Jekly s podélným svárem, válcované za tepla - typické pnutí

Thomeeque

5. 12. 2025, 11:27

Děkuju všem za slova chvály a omlouvám se za takto opožděnou reakci, nějak nebyla ta pravá pohoda. Opracování je kompletní! Ač to vydávalo místy dost ukrutné zvuky, obešlo se to bez jediné ztráty kroku, všechny použité nástroje (viz foto) přežily bez úhony a došlo pouze k jedné "havárii", kdy mi při srážení hran velkého spodního otvoru po jeho vyfrézování vytáhl nástroj obrobek ze svěráku (díky otvoru to ztratilo původní přítisk, což mě nějak netrklo), naštěstí jsem to stopnul včas. A ještě teda odešla pásová bruska, tu ještě budu diagnostikovat.

Image7184437149009564983.jpg
Image425265238174388061.jpg
Napravo je nástroj na srážení hran, ten jsem brousil ze stejné 60° V-frézy - během obrábění prošel několika iteracemi, ukázalo se, že vybrousit (v ruce) vhodný tvar není ani u takové prkotiny úplně jednoduché.
Napravo je nástroj na srážení hran, ten jsem brousil ze stejné 60° V-frézy - během obrábění prošel několika iteracemi, ukázalo se, že vybrousit (v ruce) vhodný tvar není ani u takové prkotiny úplně jednoduché.

zverodoktor píše: 2. 12. 2025, 8:58 Parada! Nápisy si gravíroval malou guľovkou? Vyzerajú aj na dne hladké. Tak ti to urobil tak rovno nástroj, či až následne kefa (alebo iný postprocessing)?
Ta fotka mate, je to dělané 60° V-frézou. Zkusil jsem udělat makro (viz níže), tam je to tomu véčku trochu blíž, řekl bych.. Ale i na něm vypadá výsledný profil skutečně složitěji, těžko říct, jestli opravdu je (třeba pokud by trochu házela špička nástroje) nebo to jen neumím vyfotit.

Image592467775335345515.jpg

picom píše: 2. 12. 2025, 8:35 Vypadá to profi. Přijde na to barva nebo galvanovna?
Jak jsem psal už tady, povrch se mi líbí, takže asi jen nápisy vyplním barvou a celé to přestříkám matným bezbarvým lakem. I když to galvanování také ještě zvážím.

Díky, dobrou, T.

PS: Ještě k tomu pnutí 👇 :)

Image3488684274977474922.jpg
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Odpovědět

Zpět na „Ostatni material“