Kovošrot

"Zdroje tu jsou"
Odpovědět
Sancho Panza

22. 8. 2026, 6:49

Milan199 píše: 21. 8. 2026, 4:27
Sancho Panza píše: 21. 8. 2026, 3:00 ... zakládá to samo, obsluha akorát doplňuje kusy do lišty (zásobníku) a měří.
Myslíš, že má cenu z takových strojů se pokoušet o přestavbu na CNC ? I pokud je už nepožral Fuchs.
Tohle téma tady nemá sebemenší smysl otevírat - teda pokud se nechceš dozvědět "moudra" :lol: od těch, co HP nikdy neviděli, vůbec netuší jak fungují, jak jsou udělaný, jakou mají koncepci a hlavně v jakým mechanickýmm stavu je ta konkrétní mašina.
Obecně - požraný obvykle nejsou, neb až na naprosto světlý vyjímky, daný konkrétním dílcem (technologií) kdy to bylo třeba (byl důležitý důvod) nikdo tyhle HP pod fuchsem neprovozoval - zásadně byly nalitý jinak (mj. bylo to i výrobcem striktně doporučovaný).
Jestli má smysl to udržovat v chodu, nebo opravit a nebo předělat a nebo totálně předělat má vždy smysl podle toho co konkrétního a z čeho se na jakékoli mašině chce dělat, v jaké seriovosti a s jakou obsluhou (a zejména na tom, v jakém mechanickém stavu co na ní je).
Engineer
Kontaktovat uživatele:

22. 8. 2026, 8:57

Milan199 píše: 21. 8. 2026, 4:27
Sancho Panza píše: 21. 8. 2026, 3:00 ... zakládá to samo, obsluha akorát doplňuje kusy do lišty (zásobníku) a měří.
Myslíš, že má cenu z takových strojů se pokoušet o přestavbu na CNC ? I pokud je už nepožral Fuchs.
Jeden kus mám odstrojenej z hydrauliky, nachystanej na nějakou přestavbu už asi 10 let ... a řekl bych, že na CNC se dá využít asi jen vřeteník, lože, bytelný podstavec, pohonná soustava asi taky. Neměl jsem ale klasickej revolverák s hlavou a upichováním, ale variantu s křížovým suportem. Předělávat na CNC revolverovou hlavu je asi vcelku šílenost. A rozhodně by ani nebylo jednoduchý předělávat suporty. Podle mého názoru vzít ten výše popsaný základ pokud je dobrej a udělat nový suporty. Výhodou je to že je to tuhej základ zpravidla za málo peněz a že to nezabírá moc místa. Ale dál je to pochopitelně o řadě kompromisů a omezení, protože třeba výška od lože do osy je celkem malá a zástavba CNC suportů nebude jednoduchá.
stanik84

22. 8. 2026, 9:26

Je to pt-r
Přílohy
20260822_095652.jpg
Sancho Panza

22. 8. 2026, 10:01

stanik84 píše: 22. 8. 2026, 9:26Je to pt-r
Bylo :lol: :roll: to N-P-TR - protože to je v podstatě po smrti - v pořádku je (možná :lol: ) tak to lože a ty matice :lol: těch upínacích čepů nožových držáku do revolveru.
Jinak revolver je (byla) ta úplně poslední verze (tj. zvenku obrobená) verze a je to navíc ta nejvíc ořezaná varianta - bez hřebenu a pastorku (není ruční pojezd kolem nebo tyčema - "parohama") - aby se to ještě hůř seřizovalo a výrobce ušetřil - proto je tam místo celé té hřídele ten dekl. To samý se týká ruční paky pro odmáčknutí aretace revolveru (vepředu - taky chybí - místo ni je ten malý dekl) - takže taky nejde ručně při seřizování indexovat - není za co - musí se otrocky "přeskákat" celýma zdvihama až do zadu.
Viz tady je ta neořezaná (částečně) verze tohoto revolveru v ruční verzi - kdy je mašina opět totální atyp (nebo přebastlená - zkanibalizovaná či napadená kutilem) - chybí celý HP, ale na vřeteníku je furt ložisko pro tyč ramene upichováku. Na fotce je sice ruční pojezd, ale opět není odaretace revolveru.
https://media.exapro.com/product/2026/0 ... 7206_1.jpg
stanik84

