Ja nechci bydlet v praze

ale taky nechci platit nesmysl za bydlení v Severních Čechách.
Přijde mi, že mezi 3+1 a 1+1 už neni skoro žádnej rozdíl, obojí je drahý jak sfiňa kvůli obchodníkům s chudobou a předraženým jakýmkoliv bytům tady. Stát ty nesmyslný nájmy doplácí tak proč by to někdo měl pronajímat levněji.
A neni to jen v krajských městech.
Určitě si někdo vzpomenete co taky rezonuje médii o bydlení třeba v severočeský Bílině apod.
To nejsou žádné lukrativní lokality.
Dále vše nájemní (co bylo na trhu) je zaplaveno uprchlíky a ty ceny vyrostly od té doby.
Není to jen problém investičních bytů.
Denně okolo sebe slyším cizí řeč... jasně s tím nemám problém, je to jako češi v Německu OK.
Ale mám problém s tím, že se mi zdražilo "vesnický" bydlení dvojnásob a nemyslím si že by se to uklidnilo a měly nastat lepší časy. A myslím si, že něco by se s tím asi dělat dalo, ale já sám to neovlivním asi.
Za posledních 10 let vyrostl nájem na dvojnásobek a plat jen o trochu.
A z toho většina té půlky za poslední 3 roky.
A další věc jsou ty energie... to není jen problém faktury za elektřinu, to vidíte přeci všichni co se kolem nás děje...? Co s tím? Je opravdu potřeba elektřinu vyrobenou za 0,50 Kč v ČR kupovat přes prostředníky zpět do drátů a platit za ní 8,50+? Všichni nemáme FVE a možnost. Výrobci potravin také asi nemají levnou elektřinu když pořád zdražují.
A pak je tu ten malý trh... srovnané ceny za běžné potraviny a oblečení jako v západní Evropě (někdy i dražší) a pořád poloviční průměrná mzda. To je ale asi neřešitelný problém. Protože jakmile by se posunula mzda nahoru tak se zde o to víc usadí pracovníků z východu.
Bydlím na linii ČR / DE poblíž zastávky dálnice - těch pracovníků z Rumunska co zde denně zastaví (ženy/chlapi, mladý/starý - dělníci?) v nacpaných dodávkách to jsou tisíce... pokračují do Německa, kdyby vzrostla mzda v ČR tak je jejich destinace zde.
Dle mě to je strašně složitej model, kterej by asi vyřešila jen složitá AI aby našla příčiny, nápravy a důsledky toho všeho... všechno je to provázaný. Nic z toho není jednotlivě jednoduše řešitelný problém.
Tak teď jsem to pos*al

zakombinoval jsem do toho i AI ted si to to odnesu
PS: zajímalo by mě jestli někdo má nápad kde "začít" aby se to alespoň trochu srovnalo před "covidový" a "válečný" časy...? Přišlo mi, že alespoň ten trend předtím měl pomalu vzrůstající tendenci a nyní jak jsem psal na začátku nás asi předběhla Korea?!

Tak je něco špatně.