vystružování

Vse o konvencnich frezkach, ne o jejich prestavbe na cnc
Sancho Panza

16. 2. 2026, 10:36

ovi-ivo píše: 16. 2. 2026, 9:47 Tak vy tajnůstkáři kdo mi tedy poví čím to mazat, aby dělaly výstružníky tolerance jak mají??
Podle toho co říkáte, že dědci si to míchaly tak to bude tak mýdlová voda z mydla s jeleňěm :-)
No, to sis asi dost zásadně popletl - mýdlovka na stružení funguje výtečně, ale akorát pokud jsi akcionář :lol: výrobce výstružníků - co díra, to výstružník, co kus, to bedna s šponama.
Jinak když už jsme u toho - jelen (nebo obecně některé typy mazlavých mýdel) se skutečně pořád používají (a jsou skoro nenahraditelné) - ovšem při hlubokém tažení některých mosazí a i - když už to jinak nejde - na reducírkách. Ovšem opět - samotný mejdlo je celkem napikaču - takže se tam musí domíchat cosi a cosi - aby se to nekazilo a fungovalo to tak skvěle, jak je třeba (tzn. líp než samotný mejdlo).
No a čím mazat ty výstružníky - to máš úplně jednoduchý - se zeptej toho RaSe - ten ti poradí, že nejlepší ekonomika vychází v kusovce na numerice a s tvrdokovem, protože to, že kdysi se běžně stružilo s HSS znamená, že kdysi byli všichni idioti.
Samozřejmě - když někdo potřebuje stružit v serií vodítka pro ventily (viz z čeho jsou), tak to dělat čímkoli jiným než SK, při současné skladbě výrobních nákladů nemá sebemenší smysl.
A (opět) vysvětlovat, že je zásadní rozdíl, když potřebuju kusovku (a ještě nějaký stupidní rozměr - třeba 4.97 + 0.007) tak je ideální volba stále rychlořezka (protože nemusím čekat než mi ho kdesi za dvacetinásobnou cenu nabrousí) a serie - kdy mě cena samotnýho výstružníku zajímá asi tak na pátým místě.......marný.
Sancho Panza

16. 2. 2026, 10:42

Lukas_2 píše: 16. 2. 2026, 10:00 Do hliníku je lepší používat vyvrtávací hlavu pokud možno. HSS závitníky mají geometrii do oceli.
Mazáním tomu pomůžeš určitě, ale jestli dost to nevím.

Nebo můžeš využít vymožeností že dnešní hrozné doby a místo míchání vody s mýdlem koupit třeba ...
Karbidový výstružník do hliníku :wink:

(Spíš na test protože jsem ho sám nezkoušel. Ale zkoušel jsem ty oranžové do oceli, a šestku díru dělá fakt těsných 6).

I just found this on AliExpress:
TG Spiral Flute Tungsten Carbide Coated Precision Reamer H7 for Steel&Aluminum CNC Machine Use High Accuracy
https://a.aliexpress.com/_EztYLzm
"Výstružník" s pozitivem na šroubovici, co mu číňan říka "Tungsten steel spiral end mill" :lol: - viz obrázek - to mě opravdu rozsekalo.
RaS

16. 2. 2026, 11:23

Sancho Panza píše: 16. 2. 2026, 10:36
ovi-ivo píše: 16. 2. 2026, 9:47 Tak vy tajnůstkáři kdo mi tedy poví čím to mazat, aby dělaly výstružníky tolerance jak mají??
Podle toho co říkáte, že dědci si to míchaly tak to bude tak mýdlová voda z mydla s jeleňěm :-)
No, to sis asi dost zásadně popletl - mýdlovka na stružení funguje výtečně, ale akorát pokud jsi akcionář :lol: výrobce výstružníků - co díra, to výstružník, co kus, to bedna s šponama.
Jinak když už jsme u toho - jelen (nebo obecně některé typy mazlavých mýdel) se skutečně pořád používají (a jsou skoro nenahraditelné) - ovšem při hlubokém tažení některých mosazí a i - když už to jinak nejde - na reducírkách. Ovšem opět - samotný mejdlo je celkem napikaču - takže se tam musí domíchat cosi a cosi - aby se to nekazilo a fungovalo to tak skvěle, jak je třeba (tzn. líp než samotný mejdlo).
No a čím mazat ty výstružníky - to máš úplně jednoduchý - se zeptej toho RaSe - ten ti poradí, že nejlepší ekonomika vychází v kusovce na numerice a s tvrdokovem, protože to, že kdysi se běžně stružilo s HSS znamená, že kdysi byli všichni idioti.
Samozřejmě - když někdo potřebuje stružit v serií vodítka pro ventily (viz z čeho jsou), tak to dělat čímkoli jiným než SK, při současné skladbě výrobních nákladů nemá sebemenší smysl.
A (opět) vysvětlovat, že je zásadní rozdíl, když potřebuju kusovku (a ještě nějaký stupidní rozměr - třeba 4.97 + 0.007) tak je ideální volba stále rychlořezka (protože nemusím čekat než mi ho kdesi za dvacetinásobnou cenu nabrousí) a serie - kdy mě cena samotnýho výstružníku zajímá asi tak na pátým místě.......marný.
když už zmiňuješ moje jméno tak používej citace místo tvých doměnek a pletení si osob a pojmů..
děkuji
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
ovi-ivo

16. 2. 2026, 12:02

takže mlžiči :-) :
co sem našel v literatůře:
-větší díru zapčíiňuje jistě házivost výstružníku, nesouosost díry, tupý břit výstružníku, vůle vřetena pokud nepoužívál volné uložení.

-Zvětšení průměru můžou taky zapříčinit mimo mazání větší otáčky výstružníku- jednoduše řečeno víckrát se otočí v díře při vystružování díry a tím jaksi zvětší kalibrační část tu díru...

-řepkový olej prý zvětšuje díru a je v hodný na opotřebené výstružníky.

- řezný oleje s molybdenem asi obalují břity takže zase zvetšuje díru.

-Tu už je možnost jen vzít nějaký olej co nemá zádné přísady proti opotřebení, naředit a smíchat s něčím co podporuje obrobitelnost - takže třeba jemně mletá sýra...

-Kdysi se tu zmiňovalo sádlo z kačeny to teda nevím co dělá s rozměrem díry - ale hezky voní - k tomu by se mohli vyjádřit ti kteří recyklují to sádlo.
kvalifikační příručka nástrojáře 1971 kos krňák jonáš.jpeg
nástrojář speciálních měřidel díl I  Deiss Outrata 1959.jpeg
nástrojářství - popis výroby, práce a  kontr nástrojů se zvláštním zřetlem na lisování 1949 dobrovolný.jpeg
Odpovědět

Zpět na „konvenční frézky“