V první řadě se musím ještě pochlubit mým novým mazlíkem, co jsem si koupil

http://stroje.bazos.cz/inzerat/8122075/ ... U-H250.php
Tahle KSUH250 co na ní odkazuje Tumlík (ve vláknu dotaz BN 102) je prakticky ta samá jako moje první nástrojovka, jen má hydraulický podélný posuv stolu. Chtěl jsem jí, ale je už zamluvená, což mě mrzí.
Ten dobastl s T drážkou je originální příslušenství k této brusce. Na příčníku jsou kvůli tomu závity a díry pro kolíky. Je to myslím jen kvůli přístroji na šroubovice. K ničenu jinému to asi není.
Na BN102, jak jsme o tom mluvili, mě napadlo to udělat nějak takhle: Na příčníku nad kolem pro příčný posuv je kryt. Pod ním je obrobená plocha, která by se pěkně zaškrábla, aby byla rovnoběžná s plochou stolu. Pak by se vyrobil hranol s jednou podélnou T drážkou, který by se přišrouboval na tu zaškrabanou plochu. Mohly by se využít závity, které už tam jsou od šroubků z krytu, nebo udělat nové. Samozřejmě by se muselo vše zúhlovat a zkolíkovat. Ten hranol by byl vysoký jako jsou zvyšovací desky na vrchní stůl. Na ty by se pak připevnil vřeteník a koník z přístroje na frézování šroubovic a na vyrobený hranol s T drážkou by se připevnila sinusova šablona toho přístroje.