Horizontka Arno Plauert HBF60
-
Tak jsem se mýlil, ze spodu bylo to ozubené kolo přitažené šroubem. Měl jsem dvě možnosti, vyndat převodovku posuvů nebo sundat vřeteník i se sloupem a rozdělit je mimo stroj. Zvolil jsem variantu číslo dvě.
Naposledy upravil(a) jawaremaker dne 6. 12. 2024, 12:53, celkem upraveno 1 x.
-
Při skládání doma tuhle vymoženost také už mít nebudu
.

-
Trochu mě mrzí několik konstrukčních řešení téhle potvůrky, především to, že vřeteno a lícní deska se točí stále spolu, z čehož logicky plyne značné omezení otáček – max.450ot/min, ale s tím se asi naučím žít. Víc mě trápí různá poškození (očesaná kola na pohonu nožových saní) a některé chybějící díly (již zmíněné mazání vřeteníku, nonius zdvihu vřeteníku, odečítací stupnice měřítka příčného posuvu stolu, víka na loži a kryty na suportech stolu). Ze všeho nejhorší je značná absence příslušenství o nástrojích nemluvě. Ke stoji byla „jen“ krátká stužovací příruba, deska s nožovými saněmi a úhelník 450x300x300, ale jsem moc rád, že alespoň to.
Kdyby někdo z vás, "náhodou měl nějaké přebytečné" vercajky s Mk4 nebo Mk3, optimálně s dírou pro zaklínování, valte to sem!!!
Kdyby někdo z vás, "náhodou měl nějaké přebytečné" vercajky s Mk4 nebo Mk3, optimálně s dírou pro zaklínování, valte to sem!!!

Otáčky co tak nejvíc používám jsou mezi 60 a 250, u vyvrtávání víc ani nepotřebuješ. Vrtání zvládneš, jen to bude trvat dýl. A frézování klinovacíma frézama taky moc přehánět nebudeš, jednak je budeš muset chladit při vyšších otáčkách, a tím díky absenci bude bordel všude, takže stejně spomalíš.
Nejvíc se ti bude líbit vyvrtávání radekem, krásný povrchy, malý šponky, a to kolikrát jede fakt pomale. Dáš si k tomu kvalitní židli a celý hodiny u toho budeš sedět.
Klínovací frézy mk4 koupíš na aukru, semtam se tam objeví nějaká vyvrtávací hlava. Moderní nástroje koupíš na aliexpressu pod zkratkou MTB, třeba ER upínač. Drážku pro klínek si tam TKfrezou uděláš. JALky se dají sehnat. Bez klinku moc parády nenaděláš, to maximálně u vyvrtávání a ještě pomale, jak to trochu zadrnčí je to venku.
Plátkový nástroje na tom moc dobrý nejsou, jak to má převod na vřeteno soukolím s čelním přímým ozubením, tak to při trošku větší šponě mlátí až v těch kolách, spirálový HSS jsou podstatně klidnější.
Mk3 s klinkem jsem snad ještě nepotkal, samý závity.
Z příslušenství toho mám hodně, ale je to spíš proto že mám rád ty stroje kompletní a v plný výbavě. Nicméně časem jsem dojdeš k tomu, že stačí jedna tyč, pár radek, jedny hodinky, a dvě až 3 upínky. Díky tý univerzálnosti co ta horizontka má, obsáhneš většinu prací. Pokud máš uhelník, tak dokážeš natáčením stolu dělat úhly jaký se ti zachce.
Pokud bys to chtěl úplně zdokonalit, tak si k tomu sežeň sklopnou kostku, a na ní posaď otočnej svěrák, pak už na jedno upnutí dokážeš téměř všechno.
Zbytek věcí časem nasbíráš.
Pokud budeš dávat odměřování, tak na alíku 4 osý a vřeteno a osu Z spřáhni dohromady, s tím práce na tom stroji poskočí o míle dopředu.
Popřemejšlej o krytování a o nějakým systému zakrytí loží, jsou věčně zasypaný šponama.
Židli už jsem zmiňoval, ideální kancelářský křeslo, musí se umět zaklánět a musí bejt stabilní, pohodlný.
