo jinou kompenzaci. Je to jednoduchý stroj a není tak propracovaný jako dospělé magnetky. Vidím jí spíš jako nástrojovku s možností omezeného broušení na plocho.

Mám v plánu přímé odměřování na tisícinových hodinkách. (Pro Tumlíka, je to somet 60mm :)
Navíc si nedělám iluze, že po letech používání nebude šroub opotřebený. Nonius by stejně kecal. Takže to chce jen nějaké zařízení na rozdrobení kroku a odměřování aspoň na svislé ose

PS: Sancho, ta svislá osa je Y, nikoliv osa Z.
IMG_1328.jpeg
Sancho Panza

3. 4. 2026, 9:30

Aris píše: 3. 4. 2026, 8:01 PS: Sancho, ta svislá osa je Y, nikoliv osa Z.
IMG_1328.jpeg
a jsi si jistý?
https://www.haascnc.com/content/dam/haa ... )/axes.png
:)
Aris

3. 4. 2026, 9:36

Jsem si jistý. Tohle názvosloví upravuje norma ISO 841 - nomenklatura souřadnicových systémů. Podle ní je Z osa vřetene - hlavní řezný pohyb.
IMG_1319.jpeg
IMG_1761.jpeg
IMG_1761.jpeg (46.12 KiB) Zobrazeno 241 x
Sancho Panza

3. 4. 2026, 10:32

jo, tak si to iso :lol: užij.
Kdysi dávno, když začaly první numeriky (frézky a nepatrně později centra) tak to překvapivě v evropě opravdu nebylo. Pojmenovaly se nějak osy a tu a tam to někdo dodržoval. Pak vznikla standardizace (opět ne v evropě) a tím, že první mašiny byly zásadně pro zbrojní sektor, tak vojáci se s tím nesxxxxx a celkem v tom udělali pořádek. S odstupem pár let (skoro souběžně) to samý proběhlo v soustružení. Opět - opravdu ne v evropě. Pak začal ledaskdo vyrábět numeriky a ejhle, protože řada mašin z ryze praktických důvodů obrábí lecos různě, tak v osách začal být celkem chaos a ISO zaujalo potřebu v tom udělat svůj pořádek - vzniklo cosi, ale v řadě případu to jaksi naráží na to samý hranice jako tyhle tlachárny na ynternetu - že pohled teoretika z kanceláře a od mašiny nemusí být vždy zcela stejný. Takže řada mašin má překvapivě osy různě a tu a tam typicky třeba i obráceně (!) což hrozně potěší - viz třeba Somab, který je překvapivě....z EU (somab nekomentuju)
U brusek je to ještě daleko složitejší, asi nemá smysl vysvětlovat proč. Takže v základu se u brusek objevují tři souřadné systémy - Z nahoru, to tvoje a to tvoje obrácený.
No a co a jak bude pak na mašině obvykle (v současné době) si nadiktuje zákazník - přičemž kardinální otázkou je, jestli nějaká evropská organizace má vůbec karty na to mu to nějak přikázat.
Takže u brusek je to složitý a podle mě (teda mě) u klasický magnetky (nebo magnetky s numerickým tvarem) mi připadá podstatně výhodnější to, co má ten HAAS (neevropský) a i jiný brusky. Naopak u úplně stejný mašiny (z hlediska kinematiky) - tj. třeba zrovna tý nástrojovky od německýho haase, mi opět připadá daleko rozumnější a vhodnější to naležato.
Takže to shrnu - u brusek (nejenom brusek) to bývá různě, důvodů je řada a je třeba s tím počítat.
To, že v současném světě někdo něco vyhlásí, taky nemusí znamenat, že to ti zásadní budou dodržovat - zejména když je otázkou kolik kterých mašin se v evropském skanzenu prodá.
Jinak ještě jedna poznámka - ty brusky od haase jsou spíš nástrojovky, na nichž lze brousit naplocho - rozhodně ne typické od základu navrhované magnetky (brusko naplocho, brousící obvodem kotouče s vřetenem horizontálně)
Milan199

3. 4. 2026, 10:35

K té orientaci osy Z. Norma hovoří o tom, že osa Z je shodná s osou hlavního vřetene.

Co s tím když je vřeteno otočné a mašina může být horizontální i vertikální už norma neříká. Kdo někdy zkusil dělat na stroji s RTCP // otáčení souřadného prostoru podle vyklonění vřetene // mi dá za pravdu, že to je hrozně dezorientující při programování.

