MN80.-typy,rady,fotky
Ta vypadá pěkně, dám sem její obrázek, kdyby ten odkaz přestal fungovat. Našel jsi ji i u nás?
Edit: našel jsem ji třeba hned tady, takže je na trhu: http://www.naradi-stavebniny.cz/olejnicka-300ml/" onclick="window.open(this.href);return false;
Edit: našel jsem ji třeba hned tady, takže je na trhu: http://www.naradi-stavebniny.cz/olejnicka-300ml/" onclick="window.open(this.href);return false;
Naposledy upravil(a) Miller dne 10. 3. 2011, 4:56, celkem upraveno 1 x.
Mini soustruh SC-4
Nechci se vnucovat, ale dvě tyto pumpičky - dodává JOBI Vel.Meziříčí - jsem postupně vyzkoušel a zavrhl. Ten lis je za skoro stejnou cenu.
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Tak to uz tu padlo, hlavne to chlapci tolik nemazte, zelezo nepije!
Olejicek je dobry, davkovany pumpickou a nebo tvoji peci, ze uznas, ze potrebuje.
Dneska budu stastny a vesely a kazdy at je taky takovy...Al..hol, spatne
Omluva.....mame na to, pripravit masinu na Mars, uz se asi nedoziju, moc bych chtel...
A hobisti z c-n-c jsou tak sikovny, ze se toho nemusi bat a klidne dokazou nas tam dovest.
Me z Nasa rekli (po mailu, ze me to tu nebavi). Kontaktujte tel., ozvete se, mame zajem...pomozte nam...
Toz asi takhle..
Mira.
Olejicek je dobry, davkovany pumpickou a nebo tvoji peci, ze uznas, ze potrebuje.
Dneska budu stastny a vesely a kazdy at je taky takovy...Al..hol, spatne

Omluva.....mame na to, pripravit masinu na Mars, uz se asi nedoziju, moc bych chtel...
A hobisti z c-n-c jsou tak sikovny, ze se toho nemusi bat a klidne dokazou nas tam dovest.
Me z Nasa rekli (po mailu, ze me to tu nebavi). Kontaktujte tel., ozvete se, mame zajem...pomozte nam...
Toz asi takhle..
Mira.
Nevadí mi nic, napsal jsem to z empirické zkušenosti. A jak kdosi píše "železo nepije" - je to o polemice. Jak jsem uvedl nejsem strojař, ani z daleka. Ale, když to promažu tím lisem vidím, že prosákl až na třecí plochy (i na BF-20), stírátka mají co stítrat a tam kde nejsou setřu hadrem. A mašinka jde lehce - jako naolejovaná - a mě nebolí prsty od kliček. No a s tou olejničkou jen pumpuju a nic se neděje. Jinak, když se mi zdá teplejší ložisko vřetene, přimáčknu olejíček a ono dál nehřeje (a to má reservoir). Tak ze zkušenosti preferuji lis, který nevnucuji, jen se dělím o zkušenost a to je vše. OK?Miller píše:Klidně se vnuť, ale co ti tedy na ní vadí?
Na okraj co dnes pije Mirek-Gravos?

No, zní to rozumně, já mám doma jen prastarou olejničku, mačká se na dně takový drát, zatočený jako prasečí ocásek
, tak si chci koupit něco šikovného, co opravdu maže. No přece nebudu nový soustruh mazat starou olejničkou, ne 

Mini soustruh SC-4
- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
My jsme na CNC lisu používali k mazání kuličkových mazniček olejem, plastové přímé lisy, jako je ten z http://www.uvbtechnik.cz/mazaci-lisy, akorát na něm byla přesoustružená špička na ty kustom mazničky. Jestli se to ale může použít na vobyč české lathé, to nevím my s tím mazali originál swiss precise maschine. 

- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Sorry tento týden jsem tady moc nebyl, já to poskládám a vyfotím jak to jde do sebe OK?Jirkas4 píše:Vyfoť to prosím furt mi to nějak nejde...
Jirka
O víkendu když na to nezapomenu,ju?

