MEFI
vypadá to dobře, můžeš dát prosím ještě nějakou ukázku objetí obrysu, naprogramovat třeba 6ti úhelník místo dvou špiček třeba radiusy.. umí to třeba nějaké můstky?
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Ras: v této podobě to umí obvodově frézovat libovolný čtyřúhelník + even. sražené rohy,ale když tak nad tím
přemýšlím,něměl by být problém připravit víceméně jakýkoliv "pravidelný" n-úhelník.Po více rozdílných křivkách jakési profilování,tam nic takového není .
Nechci tím rozhodně konkurovat nějakému camu,to ani nejde.Co je opravdu si myslím z mého pohledu dobře vypracované a rychlé je to vrtání děr,jak jsem už
psal dají se tam načítat i přímo souřadnice děr z výkresu v DXF.pokud dostanete podklady v DXF se 70 děrama různých průměrů jde to velice rychle vytřídit ze seznamu děr jaký průměr chci vrtat a co ne.
Pokusím se připravit nějakou ukázku,ale nějak nestíhám!!
Rychlé je i frézování drážek a hrubování děr i když profi používají na to poněkud jiný způsob.
Je tam i frézování oblouků
Nevím co přesně myslíš tím můstky,zřejmě asi vnější obrys.Je tam vnější kruhovka tzn.nefrézuje díru,ale vlastně hřídel.
Pro packu: Tak to jsem rád,že se to vrtí
,sice mraky přepisování,ale dá se!To závitování mi jaksi nedošlo,že na tady těch mašinkách se asi moc nevyužije.
Program je dělaný spíše pro větší stroje.
Já jsem nevěděl co se používá pro oddělení poznámek u tebe,už jsem zase o něco moudřejší předpokládám,že tento # .To je to nejmenší abych to upravil.
přemýšlím,něměl by být problém připravit víceméně jakýkoliv "pravidelný" n-úhelník.Po více rozdílných křivkách jakési profilování,tam nic takového není .
Nechci tím rozhodně konkurovat nějakému camu,to ani nejde.Co je opravdu si myslím z mého pohledu dobře vypracované a rychlé je to vrtání děr,jak jsem už
psal dají se tam načítat i přímo souřadnice děr z výkresu v DXF.pokud dostanete podklady v DXF se 70 děrama různých průměrů jde to velice rychle vytřídit ze seznamu děr jaký průměr chci vrtat a co ne.
Pokusím se připravit nějakou ukázku,ale nějak nestíhám!!
Rychlé je i frézování drážek a hrubování děr i když profi používají na to poněkud jiný způsob.
Je tam i frézování oblouků
Nevím co přesně myslíš tím můstky,zřejmě asi vnější obrys.Je tam vnější kruhovka tzn.nefrézuje díru,ale vlastně hřídel.
Pro packu: Tak to jsem rád,že se to vrtí

Program je dělaný spíše pro větší stroje.
Já jsem nevěděl co se používá pro oddělení poznámek u tebe,už jsem zase o něco moudřejší předpokládám,že tento # .To je to nejmenší abych to upravil.
právě že svoji jednoduchostí to může klidně camu konkurovat, ono spoustu věcí je tak jednoduchejch, že cam není potřeba..
můstek je myšleno to že když frezuješ z desky třeba 10mm silné třeba kruhovej díl tak jedeš třeba 3x3mm a pak finiš 1mm a dojedeš na konec ono se to utrhne a fréza ti poničí obrobek, tak tam dáš třeba dva 1mm můstky a ono to zůstane celistvé, pak to jen odlomíš.. např..
jinak ani nejde tak o Nhran, ale spíš o obecný obvod, definovaný třeba X body tvořící usečky hran a body a poloměrem radiusu
prostě něco ve stylu X Y 0,0 pak 0,30, pak 30,30 pak R30 do 0,0 např a vznikne čtverec s jedním rohem s R30 samozřejmě by v tom radiusu muselo bejt třeba ještě G02 nebo G03..
prostě jen nápad..
můstek je myšleno to že když frezuješ z desky třeba 10mm silné třeba kruhovej díl tak jedeš třeba 3x3mm a pak finiš 1mm a dojedeš na konec ono se to utrhne a fréza ti poničí obrobek, tak tam dáš třeba dva 1mm můstky a ono to zůstane celistvé, pak to jen odlomíš.. např..
jinak ani nejde tak o Nhran, ale spíš o obecný obvod, definovaný třeba X body tvořící usečky hran a body a poloměrem radiusu
prostě něco ve stylu X Y 0,0 pak 0,30, pak 30,30 pak R30 do 0,0 např a vznikne čtverec s jedním rohem s R30 samozřejmě by v tom radiusu muselo bejt třeba ještě G02 nebo G03..
prostě jen nápad..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Tak můstky mi jsou jasný,to teda neumí !
Ono právě definování -frézuj z bodu do bodu dobrý to by asi i šlo,ale problém je už s těma radiusama.Tam už se potřebuje
k definování směru poměrně dost parametru,tam je opravdu ač to říkám nerad
lepší ten cam.
Co mě v camech docela prudilo bylo právě to vrtání děr, zbytečně složitý,vybírání myší kterou díru jo kterou ne,nedej bože že na nějakou zapomeneš,
nebo jsem to prostě jenom neuměl,nevím,každopádně zdlouhavé.Tady v tom je to alespoň z mého pohledu mnohem rychlejší a jednodušší
To samé platí pro drážky.
A jak píšeš Ty,někdy je zbytečné něco programovat v camu,proto vzniklo toto ,pro ty jednoduché operace.
No a už pro dnešek dobrý za chvíli vstávám

