KK - pomoc pro nováčka
Dobrý den,
jsem zde na foru nováček a rád bych poprosil zkušené o radu s výběrem motorů pro "mini CNC".
Uvažuji o stavbě malého CNC pro modelářské využití. Už asi měsíc pročítám toto forum a snažím se najít odpovědi - popravdě řečeno, je tady toho tolik, že jsem z toho "jelen".
Vím, že se to zde probírá mnohokrát, ale dotáži se na vhodnost KK motorů z tiskáren. Mím záměrem je CNC o velikosti řezné plochy cca formát A4 - A3.Pohon os X Y ozubený řemen - systém skener, linearní vedení po ocel. tyčích + ložiska,
osa Z trapéz prům. 10 - 12 mm.
Dostaly se mi do ruky motory MITSUMI , "vykuchané" z laserovky myslím HP.
/daje na štítku: typ M 49SP-2K LF 7,5' step,
RK2-0942 01 8,6 ohm.
Vygoogloval jsem nějaký datasheead - viz příloha.
Nejsem dost moudrej z krokování 7,5 , když zde všichni doporučují 1,8 .
Dále na uváděných datech je odpor cívky nižší, než je uvedeno na štítku motoru .
Najde se někdo, kdo poradí a vysvětlí? Děkuji
Adminům se omlouvám, pokud jsem se netrefil do správné rubriky.
jsem zde na foru nováček a rád bych poprosil zkušené o radu s výběrem motorů pro "mini CNC".
Uvažuji o stavbě malého CNC pro modelářské využití. Už asi měsíc pročítám toto forum a snažím se najít odpovědi - popravdě řečeno, je tady toho tolik, že jsem z toho "jelen".
Vím, že se to zde probírá mnohokrát, ale dotáži se na vhodnost KK motorů z tiskáren. Mím záměrem je CNC o velikosti řezné plochy cca formát A4 - A3.Pohon os X Y ozubený řemen - systém skener, linearní vedení po ocel. tyčích + ložiska,
osa Z trapéz prům. 10 - 12 mm.
Dostaly se mi do ruky motory MITSUMI , "vykuchané" z laserovky myslím HP.
/daje na štítku: typ M 49SP-2K LF 7,5' step,
RK2-0942 01 8,6 ohm.
Vygoogloval jsem nějaký datasheead - viz příloha.
Nejsem dost moudrej z krokování 7,5 , když zde všichni doporučují 1,8 .
Dále na uváděných datech je odpor cívky nižší, než je uvedeno na štítku motoru .
Najde se někdo, kdo poradí a vysvětlí? Děkuji
Adminům se omlouvám, pokud jsem se netrefil do správné rubriky.
- Přílohy
-
- motor_m49sp_2k_e.pdf
- (43.26 KiB) Staženo 805 x
-
- text01e.pdf
- (53.58 KiB) Staženo 1143 x
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
uplne nejlevnejsi mas z tiskaren takove ty kosticky ale taky zadnej velkej vykon
lepsi je se poohlidnout v cncshopu nebo v gravosu a jeste lepe po 3f motorech
lepsi je se poohlidnout v cncshopu nebo v gravosu a jeste lepe po 3f motorech
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
JJ, je to věc ceny a zízkání motorů co nejlevněji.
Někde na foru jsem vyčetl možnost spřevodování mezi motorem a výstupem. Pokud by se zpřevodoval mnou uváděný motor
např. 1:4, logicky se sníží otáčky a zvýší výkon na výstupu. Znamená to i u krokování motoru 7,5 , že na výstupu
bude 4x vyšší? Tedy 360/7,5= 48x4= 192 ? Má to nějaký význam pro použití?
Někde na foru jsem vyčetl možnost spřevodování mezi motorem a výstupem. Pokud by se zpřevodoval mnou uváděný motor
např. 1:4, logicky se sníží otáčky a zvýší výkon na výstupu. Znamená to i u krokování motoru 7,5 , že na výstupu
bude 4x vyšší? Tedy 360/7,5= 48x4= 192 ? Má to nějaký význam pro použití?