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Doprčic, na tomhle fóru se řeší kolikrát naprosté blbosti. I kdyby ta olejnička byla jen za kačku, tak přece je nesmysl kupovat, co mi přijde pod ruku, když už to někdo vyzkoušel!Ferrit píše:Máš pravdu, za cenu dvou piv co to stojí, jsme napsali dost no - neber to.
To nebyla otázka, takže na odpověď už nemusíš plýtvat slovy

Mám za to že musíš sundat komplet litinový blok, ve kterém jsou převody pro soustružení závitů, jinak tu celou tyč s trapézákem nevyndáš, nebo by jsi ji musel venku rozpojit, je na dva díly, měl by tam být vidět někde kolíček, ale to sundáš jen samotný trapézák.Jirkas4 píše:Jak sundat posuvný šroub u MN80?
Díky Jirka
Jinak ještě k mazání, já měl naMN80 komplet ve všech mazničkách nacpanou zatuhlou vazelinu, takže po svých zkušenostech bych MN 80 komplet rozebral a vyčistil, stejně tě to čeká a nevyhneš se tomu a maznici tu tlakovou jak sem někdo dával odkaz z aukra, za 50 Kč, mám uplně přesně stejné zkušenosti jako Ferit.
http://www.truhlarime.cz/ - web zaměřený na ukázky truhlářských postupů, výrobků naší dílny, vysvětlení použití různých druhů nářadí, nabídky truhlářských kurzů a mnoho dalšího
- Ben Ash
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Jak si tak matně pamatuju tak když jsme u Ferrita bádali nad jeho MN80 (když ji dovezl) taky jsme měli tu skříň převodovky sundanou, ale není třeba ji sundávat, rozpojí se ten kolíček na šroubu závitová část se vyndá doprava, vytáhne se planetovka a povolí se matky a zbytek se vytáhne doleva.
Ferrit to když tak může upřesnit, měl to vyndané.
Ferrit to když tak může upřesnit, měl to vyndané.
- Francotirador
Tak tuhle zkušenost závidím! Původně jsi si myslel že MN80ku rozebírat čistit a skládat nebudu přeci jen bezproblémově sloužila - následné seřízení by mohlo dopadnout hůř než před očistou. Ale když to tu čtu a když vidím jak jsou na/v ní šponky všude možně, tak to asi budu muset podstoupitFerrit píše:Tak aby bylo jasno, nejsem odborník na MN-80 - moje odbornost je výrazně odlišná a na hony vzdálená.
Ale, když jsem s tím začínal, seznámil jsem se s velmi ochotným člověkem, který mistroval v Čelákovicích
na výrobě těchto soustruhů. Je to již starší pán, ale byl ochoten mi pomoci. A tak se mnou celou mašinu prošel,
ukázal mi co se kde měří a čím, jak se co správně a čím nastaví, doporučil co dělat a co nedělat tak, aby mi
dlouho a přesně sloužila. A tak jsem legálně "kradl očima" a dělal si poznámky.

Ferrit: jak moc by bylo náročné rozšířit fabrickej manuál o okoukané zkušenosti a poznámky?
Vědět co a jak, tak by bylo příjemné i vyfotit kompletní seřízení (eventuálně zborku) krok za krokem.
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Já jsem momentálně mimo hru. Dlouhé psaní nemohu podstoupit: jsem po operaci sítnice pr.oka a tak musím koukat jen dolů než se vstřebá plyn.Francotirador píše:Ferrit: jak moc by bylo náročné rozšířit fabrickej manuál o okoukané zkušenosti a poznámky?Ferrit píše:Tak aby bylo jasno, nejsem odborník na MN-80 - moje odbornost je výrazně odlišná a na hony vzdálená.
Nicméně co se týká mazání zase tak daleko ne.Kdo maže ten jede.
To je dobré pro práci na soustruhu, ale na monitoru neéé. Tak za 10dní nejdříve a jen něco málo.
Z fabrického manuálu udělat servisní by určitě bylo záslužné, ale já se k tomu rozhodně necítím povolán (nejsem strojař) ani vyvolen (popsanou náhodou) a určitě by to nebylo ani zdálky úplné. Vyučený soustružník nebo uniobrkov postavený k MN-80 by toho napsal určitě více.
Doufám, že nevadí že do toho zde vstupuji s křížkem po funuse, ale zmíněnou olejničku s pumpičkou co je na obrázku nahoře mám a funguje. Mám ještě jednu skoro stejnou, komplet plastovou i s plastovým sosákem a taky funguje. Mažu s tím Quantum D250 a kuličku přetlačí v pohodě, olej leze z vedení nebo z futer poměrně dost, takže opravdu není problém.