CNC sústruh ruší indukčnú varnú dosku

99jto225

15. 8. 2026, 6:59

robokop píše: 15. 8. 2026, 6:46 To bude delat ten siemensackej napajeci zdroj. Je to poradna elektrarna. Je mozny ze u tebe nekdo vyradil filtr pred nim ktery se tam povinne ma dat.
Ako som písal v úvode, priamo v stroji z výroby síce je osadený masívny 3-fázový kórejský SAM IL NOISE FILTER (typ: NFZ-4080SG, 80 A), ale je dosť možné, že technológia za tie roky zostarla a proste nespĺňa frekvenčné požiadavky a nároky na odrušenie citlivých moderných spotrebičov, ako je táto domáca indukčná doska.
Presne kvôli tomu som teraz dokúpil úplne nový, poctivý nemecký dvojstupňový trojfázový EMC filter SCHURTER (typ: 3-123-461, 36 A).
Mám teraz v pláne tento nový Schurter filter namontovať priamo do rozvodnej skrine sústruhu hneď za hlavný vypínač a predradiť ho v sérii pred ten pôvodný 80A filter SAM IL. Chcem tie filtre v podstate zduplikovať za sebou, aby Schurter pobral ten prvý najhrubší vysokofrekvenčný ráz pri štarte a pôvodný filter dočistil zvyšok smerom k Simodrive.
Len vôbec netuším, či to takto technicky môžem urobiť. Nebudú sa tie dva filtre zapojené v kaskáde (v sérii) medzi sebou nejako biť, alebo nemôže takáto kombinácia dvoch filtrov nejako ohroziť tie citlivé Siemens moduly za nimi?
gekonko

15. 8. 2026, 7:10

Skus inu indukcnu dosku.
Mozno je to shit.
99jto225

15. 8. 2026, 7:16

Správne zapojenie podľa Siemensu musí byť: Hlavný vypínač - EMC Filter - Sieťová tlmivka- Modul Simodrive 611.

Tá sieťová tlmivka neviem kde presne je, ale ževraj tam môže byť kombinovaný sieťový filter s tlmivkou.

Kamarát mi povedal kaskádové (sériové) zapojenie dvoch filtrov za sebou je v priemysle povolené. Ale bojím sa to tam dať aby sa niečo nepokazilo.. radšej by som si vypočul názory viacerých ľudí.
99jto225

15. 8. 2026, 7:26

gekonko píše: 15. 8. 2026, 7:10 Skus inu indukcnu dosku.
Mozno je to shit.
"shit" to nie je, je to overená a poctivá značka Gorenje. Problém nie je v samotnej doske – tá spĺňa všetky normy, má kompletne certifikovanú elektroniku a kým nezapnem mašinu, funguje na 100 % spoľahlivo a ticho.

Chyba je v tom, že tie domáce spotrebiče nie sú konštrukčne pripravené na to, aby im po spoločnom PEN vodiči (alebo fázach) vletel do elektroniky taký obrovský vysokofrekvenčný ráz, aký vygeneruje priemyselný Siemens Simodrive. To by rozladilo a rozcvakalo pravdepodobne akúkoľvek bežnú domácu indukciu, či už za 300, alebo za 1 000 eur.

Ten filter SCHURTER by som prehodíl na začiatok celej trasy priamo do skrine k sústruhu, nech ten bordel nepúšťa do domového rozvodu.
99jto225

15. 8. 2026, 7:39

Podľa Siemensu je na stopercentné odrušenie tejto „elektrárne“ potrebný kompletný originálny tlmiaci balík (takzvaný HFD package), ktorý sa skladá z troch vecí.

Keď mi však poslali cenník, skoro ma vykotilo. Pre súkromnú osobu a živnostníka v garáži sú tieto ceny z oficiálneho servisu absolútne nedostupné a nereálne:

Filter (typ 6SL3000-0BE23-6AA0): Cena 1 932,07 EUR bez DPH
Komutačná tlmivka (typ 6SN1111-0AA00-0CV1): Cena 1 495,40 EUR bez DPH
Tlmiaci odpor (typ 6SN1162-0GA00-0CA0): Cena 478,83 EUR bez DPH

Komplet zostava stojí takmer 4 000 EUR bez DPH.

Kupovať takéto drahé originálne diely kvôli jednej varnej doske v dome nedáva žiadny ekonomický zmysel.

Presne preto hľadám alternatívnu strojársku cestu a chcem vyskúšať ten dvojstupňový nemecký filter SCHURTER (36 A), ktorý sa mi podarilo zohnať za zlomok tejto ceny.
gekonko

15. 8. 2026, 8:47

Nechaj si poradit.
Takto ta dnes zadarmo vzdela Gemini.
Ak sa ti to nechce citat, tak ti to zhrniem: Tvoja varna doska je mozno shit, lebo nevie korektne fungovat pri EMC ruseni v ramci medzi.