Na svou prvotinu jsem si našel firmu co likviduje elektroodpad, zajel tam a domluvil se na motorech z kopírek, ty jsou celkem ucházející a na takovou to mašinku plně dostačující, drivery zkus třeba s toshibama a nebo osvědčené L29 něco, ty prodově na tyto menší motory stačí.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Kdyz uz jsem byl zminen (GRAVOS), mame k dispozici kompletni "set" na male strojky:
3x budic YKA2204MA (40V/1,5A)...2.900,-
3x KM SX17-1705 (0,5Nm)....1.150,-
Spin. zdroj 24V...250,-
GVE84/15 + KAB-GVE-A15 + KABSET-84-DRV + SUP84....1.300,-
Armote....1.400,-
Cena celkem (bez DPH) v "akci"....7.000,-Kc
Spin. zdroj 24V...250,-
Armote....1.400,-
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
hups tak to je hodne dobra cena za komplet vcetne interpolatoru a software
kdyz vemu ty motory z kopirek - dobrej napad jsou tam vcelku velky (mozna budou zadarmo)
k tomu licence machu 3200 bez DPH (a jak to chodi
osobne bych nebral ani zadarmo)
nejaky tistaky s nejistym vysledkem (viz spousta narku zde na foru)
tak je na zamyslenou jestli se chces trapit s elektronikou softwarem a vsim kolem toho nebo si to koupit hotove
kdyz vemu ty motory z kopirek - dobrej napad jsou tam vcelku velky (mozna budou zadarmo)
k tomu licence machu 3200 bez DPH (a jak to chodi

nejaky tistaky s nejistym vysledkem (viz spousta narku zde na foru)
tak je na zamyslenou jestli se chces trapit s elektronikou softwarem a vsim kolem toho nebo si to koupit hotove
Už jen zdroj napětí pro drivery krokáčů, třeba http://aukro.cz/napajeci-zdroj-36v-350w ... 77440.html" onclick="window.open(this.href);return false;Mirek-Gravos píše:Kdyz uz jsem byl zminen (GRAVOS), mame k dispozici kompletni "set" na male strojky:
Spin. zdroj 24V...250,-
Armote....1.400,-
a několik málo prkotin jako koncáky s kabely k motorům, ale to gravos jistě dodá také.
Být autorem vlákna, tak po tom skočím všema deseti, já tak skvělou cenu neměl

Edit: Až teď jsem si všimnul, že nabídka obsahuje spínaný zdroj na 24V, pokud by stačil, jako že asi jo, tak to je ještě lepší cena než jsem si myslel.
JJ dobrá nabídka, ale přeci jen když si člověk všechno vyleptá, napájí poschání je to jinej pocit než koupit zapojit a jet. Taky už mám kupované drivery, zdroj atd, ale ten pocit když to postavíte úplně všechno je k nezaplacení. Kdyby nepotřeboval rychlost tak jsem u své původní koncepce vše home made zůstal. Sice to stojí čas, ale je to hobby ne?
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
o tom zadna, vlastni vyrobke a jestektomu v plnem predpokladanem rozsahu funkcni vzdy potesi
otazkou je co je ucelem
nekdy ta cesta (zabava pri tom "vynalejzani")
nekdy ten cil masina schopna vyrabet to k cemu byla zamyslena (tj prostredek k dosazeni neceho jineho)
necht si autor vybere
otazkou je co je ucelem
nekdy ta cesta (zabava pri tom "vynalejzani")
nekdy ten cil masina schopna vyrabet to k cemu byla zamyslena (tj prostredek k dosazeni neceho jineho)
necht si autor vybere
Mám taky dotaz.Může mi někdo stručně vysvětlit jak se chová motor, když má rezonanci?Znamená to, že při určité rychlosti ztrácí kroky?Díky
9/2011 portálka funkční
http://www.khplexi.cz/
http://www.khplexi.cz/
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
http://thmsblog.tedatum.com/wp-content/ ... p_hole.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
ta zona je nakreslena velmi siroka, myslim ze byva daleko uzsi
vyrobci to u motoru nekresli do momentove charakteristiky protoze ta oblast neni v jednom miste ale zavisi na driveru, napajeni, zatezi, hridelove spojce
ta zona je nakreslena velmi siroka, myslim ze byva daleko uzsi
vyrobci to u motoru nekresli do momentove charakteristiky protoze ta oblast neni v jednom miste ale zavisi na driveru, napajeni, zatezi, hridelove spojce