..obrážanie dražky na pero na sustruhu..
..tak som sa včera hral na sustruhu doma trochu tak som to natočil na mobil...nevedel som najsť tu debatu čo tu minule bola otom obrážaní drážok chcel som to dať tam..inak ja ten nož nastavujem vyškomerom...tie original nože čo su na tie dražky maju upínaciu časť okruhleho prierezu to treba pekne vo vyklapacom zveraku nastaviť do roviny prebrusiť flexkou zhruba potom na magnetke dorovnať potom je stym ovela lepšia robota resp.nevôjde nôž do nožovej hlavy. Napríklad ani na 6 tku dražku nevojde do sv 18 tky ten nôž pokial ho človek neupina do špecialneho držiaku...http://www.youtube.com/watch?v=ly905jR-X68
sustruh sv18 ,vrtačka
Tak to děkuji.
Já jsem musel nedávno dělat totéž na 3 řemenicích - ale MN-80 - tedy RÚČO !! a ne točit knoflíčkem. No, ale každá potíž má svůj konec.
Ale k věci, jaký máš nůž, já jsem si dělal z radeka (4x4) - po poradě s Magim - tvar jako na hoblovce, ještěže jednu taky vhobloval on.

Ale k věci, jaký máš nůž, já jsem si dělal z radeka (4x4) - po poradě s Magim - tvar jako na hoblovce, ještěže jednu taky vhobloval on.
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pěkný
, já pokud nedělám víc jak deset kusů tak na soustruhu píchám taky, je to rychlejší, obrážečku musím zdlouhavě nastavovat
Mám jednu nožovku speciálně na drážky. Čtyři nože 3,4,5,6 mm které jsou tam nastavené a nesundávám je, přehazuju celou nožovku
a výška je tak pokaždé stejná nože tam jsou pořád. vybroušené jsou z radeka, když to potřebuju přelíznout na čele tak je tam nechávám a na nástrojovku upnu celou nožovku
Jinak Peťo, když ten nůž obrátíš, tak abys na něho viděl tak se práce urychlí, protože tam nebudeš pořád strkat kebuli aby ses na to podíval, navíc u prvního šťouchu máš okamžitou kontrolu jestli zabraly obě hrany břitu stejně
mažu to olejem

Mám jednu nožovku speciálně na drážky. Čtyři nože 3,4,5,6 mm které jsou tam nastavené a nesundávám je, přehazuju celou nožovku

Jinak Peťo, když ten nůž obrátíš, tak abys na něho viděl tak se práce urychlí, protože tam nebudeš pořád strkat kebuli aby ses na to podíval, navíc u prvního šťouchu máš okamžitou kontrolu jestli zabraly obě hrany břitu stejně

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
...no to som minule uvažoval nad tym vyrabať na sustruh večšie nožove hlavy aby sa tam dal upnuť večší nôž hlavne tie nože s okruhlym prierezom upinacej časti noža...ale to som myslel akože ty to budeš vyrabať mistře Tumliku nie ja tie nožove hlavy.

sustruh sv18 ,vrtačka
abys dal do nozove hlavy vetsi nuz, resp treba nuz do diry ktery je potreba uchytit osove vys a tedy mit vetsi nozovy drzak, staci jednoduse podlozit celej nozovej drzak, je to jednodussi nez vyrabet nozovou hlavu.. treba to nekomu pomuze pri inspiraci..peter1 píše:...no to som minule uvažoval nad tym vyrabať na sustruh večšie nožove hlavy aby sa tam dal upnuť večší nôž hlavne tie nože s okruhlym prierezom upinacej časti noža...ale to som myslel akože ty to budeš vyrabať mistře Tumliku nie ja tie nožove hlavy.![]()
![]()
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
- Kilovolt
- Sponzor fora
potraviny tu před časem ukazoval svoji pákovou šťouchačku.Já sem taky zkusil na soustruhu šťouchat,ale myslím ,že pro mojeho číňana to nebylo moc zdravý.Jinak dobrá práce 

Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pokud máš obrážečku, a máš ji povětšinou nastavenou na obrážení drážek do řemenic, tedy s vystředěnou univerzálkou, tak asi není co řešit.magi píše:Řiť by mi to mohlo políbit, obrážet byť jedinou drážku v soustruhu. Ruce jsem v loterii nevyhrál
Petr Spáčil
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Je to tak. Já ji vlastně ani na nic jiného nepoužívám, než na drážky. I když by byla vhodnější svislá, ale tenkrát jsem bral co bylo. Ta "rádoby dělička" je tam dodělávaná už u mě. Má to 24 dělících otvorů se zarážkou a na přírubě nonius s 360ti úhlovými stupni. Držák nože je taky dodělaný.Krutor píše:Pokud máš obrážečku, a máš ji povětšinou nastavenou na obrážení drážek do řemenic, tedy s vystředěnou univerzálkou, tak asi není co řešit.magi píše:Řiť by mi to mohlo políbit, obrážet byť jedinou drážku v soustruhu. Ruce jsem v loterii nevyhrál
I když tedy musím s pravdou ven, nedávno jsem u kolegy Ferrita obrazil na jeho MN80 jednu drážku úplně rukama. Ale to byla neštastná náhoda, že jsem se tam připletl

Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Mě napadlo, nedaly by se třeba udělat dva stykače které by ovládaly motor rychloposuvu suportu, k tomu dva koncáky a jezdilo by to sem tam úplně samo, jen ručně točit kolečkem od příčného suportu?
Aleš Procháska
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
To by zcela jistě fungovalo a dobře, ale kde hledat na MN80 nebo SV18 rychloposuv?
Při ovládání stykači by ale asi trpěl motor a převody, protože by to s tím tlouklo pořád tam a zpět. Spíš bych to viděl na frekvenčák, aby to mělo aspoň krátké sekundové rampičky. Ale to už zase fantazírujeme
Soustruh je na soustružení, i když nám mistr na škole říkával: "Na soustruhu neznám NEJDE!".
Na SUIkách to takto borci obráželi, že jezdili rychloposuvem tam a zpět, ale ovládali to růčo.
Při ovládání stykači by ale asi trpěl motor a převody, protože by to s tím tlouklo pořád tam a zpět. Spíš bych to viděl na frekvenčák, aby to mělo aspoň krátké sekundové rampičky. Ale to už zase fantazírujeme

Na SUIkách to takto borci obráželi, že jezdili rychloposuvem tam a zpět, ale ovládali to růčo.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
A vůbec, kravina.
Nefungovalo by to. Na mašinách které mají rychloposuv, přece motor rychloposuvu nereverzuješ. Ten se točí pořád stejným směrem. Volbu směru provádíš přece mechanicky pákou na suportu. Pokud by jsi totiž motor rychloposuvu zreverzoval, tak by to mělo snahu přes náhon posuvu a volnoběžku točit celou posuvovou skříní pod vřeteníkem a následně celou mašinou.
Pokud má mašina rychloposuv, tak je náhon pracovního posuvu z posuvové skříně poháněn přes válečkovou volnoběžku, právě z tohoto důvodu.
Některé mašiny mají tuto volnoběžku hned za posuvouvou skříní a to ty, u kterých se při zapnutí rychloposuvu točí náhon posuvu rychle (SU50, SUI32)
Jiné mašiny mají tuhle volnoběžku až uvnitř suportu (SUI40, SUI50) a u těch se náhon i při zaplém rychloposuvu točí pořád pomalu a nebo vůbec, podle toho jestli jede vřeteno.
Ty první mají motor rychloposuvu v pravé noze pod koněm a ty druhé ho mají přímo na suportu.
Nefungovalo by to. Na mašinách které mají rychloposuv, přece motor rychloposuvu nereverzuješ. Ten se točí pořád stejným směrem. Volbu směru provádíš přece mechanicky pákou na suportu. Pokud by jsi totiž motor rychloposuvu zreverzoval, tak by to mělo snahu přes náhon posuvu a volnoběžku točit celou posuvovou skříní pod vřeteníkem a následně celou mašinou.
Pokud má mašina rychloposuv, tak je náhon pracovního posuvu z posuvové skříně poháněn přes válečkovou volnoběžku, právě z tohoto důvodu.
Některé mašiny mají tuto volnoběžku hned za posuvouvou skříní a to ty, u kterých se při zapnutí rychloposuvu točí náhon posuvu rychle (SU50, SUI32)
Jiné mašiny mají tuhle volnoběžku až uvnitř suportu (SUI40, SUI50) a u těch se náhon i při zaplém rychloposuvu točí pořád pomalu a nebo vůbec, podle toho jestli jede vřeteno.
Ty první mají motor rychloposuvu v pravé noze pod koněm a ty druhé ho mají přímo na suportu.