Kvalita a problémy soustruhů Cyrrtec (Flexiturn 2260VBLE V3)

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
testone
Sponzor fora

24. 9. 2026, 9:25

Milan199 píše: ↑24. 9. 2026, 8:55
pafik píše: ↑24. 9. 2026, 8:39 Už chápu, o který radius jde. .....
Ostří na SK nástrojích je omleté.......
někde na trubce - odkaz je i tady někde na foru - je video na kterém je asi pomoci mikroskopu (???) natočeno jak se v reálu tvoří špona na tom zakulaceném ostří a je z toho jasné proč posuv musí být výrazně větší než je radius toho ostří
....
možná si někdo vzpomene kde to je a dá sem odkaz
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Sancho Panza

24. 9. 2026, 9:45

pafik píše: ↑24. 9. 2026, 8:39 Už chápu, o který radius jde. Nicméně, ten rádius se nemění, ať už se ubírá 0,5 mm nebo 2 mm. Takže mi nějak uniká pyžonta.
S tím samozřejmě nelze nesouhlasit (že někomu něco uniká).
A že se ten radius (poloměr zaoblení ostří po omletí) po délce břitu nemění - no, obvykle sice ne, ale často se to při omílání dodržet nepodaří. Ovšem s hloubkou řezu, se obvykle mění i geometrie utvařeče (rozměry, tvar a příčný profil - geometrie toho "žlábku") - takže s změnou hloubky řezu se mění způsob, kterým se ta tříska deformuje - což je opět pečlivě navržené tak, aby při změnách hloubky řezu se tříska "motala" (lámala) jak se chce. U řady nožů (zejména těch co nejsou na čisto) je dokonce ten "žlábek" obecný a složitý 3D tvar.
A mj. třeba zrovna je to i na tom starým UM od prametu - co jsi sem nalinkoval.
https://eshop.lutoma.cz/pic_zbozi/wcmt0 ... m-8030.jpg
Takže ono to zdaleka není tak jednoduché, jak si někteří myslí - to by totiž pak ty destičky mohl vyrábět každý kdo má otvor a všechny by se chovaly stejně - včetně ceny.
pafik

24. 9. 2026, 9:51

To je sice teorie, ale vyplývalo by z ní, že pokud se napoprvé/napodruhé/... netrefím úběrem 2 mm na předepsaný rozměr, tak musím a) vyměnit nůž b) přehodit obrobek na jiný stroj (brusku nakulato) c) zažít znovu.
Varianta a) je logická při přechodu z hrubování na dokončování, ale když se ani při dokončování netrefím na správný průměr, tak mám udělat co?
Sancho Panza

24. 9. 2026, 9:54

testone píše: ↑24. 9. 2026, 9:25
Milan199 píše: ↑24. 9. 2026, 8:55
pafik píše: ↑24. 9. 2026, 8:39 Už chápu, o který radius jde. .....
Ostří na SK nástrojích je omleté.......
někde na trubce - odkaz je i tady někde na foru - je video na kterém je asi pomoci mikroskopu (???) natočeno jak se v reálu tvoří špona na tom zakulaceném ostří a je z toho jasné proč posuv musí být výrazně větší než je radius toho ostří
....
možná si někdo vzpomene kde to je a dá sem odkaz
Ono je to ještě daleko složitější. U běžného břitu v stabilním řezu, se materiál "rozděluje" ještě před a nad vlastním břitem - vlivem deformačních sil při vzniku třísky po utvařeči. Takže teoreticky pak vlastní břit vlastně je ve "vzduchu" a má tudíž nekonečnou životnost a to, že je na něm nějaký radius, je vlastně jedno (teda lepší než mít nedefinovatelně vylámané "něco"). Ovšem tohle platí jen a pouze pro dostatečně silné třísky (velikost posuvu) a stabilní stav - kde se tříska periodicky nepěchuje a nevzniká nárůstek. Což u třísky o průřezu 0.01x4.5mm s naprostou jistotou platit nebude - proto taky břit nože na tenké (z hlediska posuvu) třísky musí vypadat úplně jinak než kudla na hrubování.
Sancho Panza

24. 9. 2026, 9:57

pafik píše: ↑24. 9. 2026, 9:51 To je sice teorie, ale vyplývalo by z ní, že pokud se napoprvé/napodruhé/... netrefím úběrem 2 mm na předepsaný rozměr, tak musím a) vyměnit nůž b) přehodit obrobek na jiný stroj (brusku nakulato) c) zažít znovu.
Varianta a) je logická při přechodu z hrubování na dokončování, ale když se ani při dokončování netrefím na správný průměr, tak mám udělat co?
Vůbec nechápu o čem je řeč. (první věta)
Vyměnit obsluhu obráběcího stroje za živočicha, co má větší zkušenosti (strávil více hodin u stroje, než na ynternetu). (věta druhá).
Milan199

