Malý soustruh

Odpovědět
Miller
Sponzor fora

13. 10. 2010, 5:51

Tak mě napadá, že z každého, kdo se začne ptát na stavbu nějakého přesného či složitějšího stroje, by bylo dobré nejdříve vytáhnout, zhruba co má za vybavení (sám nebo k dispozici), na jakých strojích umí dělat a co už sám kdy udělal. Pokud by ho to nějak urazilo, odešel by hned a neutrácel ani svůj ani cizí čas.
Jinak to často dopadne takhle - chlapík odchází přesvědčen, že kdyby tu byli lidé co k čemu, tak má soustruh se slušnými paramatry do Vánoc hotový...
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2010, 6:11

ono je to vzdy o lidech
stale se tu opakuje problem ze nekdo chce za 500 kc postavit masinu se sroubovakem a kombinackama

z casti taky kvuli projektum jako "fitinkova frezka" vychvalenym do nebes i kdyz je to vlastne teoreticka hracka, frezovat to vpodstate ani nemuze

z casti o tom ze jsou lide zvykli parazitovat na ostatnich
prijdou a nejasou schopni si v google projit jim nezname terminy ktere se objevili v odpovedi na jejich otazku a nejsou ochotni udelat nic pro to co vlastne chteji
idealni aby jim to nekdo predpripravil a dal na podnose
zachvili si budou nechavat predkousat maso aby s tou veceri nemeli tolik prace

to je asi tim ze se ve skolstvi cim dal tim vic uprednostnuje memorovani a potlacuje vlastni mysleni
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2010, 7:28

To Krutor:
Az ted jsem si vsiml toho Bisona 60mm. To je bomba !!! Presne tohle potrebuju k frezce GV21 na A-osu, kterou pripravuju. A zavit ma kompatibl (M14x1) s tim cinanem 60mm.
Za tohle info moc dik, mas to u mne. Forum proste funguje... :D
Abych odlehcil to pruzeni: Porad zacinam stavet, bavi me to. Jednou budu mozna vedet jak na to.
Zdravi Mirek V.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2010, 7:32

ad. "jednou budu vedet jak na to"
myslim ze vetsina z nas se neprestane do konce zivota ucit protoze nas to badani proste bavi a informace prinesena na podnose nas neuspokoji
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
PetrNC
Sponzor fora

13. 10. 2010, 7:35

Přesně tak ..... 8)
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

13. 10. 2010, 9:48

varok píše: Tady se ale raději už ptát nebudu, protože tady jen každý nadává a neporadí nikdo.
Já jsem si to vlákno schválně pročetl od začátku a v žádném případě s tebou nemůžu souhlasit
Nevidím jedinou nadávku či OT(mimo tohoto) příspěvek a to je co říct :D kolikrát se kolem takových témat strhne flame,většina lidí přispěla a napsala svůj názor a je jen na tobě co si z toho vybereš a co ne
myslím že robokop to napsal správně že je to o lidech
pokud máš nějakou vizi a jseš o ní přesvědčenej tak se do toho pusť :wink: ,stejně tě nikdo nepřesvědčí a když se o to bude snažit tak budeš hluchej a slepej a budeš mít pocit že tě někdo od toho zrazuje když ty jsi to měl tak krásně namyšlený a budeš nasranej,ale toto je normální a ten pocit hodně lidí s tvůrčím duchem zažilo

Jdi si svou cestou a na podle tebe nadávky hoď teda bobek, něco vytvoř,a pak se tady o tom můžem bavit jestli to bylo správné,jaké tam byly chyby ,co bys udělal příště jinak ,zlepšil a tak a spousta lidí kteří naopak budou chtít slyšet tu tvou zkušenost si z toho zase vytáhnou jen to něco pro sebe a půjdou svou cestou a tak dokolečka dokola až budou nakonec všichni chytří jak vopice :lol:
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
varok

18. 10. 2010, 7:54

Já to zase tak nemyslel. Všichni co mi dobře poradili, těm samozřejmě děkuji. Já měl na mysli, ty věty: běž a kup si něco v OBI apod. Jak psal tumlik, každý má svůj sen, co by chtěl udělat. Na něco jsem se chtěl zeptat a každý má řeči typu, na aukru jsem viděl nějaký starý soustruh. Já ale už od začátku mám v plánu vyrobit si něco vlastního. Ale jak píšete, něco stvořím skoro vlastními silami a až budu mít něco alespoň trošku hotové, dám to tady a kdyžtak se zeptám potom. Za nepochopení se omlouvám. Nemám v plánu nějaké hrozně složité mašinky, něco hodně jednoduché. Asi v tomhle stylu, ale trošku dokonalejší.
Přílohy
Tohle mám jako předlohu. Časem bych si to zdokonalil.
Tohle mám jako předlohu. Časem bych si to zdokonalil.
varok

