RaS píše: ↑24. 9. 2026, 2:29
Milane co je v tvém podání malý stroj?
ono jak už bylo zmíněno, když jsou převody, nejsou vůle tak to čemu někdo se zkušenosti říká, že to jde se prostě na čínské Promě udělat nedá ani s dvěma životy zkušeností
nejlepší na celé diskuzi je, že vlastně dotyčný ani neví co chce obrábět, když to nepůjde ze železa tak to půjde z hliníku pak máme ještě plasty, dřevo, mrkev, banán

, když to nebude mít 100mm průměr tak to bude mít 50 a nebo třeba 10
ale 100% ví, že nemá prachy na nic jiného než na tu čínu, takže logicky žádnej argument nebere, protože to prostě chce..
O 100mm jsem řekl, že je to daleko za hranou, 50mm je max a o 10mm nepadlo ode mě ani slovo.
Taky jsem řekl, že nevím z čeho budu dělat protože se plánuju učit. To znamená, že možná začnu na hliníku či plastu, poté přejdu na mosaz a poté zkusím ocel, samozřejmě až budu tak nějak vědět co ta mašina umí a co dělám.
Pokud chcete příklad výrobku, je tu třeba příruba na dvoukotoučovou brusku, abych mohl na tu 16mm hřídel nasadit kotouč s dírou 32mm. tam nezáleží, jestli to bude z hliníku, oceli, nebo čehokoli kromě plastů.
Až budu potřebovat udělat něco tvrdšího, přizpůsobím se.
Celý problém je o tom, že chci někde začít. A zařizovat vše od oprav starého stroje, přes jeho dopravu až po renovaci či stavbě celé nové dílny se mi do začátku nejeví jako dosažitelný cíl a vím, že by mě to jedině odradilo, natož pak kdybych tohle všechno udělal, jen proto abych zjistil, že mě to nebaví či že mi to nejde natolik aby to bylo k něčemu dobrý.
Konkrétní odpovědi co chci dělat nemám, protože si budu teprve hledat něco čím se učit. Kdyby to měli být podložky pod matice, bylo by to úplně jedno, protože se to furt obrábí, a to co se naučím se dá použít když budu potřebovat něco skutečnýho.
Celé je to o zábavě ve volných chvílích s bonusem toho, že mi to dá možnost vyrábět něco z kovu.
Stejné to je s 3d tiskem. Začal jsem na levné čínské ender 3 za 3 000,-, naučil jsem se základy a pak jsem přešel na Bambu lab za 20 000 když jsem něco uměl a chtěl jsem lepší možnosti.
Soustruh je jen další krok. Od ucházejících plastových výrobků na kvalitní plastové výrobky, a nyní chci pokročit na kovové výrobky.
Když na to přijde, ten soustruh bude sloužit jako přídavná možnost k té tiskárně. Vytiskout něco, vysoustružit součástky z kovu když plast nebude stačit a tak dále. (Z jakého kovu by záleželo na konkrétní situaci, ale vše by bylo lepší než jen PETG plast. Dokonce i ten pitomej delrin)
Ale zase, o konkrétní výrobky jde méně než o to se učit. Do 3d tisku jsem taky šel jen s představou co se bude dát vyrábět, když přestali stačit online modely, naučil jsem se CAD. Když přestalo stačit PLA, přešel jsem na PETG a PMMA. Když jsem zjistil, že potřebuju něco gumového, začal jsem se zajímat o tisknutí TPU nebo lití silikonu a polyuretanu.
Není to tak, že vím přesně na co ten stroj potřebuju. Ale vím, že už bylo pár situací, kdy jsem potřeboval kovovou součástku a nebylo jak ji udělat ani koupit. Proto jsem taky o tom soustruhu přemýšlel už nějakých 6 let zpátky. Tehdy mě odradili finance. Teď je to lepší natolik, že mě odrazuje ta možnost času a peněz utracených na něčem, co mi bude vlastně k ničemu. A radši bych abych něco takového zjistil se strojem za 40 tisíc, než s přestavbou a stojem které by dohromady vyšli na 200 tisíc, ne-li víc.
Až budu vědět, že potřebuju více možností nebo lepší stroj, začnu řešit lepší stroj.
Celé tohle vlákno bylo založeno abych se informoval o tom, co ty levné mašiny dovedou, abych si nedělal právě ty iluze jako že to dokáže točit 4mm přísuv v oceli na 0.2mm posuv a tak dále, protože bych pak koupil něco a očekával od toho moc. Kdybych věděl, že chci velký stroj, ptám se rovnou na velký stroj. Bazary jsem objel ještě před tím než jsem toto vlákno vůbec založil.