24. 9. 2026, 11:55

pafik píše: ↑24. 9. 2026, 9:51 To je sice teorie, ale vyplývalo by z ní, že pokud se napoprvé/napodruhé/... netrefím úběrem 2 mm na předepsaný rozměr, tak musím a) vyměnit nůž b) přehodit obrobek na jiný stroj (brusku nakulato) c) zažít znovu.
Je celkem běžné, že se jednou kudlou hrubuje // dle možností mašiny , upnutí , .... // a jinou kudlou to děláš načisto. Přitom se mohou řezné podmínky značně lišit. Na ty dokončovací operace potřebuješ nástroj poměrně ostrý, který by pro hrubování nebyl vhodný a určitě by měl bídnou životnost. Pouze "ostrý" nástroj je schopen odebírat malou třísku 0,2 a méně. Částečně otupený nebo nevhodný // hrubovací // nástroj třísku spolehlivě neodřezává, ale pěchuje ji pod sebe což má za výsledek mizerný povrch a horší přesnost i na tuhém stroji.
pafik

24. 9. 2026, 12:08

Milan: to je jasný, tomu rozumím (až na to, že na těch malejch strojích se to hrubování dělá dost těžko). Obvykle chtěj utéct ze stolu. Nicméně někteří apriori kritizují to soustružení pětistovkovou šponou přes celou délku destičky (mě se to teda taky nelíbí, já bych to takhle neudělal, už proto, že můj soustruh nemá strojní posuv 0,05 mm/otáčku), aniž by tušili, jakej má ta destička utvařeč. Možná existují utvařeče, pro které je to v pořádku. Viz třeba FM, Ten má regulérně posuv 0,08 mm:
utv-fm.jpg
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

24. 9. 2026, 1:00

Proto se tu mnohdy doporucuji desticky na nerez kterazto vyzaduje ostrejsi hrany. Nebo obecne dokoncovaci ktere jsou samozrejme idealni. Ty jsou prave stavene na mensi prisuv a posuv. A jsou tedy vpodstate jedine pouzitelne na techto malych strojich. Hrubovaci sedticky tyhle stroje proste nemaji sanci utahnout.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Milan199

24. 9. 2026, 1:22

pafik píše: ↑24. 9. 2026, 12:08 Milan: to je jasný, tomu rozumím (až na to, že na těch malejch strojích se to hrubování dělá dost těžko). Obvykle chtěj utéct ze stolu. Nicméně někteří apriori kritizují to soustružení pětistovkovou šponou přes celou délku destičky (mě se to teda taky nelíbí, já bych to takhle neudělal, už proto, že můj soustruh nemá strojní posuv 0,05 mm/otáčku), aniž by tušili, jakej má ta destička utvařeč. Možná existují utvařeče, pro které je to v pořádku. Viz třeba FM, Ten má regulérně posuv 0,08 mm:
utv-fm.jpg
Já mám jenom malý stroje. "Velký" soustruh má u mě 2,2 kW a univerzálku 125. Plátky UM používám docela často. V provedení DCMT 07 u mě obrobí tak 95 % soustružničiny.

Soustružit celou řeznou hranou destičky asi není dobré. Bude to hodně náchylné na kvalitní upnutí a bude to mít tendenci se rozdrčet. Na to opravdu nejsou ty destičky stavěné. Podle materiálu a upnutí hrubuji někde mezi 0,06 a 0,12 mm/ ot . Hloubka třísky je limitována také poměrně malým výkonem vřetene. Na nějakém průměru 50 to bude okolo 3 mm // tříska - ne průměr //.

Na soustružení načisto // ocel // ale příliš malý posuv také není dobrý. Na ocel bych volil hloubku třísky cca 0,1 a posuv 0,05 až 0,1.