19. 10. 2010, 8:04

Samozřejmě si nemyslím, že za 500,- kč si postavím nějaký strojek. Chtěl bych se ale vlézt do 5 000,- kč. Samozřejmě tam bude nějaký úskok spíše nahoru. á to nevyčítal všem, ale těm, kteří tady píší opravdu jen to svoje: Levněji tě vyjde si koupit něco hotového apod. Vy, co si stavíte mašinky sami, vy to děláte znechuceni s tím, že se dá to samé koupit hotové za třeba méně peněz? Já myslel, že je to každého člena tohoto fora koníček a dělá to pro svůj dobrý pocit, že si něco udělal vlastními silami. A o to mi šlo, proto jsem nechtic napsal to předtím.
nemo

19. 10. 2010, 8:14

Makej, stav a uvidíš, zjistíš. Vším si musíš projít sám. Pokud je to Tvůj sen a koníček, je cena nakonec stejně nepodstatná.
N.
Není vedení jako vedení.
RaS

19. 10. 2010, 8:16

jen je třeba si rozvrhnout ten rozpočet realně a ne nesmyslně.. já třeba nevěřím tomu že od nuly postavíš soustruh za 5000kč, prostě se nedostaneš ani na cenu těch komerčně prodávaných číňanů.. za 5000 podle mě nakoupíš tak vlastní materiál, přidáš motor spojovací materiál ložiska atd a jseš někde úplně jinde.. nicméně neber to nijak zle s chutí do toho a pak ukaž co jsi za těch 5000 vyrobil.. já jsem jen realista a ne snílek, podobných projektu tady je spousty a konečné dílo buď chybí a nebo je za úplně jinou cenu než člověk předpokládal.... taky jsem předpokládal že skonvertuju už hotový soustruh za částku cca 10ti násobku tvé, člověk se ale učí zjišťuje a nakonec budu rád když skončím na pětinásobku předpokládané ceny :lol:
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

19. 10. 2010, 10:49

Na druhou stranu, každý opravdový hobby projekt má vyjít jen na materiálu dráž než kolik by to stálo celé hotové, tak směle do toho :-)
Aleš Procháska
613ziza

20. 10. 2010, 7:38

prochaska píše:Na druhou stranu, každý opravdový hobby projekt má vyjít jen na materiálu dráž než kolik by to stálo celé hotové, tak směle do toho :-)
Mnou osobně potvrzeno. Několikrát a několikanásobně. :roll: :cry:
Všechno, co může počkat do zítřka, klidně počká i do příštího týdne. ;-)
varok

20. 10. 2010, 3:08

Aha, tak to jste mi neudělali moc radost. :cry: Ale zkusím to. Sice nevím, jestli to půjde systémem, který jsem si zvolil, ale už vím o firmě, která mi to za pár kaček udělá, teď myslím ofrézuje lože a saně. Potom ještě pár drobností a doma si to dodělám.
sidonie

20. 10. 2010, 3:28

varok píše:Aha, tak to jste mi neudělali moc radost. :cry: Ale zkusím to. Sice nevím, jestli to půjde systémem, který jsem si zvolil, ale už vím o firmě, která mi to za pár kaček udělá, teď myslím ofrézuje lože a saně. Potom ještě pár drobností a doma si to dodělám.
Doma si budeš dobrušovat lože? Zaškrabávat to jsem se setkal, ale i tak toho je dost.
ros99

21. 10. 2010, 10:48

zdravím všechny! varoku - já chodím občas na šrotiště,včera jsem si přinesl dva malé příčné suporty,minulý týden odněkud vyvezli nějaký obráběcí stroj a na něm byly dva podélné supotry +lože.takže po odmontování a zaplacení/480kc/za všechno stačí jen sednout, zapnou šedé bunky a makat.musíš mít přístup na soustruh a frézku /stačí někdo kdo ty díly trošku ofrézuje,srovná a kompletovat musíš ty.kdybych napřed začal kreslit plány,nikdy nic neudělám.... :lol: není to těžké ani složité,pokud jsi od řemesla :wink: když spočítám náklady na modelářský soustruh co dělám ted.vychází mi to 1500kc šrot a 1200kc upravy/fézař atd/nedumej nad tím jestli dát motor 500w nebo1kw, dej tam co seženeš,co se hodí otáčkami a rozměrem,na model.soustruh stačí 300-400w.a makej! :D
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“