ozubena kola

obrabeni na klasice
martinodipraga

21. 2. 2011, 6:23

Tady to máš na obrázku,v tom mosaznym kole je diferencial kterej srovná počty zubů do početního průměru mělo by to fungovat i z ozubenejma řemenama bez mezikol a uplně jedno na jaké ose budou ta kola "jestli se nepletu hihihi".Možná tě zmátlo slovo průměr já myslel početní průměr.
Přílohy
img3.jpg
jova
Kontaktovat uživatele:

21. 2. 2011, 7:02

Převodovku, pracujícím s rozdílným počtem zubů mám doma.
Je sestavená takto:
kolo s 49ti zuby je uloženo jako pevné. Vedle něho je kolo které má 50 zubů a je připevněno na výstupní hřídel. Obě kola obíhá společný dlouhý pastorek. Jedno oběhnutí pastorku kolem dokola pootočí kola vůči sobě (výstupní hřídel) o jeden zub. Po padesáti obězích se výstupní hřídel otočí jedenkrát. Při rozdílu o jeden zub se průměr kola změní nepatrně. Převodovka sloužila na automatickém snovadle.
Miller
Sponzor fora

21. 2. 2011, 8:36

pro jova:
Jo, tomu rozumím, sice se mi to nelíbí, právě proto že to "šejdruje", ale představit si to představím :D

pro martinodipraga:
Mohl bys mi to vysloveně schematicky načrtnout tak, aby z toho ty kola a jejich postavení, bylo vidět ? Jinak neusnu :D
martinodipraga

21. 2. 2011, 10:30

Nemám skener,takže podívej na ten obrázek vstupní hřídel od motoru jsou tam 2 kola jedo normální a druhé mosazné v tom je diferenciál pak jsou 2 mezikola každé s jiným počtem zubů třeba 63 a 64 na poslední hřídeli výstupní jsou 2 pevně spojená kola a ty to rovnají do stejných otáček výsledý efekt početní průměr obou kol s různým počtem zubů to je 63,5zubu což je 2,5 palce který jedním kolem neuděláš.je to stejný jako když dáš na hnací nápravu u auta menší rezervu diferenciál se bude protáčet a výsledek bude průměr obvodů obou kol
Miller
Sponzor fora

21. 2. 2011, 10:56

Noooó joooó, já měl za to, že mluvíš o těch dvou kuželových kolech přímo "u" (a z druhé strany "v") tom mosazném kole, které jsou vlastně součástí toho diferáku. Na ta ostatní soukolí jsem se trubka vůbec nekoukl - dík za nakopnutí :oops:
martinodipraga

21. 2. 2011, 11:12

Diferenciál je třeba planetová převodovka na provedení nezálaží tady je problém v tom,že diferenciály z aut jsou veliké a planetovou převodovku mám jenom ze starteru a nevím jestli by to vydržela.A dentista Tumlík na nás kašle,co budeme dělat? :lol:
Hardmesr

25. 2. 2011, 9:24

jova, převodovka s rozdílným počtem zubů je také použita u nástrojových brusek BN102 pro podélný ruční posuv stolu. Je to velmi jednoduchý převod s velkým převodovým poměrem (jeden převod klidně 1:50-ti). Je však málo použitelná pro větší otáčky, neboť právě pastorek posazený mimo osu, zabírající do obou kol, vytváří při otáčení vybrace. Chtělo by to dát naproti němu pro vyvážení protizávaží. Je to ovšem řešitelné. Někde ve sklepě mně taková převodovka leží (kutilská výroba).
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
jova
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2011, 10:22

To Hardmesr:
Mělo by se to dát řešit i tak, že se dají dva pastorky proti sobě a na jednom se zuby vyrobí vzájemně posunuté o ½ zubu.
Hardmesr

26. 2. 2011, 7:32

pro jova, nevím jestli jsem to správně pochopil ale na protilehlý čep by se mohly dát vedle sebe dvě ozubená kolečka o šířce spoluzabírajících, která by se jenom po ozubení volně odvalovala. To je jistě řešení. Já jsem s tou převodovkou chtěl pohánět podávací válečky protahovačky.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
jova
Kontaktovat uživatele:

26. 2. 2011, 11:35

Ne myslel jsem to tak že by ten pastorek měl obě části pevně spojené a vzájemně pootočené o ½ zubu. Vycházím z toho, že pokud je rozdíl hlavních kol 1 zub, tak na protilehlé straně toho pastorku je překrytí hlavních kol ½ zubu.
Pokud by se použila hlavní kola s rozdílem 2 zubů tak by na protilehlých stranách šli použít pevné pastorky pastorky i bez natočení, ale rozdíl průměrů by byl zřejmě značný.
tumlik
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 2. 2011, 9:50

martinodipraga píše:Diferenciál je třeba planetová převodovka na provedení nezálaží tady je problém v tom,že diferenciály z aut jsou veliké a planetovou převodovku mám jenom ze starteru a nevím jestli by to vydržela.A dentista Tumlík na nás kašle,co budeme dělat? :lol:
Nekašlu kluci, myslím na vás a aspoň držím palce, :lol: ale čistím zrovna mozek jedné koze tak jsem momentálně mimo, martinodipraga:tel. jsem jako vždy neslyšel páč mě vrněli k tomu všemu stroje, změřím a pošlu , kdyby ne tak napiš :D

Jo a sháním nějakého profíka na zakázky co není línej a dělá "dobrů prácu" :lol: :lol: , jinak mě ty stránky zabijou :D :D
http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Cocon

27. 2. 2011, 8:03

vsechno jeto hezke ale dokazal by to nekdo spocitat pro prakticke vyuziti
chemic

21. 1. 2012, 11:06

nerozumi tomu nahodou nekdo asi by to slo namastit na horizontalni frezku videl jsem to nekde na netu ale anglicky mel tam snekovou prevodovku 1/40 a v zadu prevodovy kola jak u soustruhu na rezani zavitu diky
jova
Kontaktovat uživatele:

11. 5. 2013, 6:03

Přípravek na soustruh na výrobu ozubených kol.
Model Engineers Workshop Magazine č.96 2004
Přílohy
Ozubená kola.pdf
(2.16 MiB) Staženo 522 x
Cjuz
Kontaktovat uživatele:

26. 8. 2013, 2:08

Mám trochu odlišný problém a než to složitě počítat třeba mi někdo poradí nějaký fígl.

Plugin ve Sketchupu umí nakreslit ozubené kolo (zadává se počet zubů, roztečná kružnice a úhel)
ozubení.png
Bohužel když chci jiné kolo (menší větší) udělá velikost zubů podle kružnice. Tedy nerespektuje žádné moduly.
Potřeboval bych ideálně vědět jaké jsou kružnice pro jednotlivý počet zubů tak abych byl schopen udělat různé průměry ale seděli mě zuby.
Třeba nějakou tabulku modulu 5 a větší, či prográmek.

Tak jsem dumal a napadlo mě to zkusit počítat takto:
Roztečná kružnice = modul x počet zubů. Modul zvolím napevno a podle počtu zubů mě bude padat kružnice. Zpětně podle požadovaného průměru to spočítám od oka a podle výsledného (necelého) počtu zubů se přikloním k vhodnému celému číslu.
To by mělo fungovat, že.
Naposledy upravil(a) Cjuz dne 26. 8. 2013, 2:17, celkem upraveno 1 x.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“