Je to všechno hrozně proměnné podle stroje, materiálu, nástrojů ...
RaS

24. 9. 2026, 2:29

Milane co je v tvém podání malý stroj?
ono jak už bylo zmíněno, když jsou převody, nejsou vůle tak to čemu někdo se zkušenosti říká, že to jde se prostě na čínské Promě udělat nedá ani s dvěma životy zkušeností

nejlepší na celé diskuzi je, že vlastně dotyčný ani neví co chce obrábět, když to nepůjde ze železa tak to půjde z hliníku pak máme ještě plasty, dřevo, mrkev, banán :D , když to nebude mít 100mm průměr tak to bude mít 50 a nebo třeba 10 :D
ale 100% ví, že nemá prachy na nic jiného než na tu čínu, takže logicky žádnej argument nebere, protože to prostě chce..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
GameFanCZ

24. 9. 2026, 4:11

RaS píše: ↑24. 9. 2026, 2:29 Milane co je v tvém podání malý stroj?
ono jak už bylo zmíněno, když jsou převody, nejsou vůle tak to čemu někdo se zkušenosti říká, že to jde se prostě na čínské Promě udělat nedá ani s dvěma životy zkušeností

nejlepší na celé diskuzi je, že vlastně dotyčný ani neví co chce obrábět, když to nepůjde ze železa tak to půjde z hliníku pak máme ještě plasty, dřevo, mrkev, banán :D , když to nebude mít 100mm průměr tak to bude mít 50 a nebo třeba 10 :D
ale 100% ví, že nemá prachy na nic jiného než na tu čínu, takže logicky žádnej argument nebere, protože to prostě chce..
O 100mm jsem řekl, že je to daleko za hranou, 50mm je max a o 10mm nepadlo ode mě ani slovo.

Taky jsem řekl, že nevím z čeho budu dělat protože se plánuju učit. To znamená, že možná začnu na hliníku či plastu, poté přejdu na mosaz a poté zkusím ocel, samozřejmě až budu tak nějak vědět co ta mašina umí a co dělám.

Pokud chcete příklad výrobku, je tu třeba příruba na dvoukotoučovou brusku, abych mohl na tu 16mm hřídel nasadit kotouč s dírou 32mm. tam nezáleží, jestli to bude z hliníku, oceli, nebo čehokoli kromě plastů.

Až budu potřebovat udělat něco tvrdšího, přizpůsobím se.
Celý problém je o tom, že chci někde začít. A zařizovat vše od oprav starého stroje, přes jeho dopravu až po renovaci či stavbě celé nové dílny se mi do začátku nejeví jako dosažitelný cíl a vím, že by mě to jedině odradilo, natož pak kdybych tohle všechno udělal, jen proto abych zjistil, že mě to nebaví či že mi to nejde natolik aby to bylo k něčemu dobrý.

Konkrétní odpovědi co chci dělat nemám, protože si budu teprve hledat něco čím se učit. Kdyby to měli být podložky pod matice, bylo by to úplně jedno, protože se to furt obrábí, a to co se naučím se dá použít když budu potřebovat něco skutečnýho.

Celé je to o zábavě ve volných chvílích s bonusem toho, že mi to dá možnost vyrábět něco z kovu.

Stejné to je s 3d tiskem. Začal jsem na levné čínské ender 3 za 3 000,-, naučil jsem se základy a pak jsem přešel na Bambu lab za 20 000 když jsem něco uměl a chtěl jsem lepší možnosti.

Soustruh je jen další krok. Od ucházejících plastových výrobků na kvalitní plastové výrobky, a nyní chci pokročit na kovové výrobky.
Když na to přijde, ten soustruh bude sloužit jako přídavná možnost k té tiskárně. Vytiskout něco, vysoustružit součástky z kovu když plast nebude stačit a tak dále. (Z jakého kovu by záleželo na konkrétní situaci, ale vše by bylo lepší než jen PETG plast. Dokonce i ten pitomej delrin)
Ale zase, o konkrétní výrobky jde méně než o to se učit. Do 3d tisku jsem taky šel jen s představou co se bude dát vyrábět, když přestali stačit online modely, naučil jsem se CAD. Když přestalo stačit PLA, přešel jsem na PETG a PMMA. Když jsem zjistil, že potřebuju něco gumového, začal jsem se zajímat o tisknutí TPU nebo lití silikonu a polyuretanu.
Není to tak, že vím přesně na co ten stroj potřebuju. Ale vím, že už bylo pár situací, kdy jsem potřeboval kovovou součástku a nebylo jak ji udělat ani koupit. Proto jsem taky o tom soustruhu přemýšlel už nějakých 6 let zpátky. Tehdy mě odradili finance. Teď je to lepší natolik, že mě odrazuje ta možnost času a peněz utracených na něčem, co mi bude vlastně k ničemu. A radši bych abych něco takového zjistil se strojem za 40 tisíc, než s přestavbou a stojem které by dohromady vyšli na 200 tisíc, ne-li víc.

Až budu vědět, že potřebuju více možností nebo lepší stroj, začnu řešit lepší stroj.

