Podlévání podstavce stroje

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
miv

27. 3. 2026, 12:18

Aris píše: 26. 3. 2026, 10:37 Mive, obrázek vydá za tisíc slov. Hoď sem fotku toho stroje, ať se můžeme od něčeho odrazit.
Cyrrtec Profiturn 2970 VBLC
https://www.cyrrtec.cz/p/stolni-soustru ... n-2970vblc

Máš pravdu. Ten stroj ještě nemám, tak alespoň schematický náčrt.
IMG_20260327_004735[1].jpg
Jsou tu však tyto problémy.

1/ Soustruh je stolní a výška lože nad deskou stolu je poměrně malá - viz rozměr A.
Když bych stroj postavil na rovnou desku, špatně by se uklízely špony. Je tedy nutné ty nohy nastavit (jak konec-konců navrhoval Milan).

2/ Stojan, na který tu mašinku postavím by měl být tuhý a neměl by se hýbat. Geometrie není až tak podstatná, to se dá vyřešit vyrovnávací vrstvou mezi nohou soustruhu a stojanem (proto jsem na začátku mluvil o podlití a našel jsem k tomu ten Garex).

3/ Takže zůstává problém "nehýbání se" toho stojanu. Jak mne s citem sobě vlastním upozornil Sancho ( :) ), svařenec se zkroutí, pokud není vyžíhán.

Zatím mne napadá udělat ten stojan takto:
IMG_20260327_010643[1].jpg
Podstavce z pořádného jeklu (třeba 200x200x4). Nahoře i dole přivařit patku. Dole asi nemusí být celá deska (kvůli snížení hmotnosti).
Spojovací profil nejspíše 2xohnutec z plechu cca 5 mm tloušťky.
Celé to sešroubovat. Tak tam bude minimum svárů a stejně bych to nechal vyžíhat.

Uvítám jakékoliv protinávrhy i kritiku. I od společníka dona quijota, protože je sice jako osina v pr.., ale má racionální poznámky. :D
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“