Už dlhšie som sa chystal preveriť, ako to s čínskymi pravítkami na mojej FN25 je. A toto vlákno ma postrčilo. DRO je YIAHO YH800-3, pravítka SINO KA600 5um
Setup vyzeral takto:
Meral som Johansonkami 25, 50, 75 a 100 mm. Každé meranie som opakoval po 5x, s tým že som raz meradlo na johansonku prisúval k nej a pri druhom meraní išiel od nej. Cieľom bolo zistiť:
-absolútnu presnosť
-opakovateľnosť polohy
- chyba pri opakovaných pohyboch sem a tam
Výsledky prijemne prekvapili.
Absolútna presnosť bola v rozmedzí 0.01-0.015 mm, vždy do plusu, takže chyba sa bude dať korigovať kalibráciou.
Opakovatelne som sa vedel dostať na polohu v rozmedzí 0.01, odchýlka sa nemenila opakovaním nastavenia polohy pohybom osi vpred a vzad.
Tiež som zistil, že na pozdĺžnej osi je rozdiel medzi nastavovaní polohy vpred a vzad 0.1 mm. Ukázalo sa, že sa časom uvoľnili skrutky na držiaku hlavy pravítka (vďaka umiestneniu je držiak dvojdielny), čo stačilo na to aby hlava mala vôľu v smere pohybu pravítka. Po dotiahnutí je ok.
Takže za mňa spokojnosť. Ale ukázalo sa, že montáž pravítok musí byť precízna (moje som rovnal podľa stotinových hodiniek) a upevnenie hláv dostatočne pevné, skrutky ideálne zaistené Loctitom.