Kluzná ložiska na lineární vedení?
Macha nevelmi zaujima ci mas nieco pripojene na LPT, skor to vidim na problem s driverom.
A tu Z os by mozno stacilo pripojit na vystup DIRECTION Z z machu, teoreticky by to mohlo fungovat.
A tu Z os by mozno stacilo pripojit na vystup DIRECTION Z z machu, teoreticky by to mohlo fungovat.
Nevím co přesně myslíš tím driverem? To jako řadič LPT portu? Ten je OK občas na něm provozuji jehličkovou tiskárnu a logický analizátor vlastní výroby, takže pokud mach nepotřebuje nějaké extra nastavení jako je adresa (tu mám defaultní tj. 378-37f) nebo režim Centronics/EPP/ECP vše je ve standardu ISA tj. stolní PC žádný problémový notebook těch mám plné zuby z práce-převodníky jsou na ... 

Tak po měsíci malování mích představ o CNC fréze z tiskáren jsem se dostal někam úplně jinam a teď řeším toto: Mám nabídku vodících tyčí od Matisu a podle očekávání jsou veliké rozdíly v ceně u chromovaných a nechromovaných tyčí-nevíte někdo prosím jestli je nutné mít tyč tvrdě chromovanou aby ji nerozválcovalo lineární ložisko? Tyče budou průměru 20 a 30mm
To je spíš otázka životnosti. Ložisko tyč nerozválcuje a otázku jestli ti budou stačit ty nechromované musíš zvážit podle vlastních nároků. Vzhledem k tomu, že jsi původně zvažoval tyče z tiskárny....
Mně taky stačili ty nechromované.
Mně taky stačili ty nechromované.
Takže to mám chápat tak že opotřebení tyče ložiskem se bát nemusím ale jde o pevnost? No myslím že po pročtení celého fóra a mnoha strašáku o tuhosti a pružnosti jsem to s předimenzováním možná až přehnal takže to bude OK. Díky za odp.
Jestli nebude tyč podepřená, tak se bude akorát trochu prohýbat, jinak si myslim, že strach z opotřebení tyče ložiskem (dobře mazaným) mít nemusíš. Leda že bys tomu dával pořádně zabrat nadměrným zatížením a chtěl od toho bezúdržbový provoz 8 hodin denně po dobu několika let.
ahoj, nechce se mi zakládat nový vlákno tak píšu sem. stavim svojí první CNC (cca X 300, Y 400 Z 150?). Ale k otazce - problem mam s osou Y. Potřebuju tam tyč 500mm dlouhou a nevim, jesli mam pouzit 16ku podeprenou tyc ( ale byla by přišroubovaná jenom na koncích a veprostřed asi ne) nebo 20ku nepodeprenou tyč s přírubovym uchycenim. Frézka má bejt na dřevo, plasty, dural & nějaký ty barevný kovy
www.tc-pipa.wz.cz
To záleží jaké hmotnoti se budou pohybovat. Z vlastní zkušenosti vím, že 16 nepodepřená tyč se při zátěži 3 kg stolu ohnula do oblouku.
Nyní vozím cca 5,5 kg na 25 podepřených tyčích bez problému.
Možná existují nějaké matematické vzorce, jak to vypočítat.
Nyní vozím cca 5,5 kg na 25 podepřených tyčích bez problému.
Možná existují nějaké matematické vzorce, jak to vypočítat.
Průhyb se dá samozřejmě poměrně jednoduše spočítat. Vzorce najdete například v katalozích výrobců (prodejců) tyčí nebo v učebnici mechaniky, průžnosti pevnosti atp.
Pouze je nutné si dobře uvědomit, o jaký typ uchycení tyče se jedná, tedy zejména je-li na krajích podepřená nebo vetknutá. S každým typem uchycení se počítá trochu jinak, tak pozor na to. Pak dost záleží na počtu ložisek na tyči a na jejich vzdálenosti od sebe. Jsou-li například ložiska 3 a jsou upevněny na řádově méně pružném podkladu než samotná tyč, pak lze uchycení v místě ložisek také považovat za vetknutý spoj - samozřejmě s určitou opatrností.
Pouze je nutné si dobře uvědomit, o jaký typ uchycení tyče se jedná, tedy zejména je-li na krajích podepřená nebo vetknutá. S každým typem uchycení se počítá trochu jinak, tak pozor na to. Pak dost záleží na počtu ložisek na tyči a na jejich vzdálenosti od sebe. Jsou-li například ložiska 3 a jsou upevněny na řádově méně pružném podkladu než samotná tyč, pak lze uchycení v místě ložisek také považovat za vetknutý spoj - samozřejmě s určitou opatrností.
Jezdili by mi po těch 20mm 2 kuličkový ložiska 15cm od sebe, po těch 16mm jedno dvojitý kuličkový.
www.tc-pipa.wz.cz
To je zvláštní... Ta tyč bude jenom jedna? To má být nějaké pomocné vedení? Hodně záleží na pevnosti podepření u té 16ky. Pokud by to byl nějaký standardní profil pouze z hliníku a ten by byl podepřen pouze na krajích, tedy nebyl by po celé délce podložen a přišroubován k "masu", pak to asi nemá smysl a pevnější bude ta 20ka. Jednak by byla na koncích vetknutá (psal jste nějaké přírubové uchycení) a pak dvě ložiska dál od sebe budou také lepší.
Nutno myslet i na to, že ložiska mají rády pouze radiální zatížení kolmé na osu tyče.
Nutno myslet i na to, že ložiska mají rády pouze radiální zatížení kolmé na osu tyče.
Nene, tyče budou samozřejmě 2, ale obě budou stejný tak sem psal jako jenom pro jednu. A k tý podepřený 16ce - buď ocel nebo teda ten legovanej hliník. Rám mojí frázky je sešroubovanej z Al profilů ( U 40x80x40x5mm ). Možná by i byla možnost to zespodu vyztužit a dát tam třeba 2 Al pásy, ale to si myslim že by nepomohlo a prohlo by se to stejně. Pro jistotu dávam obrázek aby se to dalo líp představit. Jde mě ještě jednou o osu Y.
www.tc-pipa.wz.cz
Teď už je to pro představu lepší. Dal bych tam dvě 20ky a 2x2 ložiska 15cm od sebe.
já chci dát na osu Y tyč pr. 25mm pochromovaná v délce 650mm a ložiska kuličkové ve vzdálenosti 16 mm od sebe(jedno ložisko je dlouhé 67mm pak 16 mm mezera a zase ložisko67mm)tedy odvrácené strany ložisek budou od sebe 150mm.tyče budou nepodepřené na každé straně uchyceny 20mm v držáku.rozteč tyčí 180mm.
podotýkám že je to čistě pro hoby účely.
CHci se zeptat zdali stačí toto provedení pro slušnou tuhost nebo jestli to mám upravit?popřípadě jestli máte další zkušenosti s nepodepřenými tyčemi?
podotýkám že je to čistě pro hoby účely.
CHci se zeptat zdali stačí toto provedení pro slušnou tuhost nebo jestli to mám upravit?popřípadě jestli máte další zkušenosti s nepodepřenými tyčemi?