Gravírovací laser
Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Začal jsem zase shánět gravírovací laser (popisování plastu, eloxovaného hliníku, chromované mosazi a pokud možno i nerezi, maximální rozměr dílu 300 x 180 x 180, 4. (rotační) osa výhodou). Potřebuju něco, co se dá řídit g-kódem nebo je možné nějakým jiným způsobem zařídit vypalování výrobních čísel. Jeden prodejce nevěděl, co vlastně chci, druhý se mě snažil přesvědčit, že je normální si číslo po čísle nakreslit v Corelu a poslat to do přístroje, další zase nevěděl, co by si za to řekl
Neporadíte někdo prosím?

Aleš Procháska
Nevím zda myslíš co já, něco takovýho máme v práci a běží to pod linuxem. Ráno se zadá pouze klávesnicí číslo svářeče a pak už to samo píše např. č.svářeče, dat. a číslo výrobku např. takto: 01.15062012.123456789
Datum si to hlídá samo a můžeš i zadat tvar i velikost čísel, nebo písmen. Pokud vydržíš v pondělí ti řeknu víc. Osobně jsem to moc nestudoval, jen jsem jednou laboroval posunutí celého čísla, nevešlo se nám to na finální výrobek a zákazník to doslova vyžaduje o přehlednosti a hlavně čitelnosti.
Vzpomínám si, že je to obyčejná tabulka do které zapisuješ co chceš.
Datum si to hlídá samo a můžeš i zadat tvar i velikost čísel, nebo písmen. Pokud vydržíš v pondělí ti řeknu víc. Osobně jsem to moc nestudoval, jen jsem jednou laboroval posunutí celého čísla, nevešlo se nám to na finální výrobek a zákazník to doslova vyžaduje o přehlednosti a hlavně čitelnosti.
Vzpomínám si, že je to obyčejná tabulka do které zapisuješ co chceš.
-
- Kontaktovat uživatele:
Základný problém je asi v tom, že na nekovové materiály a elox je možný popis CO2 laserom, v prípade popisu kovov je nutné mať laser vláknový, alebo YAG.
Kovy je možné značiť aj CO2 laserom, ale je nutná predpríprava značkovacou pastou / sprayom.
Do koľko peňazí je to zaujímavé?
Kovy je možné značiť aj CO2 laserom, ale je nutná predpríprava značkovacou pastou / sprayom.
Počas práce s CNC možno fajčiť...
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Dík, to by mohlo být to ono, co potřebujeme. Jestli tedy můžu poprositpotraviny píše:Datum si to hlídá samo a můžeš i zadat tvar i velikost čísel, nebo písmen. Pokud vydržíš v pondělí ti řeknu víc.

Aleš Procháska
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Dík. Já se v tom zatím vůbec nevyznám a nemám ponětí ani o cenách, ještě jen oťukávám trhkalin.oleg píše:Základný problém je asi v tom, že na nekovové materiály a elox je možný popis CO2 laserom, v prípade popisu kovov je nutné mať laser vláknový, alebo YAG.

Aleš Procháska
Teď tak hloubkově v paněti přemýšlím, a tuším že mi někde v kanclu v tom bordelu leží snad i celej manuál v DE. Pokud ho tam ještě nejdu, můžu ti to nechat okopírovat pokud toho nebude ranec, nebo ti to můžu popřípadě poslat a časem by jsi to přeposlal zpět, ale to se popřípadě dohodneme po SZ.
Vydrž tedy do pondělka.

