Nové CNC z Rokycan
- Martinhora
Ten model je minimálně dvoumetrovejbobik píše:Moc pěkný. Ten model letadla bude určitě minimálně metrovej, že jo.

- Martinhora
Ještě několik fotek z obrábění a krátké video.
- Přílohy
-
- Untitled.wmv
- Krátké video
- (4.38 MiB) Staženo 653 x
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
tak jsem si prosel vlakno od zacatku a musim rict ze se mi to libi
hadam kdyby jsi pouzil hiwiny tak by jsi mohl daleko vic hrubovat
ale vysledek je moc peknej a masina zrejme splnila ocekavani
hadam kdyby jsi pouzil hiwiny tak by jsi mohl daleko vic hrubovat
ale vysledek je moc peknej a masina zrejme splnila ocekavani
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
- Martinhora
Mašina určitě předčila očekávání. Původně bylo zamýšleno obrábění překližky,balsy a styroduru ve 3d. Paradox je, že tý balsy a překližky je tak 10% a zbytek dural. Ale tak už to chodí. Jinak hrubování z jedný strany trvá cca 20 min. Což není tak strašný. Hrubovat 6kou nástrojem můžu do hloubky 1mm (bez problému). Pak už se mírně zastavuje vřeteno - zkrátka jsem to podcenil a těch 750w je málo - příště bych sahnul po 1.5 kw. Předtím jsem měl kresse a s tím jsem moh šestkou do hloubky 2mm (on si zkrátka sám přidal). Jinak se mi zdá, že konstrukce je tuhá dost. Teď to řeším tak, že jedu menší úběr v Z, ale mnohem větší rychlostí.
- Martinhora
Úspěšně jsem dokončil další díl - kyvné rameno. A byl to trochu oříšek. Na první pohled malá věc, ale z každé strany je jiná (takže nutnost obrábět ze čtyř stran). Zapojil jsem tedy čtvrtou osu. Strašnou práci mi dalo vytvořit dráhy. Dural 25x25 je upnut pouze na jedné straně v univerzálce (vyčnívá 11cm). Obrábění musí být stejnoměrné a od konce dur.bloku aby to nezačalo drnčet. Nezdá se to, ale je tam celkem 26 obráběcích operací (při použití 4 nástrojů). Celková doba obrábění je cca 1,5 hodiny. Nakonec se to povedlo a výrobek nakonec odpadne kompletně hotový.
- Martinhora
S těma videama mám fakt problém. Jednou rukou tam stříkam líh, druhou odmetam špony a ve třetí kamera je už na mě moc (k tomu všemu sevřenej zadek aby to nějak dopadlo). Pak to přehrát do compu a zpracovat a zmenšit - za tu dobu mám hotovej další díl. Teď řešim jeden zapeklitej problém. Tohle rameno potřebuju pravý a levý. V CADu to jde jednoduše ozrcadlit, ale fakt se mi nechce všechny dráhy dělat znova na ten ozrcadlenej díl. Ono by stačilo, kdyby Y osa jezdila nadruhou stranu a rotační osa se točila taky nadruhou stranu (to není problém), ale to převrácení osy Y ve stroji dělat nechci a v CAMU (solid cam) to nějak nedokážu udělat, když obrátím osu Y, tak se mi obrátí i osa X. Teď jak z toho ven .....
obraceni smeru osy Y ve stroji je otazka jednoho kliknuti.. spis bude problem ze bys treba mohl obrabet nesousledne misto sousledne zalezi jak je ten Gkod napsanej..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
- Martinhora
Tak zase něco nového vyrobeno. Tentokrát je to přední podvozková noha. Hlavní noha je vyvtořená stejným postupem jako u předešlé nohy. Kyvné rameno je zase frézováno ve 4-té ose. Tam jsem trochu změnil způsob obrábění. Tentokrát jsem to spíše z materiálu vyřezával. Použil jsem frézu 4mm při F1800 a 18 tis. ot. Šlo to strašně rychle a bezbolestně. Správně by se asi mělo vyřezávat s přídavkem a pak načisto sousledně obrobit, ale vzhledem k tomu, že se to bude pískovat, tak jsem to vyřezával rovnou načisto. Na ramenu jsem se v CAMu fakt vyřádil až mi z toho šla hlava kolem.
- Martinhora
- Martinhora
Tam, kde se pohybuje píst to vypouzdřené je. Na ty malinkaté čepy ale kašlu. Pohyb je tam minimální a u těch našich modýlků se to zas tak nebere. To se to letadlo dřív rozmlátí, než se to v tom čepu opotřebuje