tumlik píše: ↑1. 4. 2026, 8:59
Aris píše: ↑1. 4. 2026, 8:09
Také se na ně jednou vrhnu. Jen nevím, jestli zvládnu uděat ty přiruby tak dobře, jako originály.)
Hele otáčky to má troje - 3000, 4250 a 8000.
Co se ti na tom Y nezdá? Ano, 1 dílek = 0,01mm. Třeba BPH nebo další brusky mají dělení po 0,001mm.
Ty verze FL od Haasu mají kromě jednodusšího vřeteníku právě jemný posuv na Y (Volitelně i na Z).
Je tam převod 1:5 takže přidávání mají po 0,002mm. To bych chtěl také vyřešit.
Viz foto. Jemný přídavný posuv na ose Y.
IMG_1325.jpeg
Edit: Čapajevovi chybí na té jeho také, to místo je dobře vidět.
IMG_1326.jpeg
tak promiň, osu Y mám zafixovanou "dopředu, dozadu" tak jak na frézce, tak jsem nabyl dojmu, že na té tvojí HS jako nástrojovce řešíš přidávání "na průměr" tam mně stovka přišla úplně v pohodě

BPH to má snad ještě víc, musel bych se jít kouknout
u svislého přidávání v Z bych to chápal, pokud je tam šnek, tak to jo, na tak malém průměru stupnice by se ty čísla nevlezly pro 0,01 je ta stupnice třeba 200mm aby to šlo vůbec vidět
tu brusku neznám.... takže z toho obrázku ta svislá osa posunuje nahoru a dolů a ta v úhlu pak dopředu a dozadu?
V pohodě, alespoň jsme na to přišli. U svislé frézky je nahoru a dolů správně Z. Protože Z je posuv v ose vřetena ( Z = zero ) a zbytek pojezdů se určuje právě podle osy vřetena. No a tahle bruska má vřeteno vodorovně, tak Z je vodorovně a Y svisle.
Co se týká HAASů tak ten může mít dvě až čtyři kola na vřeteníku. Nástrojovka HS1 má standardně jen dvě, obyč převod Z a Y. Ten převod na Y do jemna šel objednat z továrny. Zatímco modely FL měly standardně ten jemný převod Y už z výroby - měla to být především bruska na plocho, tak jemné přidávání dává smysl. I ta Čapajevova to kdysi měla, ale někdo to zřejmě sundal. Jako volitelné příslušenství byl jemný převod osy Z. Viz. foto
Modelcam: Díky za tip!
Tiše předpokládám, že je v tom kuličková planetovka (kuličkový převod) - takže jako převod pro mikroposuv je to samozřejmě skvělé (používá se to běžně - třeba na mikroskopech), ovšem tím, jak je to dělané, tak to nemá neprosto přesný stabilní převodový poměr (na rozdíl od kol nebo šneku) - takže pro nonius to je celkem napikaču - odměřování pak musí být jinak a jinde - třeba tisícinovýma hodinkama napřímo a nebo odečítat na 2x - stovky přímo na šroubu, tisíciny pak jenom vždy krátký - tj. ty za tím převodem.
Navíc podle mě u toho HAASe s těma tisícinama to nebude úplně jednoduchý - protože jedna věc je že dokážu pootočit přesně šroubem, druhá pak je o co mi to celý popojede - prostě tuhost a mechanika (opakovatelnost) a navíc je třeba si uvědomit, že svislé přidávání u magnetky je z hlediska principu vždy problém - teda pokud není hmotnost celého zetu překompenzovaná na druhou stranu - aby pojezd (smysl do přidání) a vymezující síla byla stejně orientovaná.
[/quote]
To Sancha: u toho Haase nebude jemné přidávání snadné. Ta osa nemá žádné závaží nebo jinou kompenzaci. Je to jednoduchý stroj a není tak propracovaný jako dospělé magnetky. Vidím jí spíš jako nástrojovku s možností omezeného broušení na plocho.
Mám v plánu přímé odměřování na tisícinových hodinkách. (Pro Tumlíka, je to somet 60mm
Navíc si nedělám iluze, že po letech používání nebude šroub opotřebený. Nonius by stejně kecal. Takže to chce jen nějaké zařízení na rozdrobení kroku a odměřování aspoň na svislé ose
PS: Sancho, ta svislá osa je Y, nikoliv osa Z.