Co s tím, když má mašina vřeten víc a žádné není hlavní, některá jsou vodorovně, někjterá jsou svisle a některá našikmo - tak to už norma vůbec neřeší.

Osobně jsem se na to vykašlal a udělal jsem to jako to má na obrázku Sancho. Navíc moc nechápu proč pojmenovávat osy XYZ když stroj nemá CNC řízení a tedy do něho necpu ISO kód.
Nestačilo by "podélná, příčná, výšková" ?

Ale jinak dík za zajímavé vlákno.
Aris

3. 4. 2026, 1:02

Sancho Panza píše: 3. 4. 2026, 10:32 jo, tak si to iso :lol: užij.
Kdysi dávno, když začaly první numeriky (frézky a nepatrně později centra) tak to překvapivě v evropě opravdu nebylo. Pojmenovaly se nějak osy a tu a tam to někdo dodržoval. Pak vznikla standardizace (opět ne v evropě) a tím, že první mašiny byly zásadně pro zbrojní sektor, tak vojáci se s tím nesxxxxx a celkem v tom udělali pořádek. S odstupem pár let (skoro souběžně) to samý proběhlo v soustružení. Opět - opravdu ne v evropě. Pak začal ledaskdo vyrábět numeriky a ejhle, protože řada mašin z ryze praktických důvodů obrábí lecos různě, tak v osách začal být celkem chaos a ISO zaujalo potřebu v tom udělat svůj pořádek - vzniklo cosi, ale v řadě případu to jaksi naráží na to samý hranice jako tyhle tlachárny na ynternetu - že pohled teoretika z kanceláře a od mašiny nemusí být vždy zcela stejný. Takže řada mašin má překvapivě osy různě a tu a tam typicky třeba i obráceně (!) což hrozně potěší - viz třeba Somab, který je překvapivě....z EU (somab nekomentuju)
U brusek je to ještě daleko složitejší, asi nemá smysl vysvětlovat proč. Takže v základu se u brusek objevují tři souřadné systémy - Z nahoru, to tvoje a to tvoje obrácený.
No a co a jak bude pak na mašině obvykle (v současné době) si nadiktuje zákazník - přičemž kardinální otázkou je, jestli nějaká evropská organizace má vůbec karty na to mu to nějak přikázat.
Takže u brusek je to složitý a podle mě (teda mě) u klasický magnetky (nebo magnetky s numerickým tvarem) mi připadá podstatně výhodnější to, co má ten HAAS (neevropský) a i jiný brusky. Naopak u úplně stejný mašiny (z hlediska kinematiky) - tj. třeba zrovna tý nástrojovky od německýho haase, mi opět připadá daleko rozumnější a vhodnější to naležato.
Takže to shrnu - u brusek (nejenom brusek) to bývá různě, důvodů je řada a je třeba s tím počítat.
To, že v současném světě někdo něco vyhlásí, taky nemusí znamenat, že to ti zásadní budou dodržovat - zejména když je otázkou kolik kterých mašin se v evropském skanzenu prodá.
Jinak ještě jedna poznámka - ty brusky od haase jsou spíš nástrojovky, na nichž lze brousit naplocho - rozhodně ne typické od základu navrhované magnetky (brusko naplocho, brousící obvodem kotouče s vřetenem horizontálně)
Užiju si jí .) Je to norma ISO a to “I” na začátku něco znamemá.

Díky za historický exkurz. Jasně, jedna věc jsou normy a druhá věc jsou zažité věci. Ve zkratce. Když už se s někým bavím o ose, tak pro mě bude Z vždy vřeteno. Přijde mi to jendnoduché a srozumitelné. Viz. soustruhy. Podélný posuv by podle zažitých zvyků měl být X, a on je (nepřekvapivě) Z.

Proti slovnímu popisu nic nemám. Ale když už se bavíme o písmenkách, tak bych se držel normy. Nevidím důvod, proč i na manuální mašině neoznačit osy XYZ. Zejména když se dnes na ty stroje běžně montují odměřování a tomu popisu se stejně nevyhneš. Ostatně, existuje jiná norma popisující rozjezdy, než ta ISO 841? Já jinou neznám.
Odpovědět

Zpět na „Jiné stroje - vrtačky, brusky, pily atd.“