Kovošrot

"Zdroje tu jsou"
Odpovědět
Sancho Panza

22. 8. 2026, 6:49

Milan199 píše: 21. 8. 2026, 4:27
Sancho Panza píše: 21. 8. 2026, 3:00 ... zakládá to samo, obsluha akorát doplňuje kusy do lišty (zásobníku) a měří.
Myslíš, že má cenu z takových strojů se pokoušet o přestavbu na CNC ? I pokud je už nepožral Fuchs.
Tohle téma tady nemá sebemenší smysl otevírat - teda pokud se nechceš dozvědět "moudra" :lol: od těch, co HP nikdy neviděli, vůbec netuší jak fungují, jak jsou udělaný, jakou mají koncepci a hlavně v jakým mechanickýmm stavu je ta konkrétní mašina.
Obecně - požraný obvykle nejsou, neb až na naprosto světlý vyjímky, daný konkrétním dílcem (technologií) kdy to bylo třeba (byl důležitý důvod) nikdo tyhle HP pod fuchsem neprovozoval - zásadně byly nalitý jinak (mj. bylo to i výrobcem striktně doporučovaný).
Jestli má smysl to udržovat v chodu, nebo opravit a nebo předělat a nebo totálně předělat má vždy smysl podle toho co konkrétního a z čeho se na jakékoli mašině chce dělat, v jaké seriovosti a s jakou obsluhou (a zejména na tom, v jakém mechanickém stavu co na ní je).
Engineer
Kontaktovat uživatele:

22. 8. 2026, 8:57

Sancho Panza píše: 21. 8. 2026, 3:00 ... zakládá to samo, obsluha akorát doplňuje kusy do lišty (zásobníku) a měří.
Myslíš, že má cenu z takových strojů se pokoušet o přestavbu na CNC ? I pokud je už nepožral Fuchs.
Jeden kus mám odstrojenej z hydrauliky, nachystanej na nějakou přestavbu už asi 10 let ... a řekl bych, že na CNC se dá využít asi jen vřeteník, lože, bytelný podstavec, pohonná soustava asi taky. Neměl jsem ale klasickej revolverák s hlavou a upichováním, ale variantu s křížovým suportem. Předělávat na CNC revolverovou hlavu je asi vcelku šílenost. A rozhodně by ani nebylo jednoduchý předělávat suporty. Podle mého názoru vzít ten výše popsaný základ pokud je dobrej a udělat nový suporty. Výhodou je to že je to tuhej základ zpravidla za málo peněz a že to nezabírá moc místa. Ale dál je to pochopitelně o řadě kompromisů a omezení, protože třeba výška od lože do osy je celkem malá a zástavba CNC suportů nebude jednoduchá.
stanik84

22. 8. 2026, 9:26

Je to pt-r
Přílohy
20260822_095652.jpg
Sancho Panza

22. 8. 2026, 10:01

stanik84 píše: 22. 8. 2026, 9:26Je to pt-r
Bylo :lol: :roll: to N-P-TR - protože to je v podstatě po smrti - v pořádku je (možná :lol: ) tak to lože a ty matice :lol: těch upínacích čepů nožových držáku do revolveru.
Jinak revolver je (byla) ta úplně poslední verze (tj. zvenku obrobená) verze a je to navíc ta nejvíc ořezaná varianta - bez hřebenu a pastorku (není ruční pojezd kolem nebo tyčema - "parohama") - aby se to ještě hůř seřizovalo a výrobce ušetřil - proto je tam místo celé té hřídele ten dekl. To samý se týká ruční paky pro odmáčknutí aretace revolveru (vepředu - taky chybí - místo ni je ten malý dekl) - takže taky nejde ručně při seřizování indexovat - není za co - musí se otrocky "přeskákat" celýma zdvihama až do zadu.
Viz tady je ta neořezaná (částečně) verze tohoto revolveru v ruční verzi - kdy je mašina opět totální atyp (nebo přebastlená - zkanibalizovaná či napadená kutilem) - chybí celý HP, ale na vřeteníku je furt ložisko pro tyč ramene upichováku. Na fotce je sice ruční pojezd, ale opět není odaretace revolveru.
https://media.exapro.com/product/2026/0 ... 7206_1.jpg
stanik84

22. 8. 2026, 10:19

Sancho Panza píše: 22. 8. 2026, 10:01
stanik84 píše: 22. 8. 2026, 9:26Je to pt-r
Bylo :lol: :roll: to N-P-TR
:-D . Máš pravdu, bylo. Ono to mělo mlhovačku? Nebo se to přimíchalo ke mně do kufru z něčeho jinýho ? :-D

Ted zrovna řeším, jak spojit svářečku SKS LSQ 5 s robotem ABB IRB 2400 - konečně jsem sehnal to ovládání, co umí GMAW/MIG, I-pulse, U-pulse, KF-pulse, microMIG, microMIG-cc, TIG-DC, TIG-pulse, Dual wire :-D a není zase nějak ořezaný.
Sancho Panza

22. 8. 2026, 11:11

všechny HP mají Norgrena (MicroFog) přimazávání do pracovního vzduchu - kdy to maže celou tu hydropneumatiku a zejména u 122 ten grafitový duální souosý rotační přívod pro spojky a brzdu. Takže u 102 nemažeš - za chvíli je HP KO, u 122 nemažeš - to samé plus bonus nevratně zlikvidované řemenové převodovky - kdy to je neopravitelné a nesehnatelné (běžným uživatelem).
Navíc některý 102 i 122 (ty s těma Timkenama) mají vřeteno mazaný mlhou. Takže 102 má jeden nebo dva Norgreny (plus odlučovač a regulátory) dole v tý díře pro nohy (pod šuplíkama), 122 má jeden různě (obvykle vpravo pod bednou s hlavním vypínačem), Timkenová verze má další Microfog vzadu, pod jednotkou hydropneumatiky upichováku. Hlavní Microfogy jsou normální, ten vřetenový je mám pocit atyp verze a v mašině pod vřeteníkem jsou navíc kondenzační trysky - bych se musel podívat.
stanik84

