Josef píše:Nemáš možnost si ten kotouček nechat vypálit z plechu na laseru a dát tam raději optozávory např ze staré myši (nevím, jakou frekvenci to ustíhá), nebo ji vyrobit z patřičných prvků a nastavit nejlépe pomocí osciloskopu na správný posun proti sobě.
Což o to, to bych klidně koupil i hotový (dokonce doma mám i nějaké kovové 300ppr a několik plastových s xxxx ppr z ink tiskáren), ale to vřeteno (na soustruhu i frézce mám stejné) vypadá jako na tomto obrázku:
Na té ose co kouká z řemenice nemůže nic být, tak jsem si řekl, že nalepit kotouček na řemenici a z kraje snímat by bylo asi nejmenší zlo. Ještě připadají v úvahu magnetické encodery, které se dělají jako prstence a šli by nalepit na řemenici tak, aby mi nikde nepřekáželi a dělají se v dostatečném rozlišení (zatím googlím).
Průměr té řemenice z té přístupné strany je 65mm a spinlem projde 10mm (vnější průměr bude odhadem asi 14mm, teď nevím přesně). Mám samozřejmě ještě jednu sadu řemenic pro jiný převodový poměr. Rozsah otáček spindlu je asi 0-10000ot./min.