Pro inspiraci, u Raymonda můžeš vidět jak málo věci k tomu stačí https://youtube.com/@themetalraymond?si ... vbZU39oURg
Nejvíc se ti bude líbit vyvrtávání radekem, krásný povrchy, malý šponky, a to kolikrát jede fakt pomale. Dáš si k tomu kvalitní židli a celý hodiny u toho budeš sedět.
Klínovací frézy mk4 koupíš na aukru, semtam se tam objeví nějaká vyvrtávací hlava. Moderní nástroje koupíš na aliexpressu pod zkratkou MTB, třeba ER upínač. Drážku pro klínek si tam TKfrezou uděláš. JALky se dají sehnat. Bez klinku moc parády nenaděláš, to maximálně u vyvrtávání a ještě pomale, jak to trochu zadrnčí je to venku.
Plátkový nástroje na tom moc dobrý nejsou, jak to má převod na vřeteno soukolím s čelním přímým ozubením, tak to při trošku větší šponě mlátí až v těch kolách, spirálový HSS jsou podstatně klidnější.
Z příslušenství toho mám hodně, ale je to spíš proto že mám rád ty stroje kompletní a v plný výbavě. Nicméně časem jsem dojdeš k tomu, že stačí jedna tyč, pár radek, jedny hodinky, a dvě až 3 upínky. Díky tý univerzálnosti co ta horizontka má, obsáhneš většinu prací. Pokud máš uhelník, tak dokážeš natáčením stolu dělat úhly jaký se ti zachce.
Pokud bys to chtěl úplně zdokonalit, tak si k tomu sežeň sklopnou kostku, a na ní posaď otočnej svěrák, pak už na jedno upnutí dokážeš téměř všechno.
Pokud budeš dávat odměřování, tak na alíku 4 osý a vřeteno a osu Z spřáhni dohromady, s tím práce na tom stroji poskočí o míle dopředu.
Popřemejšlej o krytování a o nějakým systému zakrytí loží, jsou věčně zasypaný šponama.
Židli už jsem zmiňoval, ideální kancelářský křeslo, musí se umět zaklánět a musí bejt stabilní, pohodlný.
Pro inspiraci, u Raymonda můžeš vidět jak málo věci k tomu stačí https://youtube.com/@themetalraymond?si ... vbZU39oURg
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
Ano křeslo musí být hlavně stabilní, aby ses nezvrhl // kdybys klimbnul //. Držáček na nápoje nezbytný !

Vážně :
Na horizontkách // dělal jsem na WH13 // jsme měli korýtka na špony zaháknutá za žlábek okolo stolu. Chytlo to 95% špon. Do boku pak takový šustplechy aby neodletovaly špony od vrtáku.
Pokud narazíš na rychloupínací hlavu s vložkama // pevný i volný // určitě si ji pořiď. Zejména u klínového upínání je to pomocník k nezaplacení. /// Jenom upozorňuji že obec strojařská se dělí na ty co tuhle hlavu nesnáší a na ty co ji používají ///. Na práce typu navrtat / vyvrtat / vystružit je to dokonalé.
Kámoš ná na stole trvale desku cca 30 mm s hromadou děr se závity a na ní si montuje různé přípravky. Nemusíš pak používat tolik vulgární výrazy jako kdybys si "hrábnul" do stolu.
Do toho korýtka u stolu strkám plech, takový L a to chytne hodně, ještě bych to ale chtěl vylepšit. Nakonec jsem přehodnotil po čase ten kryt proti šponám a rozstřiku. Nakonec to předělávám místo odklápěcí na dvě kolejnice a odsunovací, aby se to dalo přitáhnout až ke vřeteníku. A dalo se to z těch kolejnic rychle sundat, bylo to lehký a vysoký aby pod tím prolezla postavená kostka a na ní ještě přečuhující svěrák. No radši to ukážu až to bude hotový a na mašině, aby to bylo srozumitelnější.
Ta rychloupínací hlava je dobrej pomocník, používám ji když mám víc děr, kde je víc operací v jedný poloze, abych nemusel jezdit pořád sem a tam. Právě k tomu je ještě dobrý to odměřování na vřeteni a jen si dopsat někam viditelně vzdálenosti.
Ta rychloupínací hlava je dobrej pomocník, používám ji když mám víc děr, kde je víc operací v jedný poloze, abych nemusel jezdit pořád sem a tam. Právě k tomu je ještě dobrý to odměřování na vřeteni a jen si dopsat někam viditelně vzdálenosti.