22. 8. 2026, 10:19

Sancho Panza píše: 22. 8. 2026, 10:01
stanik84 píše: 22. 8. 2026, 9:26Je to pt-r
Bylo :lol: :roll: to N-P-TR
:-D . Máš pravdu, bylo. Ono to mělo mlhovačku? Nebo se to přimíchalo ke mně do kufru z něčeho jinýho ? :-D

Ted zrovna řeším, jak spojit svářečku SKS LSQ 5 s robotem ABB IRB 2400 - konečně jsem sehnal to ovládání, co umí GMAW/MIG, I-pulse, U-pulse, KF-pulse, microMIG, microMIG-cc, TIG-DC, TIG-pulse, Dual wire :-D a není zase nějak ořezaný.
Sancho Panza

22. 8. 2026, 11:11

všechny HP mají Norgrena (MicroFog) přimazávání do pracovního vzduchu - kdy to maže celou tu hydropneumatiku a zejména u 122 ten grafitový duální souosý rotační přívod pro spojky a brzdu. Takže u 102 nemažeš - za chvíli je HP KO, u 122 nemažeš - to samé plus bonus nevratně zlikvidované řemenové převodovky - kdy to je neopravitelné a nesehnatelné (běžným uživatelem).
Navíc některý 102 i 122 (ty s těma Timkenama) mají vřeteno mazaný mlhou. Takže 102 má jeden nebo dva Norgreny (plus odlučovač a regulátory) dole v tý díře pro nohy (pod šuplíkama), 122 má jeden různě (obvykle vpravo pod bednou s hlavním vypínačem), Timkenová verze má další Microfog vzadu, pod jednotkou hydropneumatiky upichováku. Hlavní Microfogy jsou normální, ten vřetenový je mám pocit atyp verze a v mašině pod vřeteníkem jsou navíc kondenzační trysky - bych se musel podívat.
stanik84

22. 8. 2026, 11:38

V pohodě, nemusíš. Dík za obsáhlé info. Já právě před lety koupil Zentroflex bez mlhovačky. Tehdy jsem od kámoše sehnal nějaký MP3 (ty starší) a MP4 (ty černý co se mi moc nelíbí ani provedením - hrubý odlitky atd.) - ty strakonický. Tak jsem to tam vrznul (MP3) - dávali to na BDA. Asi tam hodím tuto.
Sancho Panza

22. 8. 2026, 12:12

stanik84 píše: 22. 8. 2026, 11:38 V pohodě, nemusíš. Dík za obsáhlé info. Já právě před lety koupil Zentroflex bez mlhovačky. Tehdy jsem od kámoše sehnal nějaký MP3 (ty starší) a MP4 (ty černý co se mi moc nelíbí ani provedením - hrubý odlitky atd.) - ty strakonický. Tak jsem to tam vrznul (MP3) - dávali to na BDA. Asi tam hodím tuto.
Akce MPx mj. je od rodinného přítele, a celý to vzniklo, protože byl třeba MP a nešlo za komanče kupovat ty Norgreny (neb nebyly devizy) co používali všichni ostatní - včetně velkého vzoru strak, Gamfioru. Takže se nakreslil a začal vyrábět MPx.
Použít MF místo MP není sebemenší problém - akorát má menší bandasku (musí se častěji kontrolovat hladina - což je spíš bonus) a u Norgrena není tlakový spínač, co generujuje signál, že to maže - ten se musí externě doplnit.
Existuje i mlha od SMC, ale ta se těžko shání (je i líp udělaná) a předtím se třeba na Ag 150 SL (ty mají taky hydropneumatiku v přískoku brusného vřeteniku - a obě vřetena jsou taky mazaný mlhou) osazovaly Wilkersony - ty jsou taky udělaný skvěle.
https://www.ebay.com/itm/174448539127
U toho Wilkersona pozor, musí to být AtoMist (dělá supermalý kapky) ne obyč. typ.
Odpovědět

Zpět na „Kde koupit starší stroje“