22. 8. 2026, 11:38

V pohodě, nemusíš. Dík za obsáhlé info. Já právě před lety koupil Zentroflex bez mlhovačky. Tehdy jsem od kámoše sehnal nějaký MP3 (ty starší) a MP4 (ty černý co se mi moc nelíbí ani provedením - hrubý odlitky atd.) - ty strakonický. Tak jsem to tam vrznul (MP3) - dávali to na BDA. Asi tam hodím tuto.
Sancho Panza

22. 8. 2026, 12:12

stanik84 píše: 22. 8. 2026, 11:38 V pohodě, nemusíš. Dík za obsáhlé info. Já právě před lety koupil Zentroflex bez mlhovačky. Tehdy jsem od kámoše sehnal nějaký MP3 (ty starší) a MP4 (ty černý co se mi moc nelíbí ani provedením - hrubý odlitky atd.) - ty strakonický. Tak jsem to tam vrznul (MP3) - dávali to na BDA. Asi tam hodím tuto.
Akce MPx mj. je od rodinného přítele, a celý to vzniklo, protože byl třeba MP a nešlo za komanče kupovat ty Norgreny (neb nebyly devizy) co používali všichni ostatní - včetně velkého vzoru strak, Gamfioru. Takže se nakreslil a začal vyrábět MPx.
Použít MF místo MP není sebemenší problém - akorát má menší bandasku (musí se častěji kontrolovat hladina - což je spíš bonus) a u Norgrena není tlakový spínač, co generujuje signál, že to maže - ten se musí externě doplnit.
Existuje i mlha od SMC, ale ta se těžko shání (je i líp udělaná) a předtím se třeba na Ag 150 SL (ty mají taky hydropneumatiku v přískoku brusného vřeteniku - a obě vřetena jsou taky mazaný mlhou) osazovaly Wilkersony - ty jsou taky udělaný skvěle.
https://www.ebay.com/itm/174448539127
U toho Wilkersona pozor, musí to být AtoMist (dělá supermalý kapky) ne obyč. typ.
stanik84

22. 8. 2026, 2:57

Na tom Zentroflexu je spinac na masine, to neni problem. Kdyz jsem to dratoval, tak jsem to samo udelal tak, ze neni tlak na vstupu - vřeteno VYP - mam tam SMC přetlakáč, spinac a odkalovač - tak jsem to tam nechal, i kdyz by tam ten spinac byt nemusel. Neni tlak za mlhovackou (kdyby nekdo zatocil tim redukčákem moc)= VYP, neni olej = VYP. Kdyz jsem se bavil s tim jednim panem z ST, tak se mu tyhle důlkovačky nelibi principem. Ma neco vlastniho nebo to koupil tehdy za kolejema... vsak vis. Tech SMC tu par mam, těch malých, ale to bych tý mašině neudělal. Nema to hlidani absolutně ničeho.
Milan199

23. 8. 2026, 12:44

Sancho Panza píše: 22. 8. 2026, 11:11 ... a v mašině pod vřeteníkem jsou navíc kondenzační trysky - bych se musel podívat.
Mohl bys prosím nějaké info k těm kondenzačním tryskám ?
Milan199

23. 8. 2026, 1:06

Sancho Panza píše: 22. 8. 2026, 6:49
Tohle téma tady nemá sebemenší smysl otevírat - teda pokud se nechceš dozvědět "moudra" :lol: od těch, co HP nikdy neviděli, vůbec netuší jak fungují, jak jsou udělaný, jakou mají koncepci a hlavně v jakým mechanickýmm stavu je ta konkrétní mašina.
...
Párkrát jsem nad tím uvažoval. Když bych vycházel z toho, že konkrétní stroj je v přijatelném stavu ...
Celá ta mašina je v podstatě stavebnice. Pokud by byl v pořádku vřeteník a měl bych i kleštiny, tak to by ušetřilo mraky práce. Taky revolverová hlava by se myslím dala rozpohybovat na CNC poměrně snadno. A to lože je poměrně úzké, takže by se daly udělat "ponořené" boční // Z // suporty, čímž by se trochu eliminovala nízká výška osy nad ložem.

Na druhou stranu budu nějak pracně bastlit IRC // resolver // na vřeteno a díky té základní koncepci bude opravdu problém s odvodem třísek. Také úpravy na chlazení by nebyly nic jednoduchého. Kapotáž je kapitola sama o sobě.

Nakonec mi z toho vycházelo, že tato cesta je více problémů nežli užitku.
stanik84

23. 8. 2026, 1:18

Milan199 píše: 23. 8. 2026, 12:44
Sancho Panza píše: 22. 8. 2026, 11:11 ... a v mašině pod vřeteníkem jsou navíc kondenzační trysky - bych se musel podívat.
Mohl bys prosím nějaké info k těm kondenzačním tryskám ?
No ja myslim, ze je to dost vhodna otazka na ty co ho (Milana) nazvali trollem. Ted jsou radsi zticha.
Odpovědět

Zpět na „Kde koupit starší stroje“