H63,GH560,KFD250,HON200,16K20,4C,NK203,SMC8B,OSK36,SH4d,SV4d,BPH20,2UD,SDJ300...
-
Ahoj, dík za všechny rady, jsou super. Rychloupínací hlavičku mám a vložky jak volné, tak pevné, je to Mk3 bez klínu (vyfrézuju). Z vercajku na zaklínování mám krátkou a dlouhou prodlužku do vřetene Mk4/3, hlavičky JAL 28/4 a JAL 16/3, asi 6 válcových fréz, univerzální vyvrtávací tyč Sigma 50x4 (kufřík), závitovací hlavičku Pearn se spojkou Mk3 a trn na nástrčné výhrubníky/výstružníky Mk4. Pán mi k našince přidal ještě několik letmých vyvrtávacích tyčí co si vyrobil a prý má někde zašitou dlouhou vyvrtávací tyč i s pouzdrem do opěrného sloupu, až ji najde, tak mi jí dá...
Co se týká sezení, mám v dílně pohodlné křeslo
.
Otáčení stolu je ruční s polohováním na narážky po 90° nebo podle stupnice.
Co se týká sezení, mám v dílně pohodlné křeslo
Otáčení stolu je ruční s polohováním na narážky po 90° nebo podle stupnice.
Jeden z důvodů, proč držím ty klínovací trny je, že je láduju do ISO 50. Trojky JALky s klínem mám fungluvky zabalený - byly po dvou s jedním klíčem. To samé trny na výstruž/výhrubníky.DwPetr píše: ↑6. 12. 2024, 12:58 Otáčky co tak nejvíc používám jsou mezi 60 a 250, u vyvrtávání víc ani nepotřebuješ. Vrtání zvládneš, jen to bude trvat dýl. A frézování klinovacíma frézama taky moc přehánět nebudeš, jednak je budeš muset chladit při vyšších otáčkách, a tím díky absenci bude bordel všude, takže stejně spomalíš.
Perfektní jsou i ty MK1 prodlužovací trny. A extra dlouhý vrtáky- klasika spirála. Mají cca 80 cm. Dělový jsou samo někde jinde.
Jinak ty rychlohlavy jsou hodně moc používaná věc.
Jasný, když se ta trojková hlava zaklínuje do toho prodloužení mimo vřeteno, tak to půjde. Ale používat ještě prodloužení, hlava má něco, vložka, nastroj, to už je vyložení jako hrom..
Trojku a dvojku hlavičku mám bez klinku. Do vrtaček. Myslím že i jednu 4ku dokonce..
Co vlastně za mašinu mělo klínovací trojku?
Trojku a dvojku hlavičku mám bez klinku. Do vrtaček. Myslím že i jednu 4ku dokonce..
Co vlastně za mašinu mělo klínovací trojku?
Nemám tucha. Podle mě to bylo do těch ISO trnů nebo prodloužení. Aby to bylo krátký a vešlo se to. Ta čtyřka je z ISO 40 hodně vyložená.
Mám asi bednu vyvrtávacích tyčí s morse bez klínu. Podle mě přes to byla převlečná matka, aby to nevyskočilo ven. Netuším, v čem to měli. Možná nějaká SIPka nebo Mikromat. Ze SIPky rád používám vrtáky. Jsou hodně krátký s válcovou stopkou do kleštiny. Ale jen do 30 mm. Vejdu se s tím v 90 procentech případů. Když ne, hledám vajglíky
. Občas je to boj s místem.
Mám asi bednu vyvrtávacích tyčí s morse bez klínu. Podle mě přes to byla převlečná matka, aby to nevyskočilo ven. Netuším, v čem to měli. Možná nějaká SIPka nebo Mikromat. Ze SIPky rád používám vrtáky. Jsou hodně krátký s válcovou stopkou do kleštiny. Ale jen do 30 mm. Vejdu se s tím v 90 procentech případů. Když ne, hledám vajglíky

-
Konečně ubytováno v prozatímním úložišti. Na jednu stranu úleva, že je doma a v bezpečí pod střechou. Na druhou stranu mě mrzí, že je zatím, tak asi na rok a půl, dva roky u ledu. Musím prvně postavit novou dílnu do které se vejde. Stávající je nacpána k prasknutí a hlavně má strop 203cm.
Do nového půjdou samozřejmě spolu i s SV18.