EMC sa štandardne delí na dve hlavné oblasti:

Elektromagnetická vyžarovanie (Emisia): Schopnosť zariadenia obmedziť generovanie a šírenie vlastného elektromagnetického rušenia (rušivých signálov) do okolia na úroveň, ktorá neohrozuje ostatné zariadenia.

Elektromagnetická odolnosť (Imunita): Schopnosť zariadenia správne pracovať a odolávať elektromagnetickému rušeniu, ktoré prichádza z vonkajšieho prostredia (napr. elektrostatické výboje, napäťové špičky v sieti, vysokofrekvenčné vyžarovanie).
99jto225

16. 8. 2026, 4:32

gekonko píše: 15. 8. 2026, 8:47 Nechaj si poradit.
Takto ta dnes zadarmo vzdela Gemini.
Ak sa ti to nechce citat, tak ti to zhrniem: Tvoja varna doska je mozno shit, lebo nevie korektne fungovat pri EMC ruseni v ramci medzi.

EMC sa štandardne delí na dve hlavné oblasti:

Elektromagnetická vyžarovanie (Emisia): Schopnosť zariadenia obmedziť generovanie a šírenie vlastného elektromagnetického rušenia (rušivých signálov) do okolia na úroveň, ktorá neohrozuje ostatné zariadenia.

Elektromagnetická odolnosť (Imunita): Schopnosť zariadenia správne pracovať a odolávať elektromagnetickému rušeniu, ktoré prichádza z vonkajšieho prostredia (napr. elektrostatické výboje, napäťové špičky v sieti, vysokofrekvenčné vyžarovanie).
tý si čítal vôbec čo som tu písal?
99jto225

16. 8. 2026, 4:36

Skontaktoval som sa s jednou profesionálnou spoločnosťou, ktorá sa venuje výhradne opravám a servisu riadiacich systémov Sinumerik a pohonov Simodrive.

Potvrdili mi, že tento problém s elektromagnetickým rušením je pri kórejských strojoch veľmi častý, a pomenovali mi tri kľúčové veci, ktoré to spôsobujú:

1. DIP prepínače na napájacom module (E/R module): Toto ma mimoriadne zaujalo. Podľa ich slov sa priamo na tom mojom hlavnom napájacom module Siemens Simodrive 611 nachádzajú malé konfiguračné DIP spínače (prepínače). Týmito spínačmi sa meniču manuálne definuje, aký filter a aká komutačná tlmivka sú pred ním reálne osadené. Ak ich niekto v minulosti nastavil zle, modul spína do siete oveľa agresívnejšie a vyrába brutálny bordel.

2. Medzifázové napätie v sieti: Upozornili ma, že napätie v sieti merané priamo medzi fázami (L1-L2, L2-L3, L3-L1) nesmie presiahnuť maximálne 405 V. Ak je sieť tvrdšia a napätie vyskočí nad túto hranicu, modul Simodrive začne generovať extrémne vysokofrekvenčné rušenie.

3. Externé filtre (Schurter): Na rovinu mi povedali, že ten môj nový filter SCHURTER pre túto aplikáciu nie je korektný a pre vlastnosti Simodrive modulu nebude správne fungovať. Takže montáž Schurteru do skrine nateraz odkladám.

Chcel by som vás preto poprosiť o radu ohľadom bodu číslo 1. Nemáte niekto schému alebo servisný manuál k tomu napájaciemu modulu Simodrive 611 (36/47kW, kód: 6SN1145-1BA02-0CA2)? Kde presne na tom module tie konfiguračné DIP prepínače nájdem (predpokladám, že budú pod nejakým plastovým krytom) a ako majú byť správne nacvakané pre moju zostavu s originálnou tlmivkou a filtrom?
gekonko

16. 8. 2026, 7:20

99jto225 píše: 16. 8. 2026, 4:36
Chcel by som vás preto poprosiť o radu ohľadom bodu číslo 1. Nemáte niekto schému alebo servisný manuál k tomu napájaciemu modulu Simodrive 611 (36/47kW, kód: 6SN1145-1BA02-0CA2)? Kde presne na tom module tie konfiguračné DIP prepínače nájdem (predpokladám, že budú pod nejakým plastovým krytom) a ako majú byť správne nacvakané pre moju zostavu s originálnou tlmivkou a filtrom?
SIMODRIVE 611 Planning Guide (PJU) – 05.01 Edition
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“