Ono právě definování -frézuj z bodu do bodu dobrý to by asi i šlo,ale problém je už s těma radiusama.Tam už se potřebuje
k definování směru poměrně dost parametru,tam je opravdu ač to říkám nerad

Co mě v camech docela prudilo bylo právě to vrtání děr, zbytečně složitý,vybírání myší kterou díru jo kterou ne,nedej bože že na nějakou zapomeneš,
nebo jsem to prostě jenom neuměl,nevím,každopádně zdlouhavé.Tady v tom je to alespoň z mého pohledu mnohem rychlejší a jednodušší
To samé platí pro drážky.
A jak píšeš Ty,někdy je zbytečné něco programovat v camu,proto vzniklo toto ,pro ty jednoduché operace.
No a už pro dnešek dobrý za chvíli vstávám

-
Tak jsem tady zas...řešim jak v tý MEFině napsat správně poloměrovou korekci jako je G41 nebo G42...může my někdo prozradit co všechno u ní musí být zadáno aby ji systém načetl a fungovala správně???
-
tak nic už my to fachá...měl jsem blbě korekční roviny:)
Něco pro packu--
1.Tak přikládám ukázku vrtání děr s využitím výkresu v DXF.
2. Frézováníí kruhové kapsy + přikládám soubor pro vyzkoušení
nevím zda to jezdí stejně jako mě.Až když jsem sesmolil
toto,tak jsem našel (alespoň doufám,je to v polštině),jak to programovat s využitím
toho podprogramu,takže kdyby byl zájem můžu i připravit i toto.
Zde znalí mi mohou kdyžtak potvrdit jestli je to tak
M98 P1-vyvolání podprogramu
......
O1 -až na konci programu vlastní podprogram
.....
M99 -návrat z podprogramu na místo posledního vyvolání
Program je pak výrazně kratší.Asi by šla udělat i pravoúhlá kapsa,ale to je fakt na delší čas!
http://www.youtube.com/watch?v=8x_60DE3Em8
http://www.youtube.com/watch?v=ESxS0t-lz2o
1.Tak přikládám ukázku vrtání děr s využitím výkresu v DXF.
2. Frézováníí kruhové kapsy + přikládám soubor pro vyzkoušení
nevím zda to jezdí stejně jako mě.Až když jsem sesmolil
toto,tak jsem našel (alespoň doufám,je to v polštině),jak to programovat s využitím
toho podprogramu,takže kdyby byl zájem můžu i připravit i toto.
Zde znalí mi mohou kdyžtak potvrdit jestli je to tak
M98 P1-vyvolání podprogramu
......
O1 -až na konci programu vlastní podprogram
.....
M99 -návrat z podprogramu na místo posledního vyvolání
Program je pak výrazně kratší.Asi by šla udělat i pravoúhlá kapsa,ale to je fakt na delší čas!
http://www.youtube.com/watch?v=8x_60DE3Em8
http://www.youtube.com/watch?v=ESxS0t-lz2o
- Přílohy
-
- Pr100.txt
- (1.56 KiB) Staženo 325 x
Děkuji za ocenění to vždy potěší!
Tak jsem se pokusil dodělat ještě ten podprogram,takže ta samá operace,akorát
jak je vidět výsledný kod výrazně kratší a přehlednější a to na pouhých 4 záběrech.Až se Ti bude chtít,tak vyzkoušej.
Tak jsem se pokusil dodělat ještě ten podprogram,takže ta samá operace,akorát
jak je vidět výsledný kod výrazně kratší a přehlednější a to na pouhých 4 záběrech.Až se Ti bude chtít,tak vyzkoušej.
- Přílohy
-
- Pr100pdpr.txt
- (648 bajtů) Staženo 316 x
Tak jeden z marných pokusů
No nic jedeme dál.
Dávám odkaz na polský stránky,snad z toho něco vyčteš.
Nevím kde má být ten podpr,zařazen u mefi je to až za M30
http://www.cnc.info.pl/topics54/podprog ... t24654.htm
Zkusil jsem ještě další možnost a upravil to,takže je to v příloze.

Dávám odkaz na polský stránky,snad z toho něco vyčteš.
Nevím kde má být ten podpr,zařazen u mefi je to až za M30
http://www.cnc.info.pl/topics54/podprog ... t24654.htm
Zkusil jsem ještě další možnost a upravil to,takže je to v příloze.
- Přílohy
-
- Pr100pdpr2.txt
- (616 bajtů) Staženo 330 x
Tak to vypadá,že mám hotový program na tvorbu té pravoúhlé kapsy,s libovolným R v rozích.
Akorát by vzhledem k délce výsledného programu bylo vhodné použít podprogram,
ale jak to vypadá,tak to tady asi nikdo nezná,nikdo nepoužívá...
Tuším,že jsem tady četl(jistý si nejsem),že některé free verze jsou snad omezené na 1000 řádků textu,takže
je mi dost divný,že nikdo nepoužívá podprogramy?
Přikládám opět jeden odkaz na video + přílohu výsledného programu + zobrazení drah
http://www.youtube.com/watch?v=8L1CyXlOlik
Akorát by vzhledem k délce výsledného programu bylo vhodné použít podprogram,
ale jak to vypadá,tak to tady asi nikdo nezná,nikdo nepoužívá...

Tuším,že jsem tady četl(jistý si nejsem),že některé free verze jsou snad omezené na 1000 řádků textu,takže
je mi dost divný,že nikdo nepoužívá podprogramy?
Přikládám opět jeden odkaz na video + přílohu výsledného programu + zobrazení drah
http://www.youtube.com/watch?v=8L1CyXlOlik
- Přílohy
-
- KapsaPrav.txt
- (5.44 KiB) Staženo 349 x
-
- KapsaPR.bmp
- (3.34 MiB) Staženo 322 x