Celé tohle vlákno bylo založeno abych se informoval o tom, co ty levné mašiny dovedou, abych si nedělal právě ty iluze jako že to dokáže točit 4mm přísuv v oceli na 0.2mm posuv a tak dále, protože bych pak koupil něco a očekával od toho moc. Kdybych věděl, že chci velký stroj, ptám se rovnou na velký stroj. Bazary jsem objel ještě před tím než jsem toto vlákno vůbec založil.
RaS

24. 9. 2026, 6:39

já ti v podstatě rozumím co chceš a nebudu další z těch, co tě bude odrazovat od čínského stroje, ono slovy klasika: zkušenost je nepřenositelná a každý si musí nabít hubu sám..
budou tady lidi, třeba jako ty, že budou tvrdit, že to jde a budou tady profíci co budou říkat, že to nejde a každej má "pravdu", jenže mnohdy ta první skupina nezapočítává efektivitu, životnost, náklady atd.. a nevadí jim, že kdyby to všechno započítali, tak je jednodušší, rychlejší, levnější si tu "podložku" někde zadat
mimochodem zrovna ty podložky v průměru 50mm jsou na výrobu na tom "stroji" uplně ideální na to aby jsi to vyhodil hned :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Radhard
Kontaktovat uživatele:

24. 9. 2026, 7:21

Axim

24. 9. 2026, 8:36

Ahoj kluci Dik koukal jsem na video typ soustruhu je jak píšeš - Soustružení na CYRRTEC 2560 VBLCE V2 - II Pro zajímavost jsem zadal ten typ , co chceš Stolní soustruh Profiturn 2560VBLCE V3 a zde výsledek srovnání od AL : Hlavní rozdíl mezi starší generací CYRRTEC Profiturn 2560VBLCE V2 a novou verzí Profiturn 2560VBLCE V3 spočívá v radikálním posílení tuhosti konstrukce, vyšším výkonu motoru a mechanických inovacích, které odstraňují vibrace a zvyšují přesnost obrábění. Oba stroje přitom sdílejí revoluční elektronický posuv (ELS).Níže naleznete přímé srovnání klíčových rozdílů:🏗️ Konstrukce a tuhost (Největší změna)Verze V2: Používala standardní litinové lože o šířce 100 mm se stěnami silnými 9 mm. Při náročnějším braní špony mohlo docházet k vibracím.Verze V3: Přináší zcela nové, masivně vyžebrované lože. Tloušťka stěn se zvýšila z 9 mm na 16,5 mm a byla přidána horizontální zpevňující žebra. Samotné lože je o desítky kilogramů těžší (+44 kg), což dramaticky tlumí vibrace.⚙️ Motor, pohon a vřetenoVerze V2: Standardně osazena motorem o výkonu 1,1 kW. Pohon vřetene využíval předlohovou řemenici.Verze V3: Dostala silnější 1,5kW bezuhlíkový motor. Motor byl přesunut přímo za vřeteník, čímž odpadla předlohová řemenice. Pohon zajišťuje nový, naddimenzovaný široký víceklínový řemen.Brzda: Verze V3 je nově vybavena indukční (elektrodynamickou) brzdou, která zastaví vřeteno téměř okamžitě (během 1–2 sekund), což u V2 chybělo.Vřeteno: Verze V3 má zesílenou stěnu vřetene při zachování velkého průchodu 38 mm.🛠️ Mechanika suportů a ovládáníAxiální ložiska: Ve verzi V3 nahradila původní bronzová pouzdra v příčném i pomocném suportu axiální ložiska. To eliminuje vůle a zajišťuje mnohem hladší a přesnější posuv do záběru.Podélný posuv: U verze V3 byl sjednocen a zpřesněn mechanický převod – na jednu otočku ručního kola urazí suport přesně 20,00 mm.💻 Co zůstává shodné?Oba modely disponují pokročilým systémem elektronického posuvu (ELS). Nemusíte ručně měnit ozubená kola v převodovce – na displeji si jednoduše navolíte požadované stoupání a stroj díky enkodéru sám synchronizuje posuv s otáčkami vřetene (nabízí desítky tisíc kombinací pro metrické i palcové závity). Stejný zůstává také točný průměr 250 mm a délka mezi hroty 600 mm.Pokud zvažujete nákup, verze V3 od CYRRTEC řeší dětské nemoci předchozí generace a chová se jako dospělý, tuhý soustruh.Plánujete na soustruhu obrábět primárně měkčí materiály (plasty, hliník), nebo potřebujete stroj na časté soustružení oceli, kde se vyšší tuhost verze V3 projeví nejvíce?
SCHAUBLIN 53,GACK K15,GACK H185,Weiler,Condor 81, RB40, Avia fnc 25, a další
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“