Vydrž tedy do pondělka.
Ten sprej není zase taková položka a dost se s tím i udělá, stačí jen slaboučká vrstva né.kalin.oleg píše:Základný problém je asi v tom, že na nekovové materiály a elox je možný popis CO2 laserom, v prípade popisu kovov je nutné mať laser vláknový, alebo YAG.
-
- Kontaktovat uživatele:
Sprej nie je velka polozka, ale zdrziava to seriovu vyrobu...
Rozdelenie laserov:
CO2 - plyn, najlacnejsi - nekovové materiály - u číňana od cca 5k EUR podla velkosti. Kvalitnejšie EU / USA stroje tak od 10k
Vláknový (fiber) / YAG - kovy, drahší rádovo zhruba 2x - u číňana neviem, ale v EU / USA tak od 20k s výkonom cca 20W
Značkovacie lasery - profi systém, o ktorom hovorí Potraviny - statická mechanika, vysokorýchlostná pohyblivá GALVO hlava - asi najdrahšie, priemyselný systém určený
pre konkrétne aplikácie práve na označovanie výrobkov. Využívajú sa tam všetky druhy laserov podľa potrieb zákazníka.
Ak by som mal vybrať pre popísané potreby ja, hľadal by som nejakú desktop mašinu, ktorá by bola asi CO2. Pre slušnú rýchlosť výkon tak cca 50W.
Prípadné konzultácie když tak pres tel.
Rozdelenie laserov:
CO2 - plyn, najlacnejsi - nekovové materiály - u číňana od cca 5k EUR podla velkosti. Kvalitnejšie EU / USA stroje tak od 10k
Vláknový (fiber) / YAG - kovy, drahší rádovo zhruba 2x - u číňana neviem, ale v EU / USA tak od 20k s výkonom cca 20W
Značkovacie lasery - profi systém, o ktorom hovorí Potraviny - statická mechanika, vysokorýchlostná pohyblivá GALVO hlava - asi najdrahšie, priemyselný systém určený
pre konkrétne aplikácie práve na označovanie výrobkov. Využívajú sa tam všetky druhy laserov podľa potrieb zákazníka.
Ak by som mal vybrať pre popísané potreby ja, hľadal by som nejakú desktop mašinu, ktorá by bola asi CO2. Pre slušnú rýchlosť výkon tak cca 50W.
Prípadné konzultácie když tak pres tel.

Počas práce s CNC možno fajčiť...
Pro prochaska:
Tak jsem ti to dneska na odpoledne nechal oskenovat holčinou ze skladu, zítra mám dovolenou a ve středu ti to hned dopoledne přepošlu v pdf..
Tak jsem ti to dneska na odpoledne nechal oskenovat holčinou ze skladu, zítra mám dovolenou a ve středu ti to hned dopoledne přepošlu v pdf..
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Ja to na jedne aplikaci kde jsem to potreboval resit jednoduse vektorove G-kodem poresil tak, ze jsem si vygeneroval vsechny cislice, kazdou zvlast jako podprogramy. Ty jsou parametricke a da se v hlavnim programu menit meritko a umisteni v XYZ.
Jejich volanim z hlavniho programu a nastavenim parametru se da slozit jakakoli ciselna rada.
RADEK
Jejich volanim z hlavniho programu a nastavenim parametru se da slozit jakakoli ciselna rada.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jj, takhle nějak jsem si to představoval taky. Potíž nastala, když se ukázalo, že průměrný prodejce o nějakém g-kódu nikdy neslyšel, natož aby věděl, jestli to jím prodávaný výrobek umí. A ani nevěděl, kdo by to mohl vědět 

Aleš Procháska
- GeminiRacing
- Kontaktovat uživatele:
taketo nieco nebude vyhovovat ?
http://www.popisovacky.cz/prospekty/unigrav.pdf
cena bude prijatelnejsia ako vykonny laser
http://www.popisovacky.cz/prospekty/unigrav.pdf
cena bude prijatelnejsia ako vykonny laser
Renault 5 Turbo in progress 
http://www.geminiracing.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.geminiracing.sk/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ono by to s tím gčkem asi i šlo ale 99% prodejců používá program lasercut ten dovede gravírovat jen z BMPčka ( 2bitového) kde se dá nastavit výkon a rastr a akcelerace , jo a taky délka přejezdů.
Pokud by se měla udělat sada programů v gčku byla by taky asi dost veliká v závislosti na jemnosti gravírování ale hlavně by asi nečlo rozumně gravírovat nápis v kuse ale jen po jednostlivých písmenkách což výrazně prodlouží dobu gravírování.
Pokud by se měla udělat sada programů v gčku byla by taky asi dost veliká v závislosti na jemnosti gravírování ale hlavně by asi nečlo rozumně gravírovat nápis v kuse ale jen po jednostlivých písmenkách což výrazně prodlouží dobu gravírování.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz