Předělávka stařičkého soustruhu

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Odpovědět
Tom1

17. 7. 2015, 6:07

Jo, jo. Řetězy Olomouc - už na to koukám. Neseženu-li kola jinde, spočítám si maximální velikost kola, abych snížil posun na minimum. Závity dělám na jiné mašině, tak mě to tak nebolí :-).
Děkuju
calibos

20. 7. 2015, 3:54

Tom1 pekny orloj. Ten tvuj je trochu robusnejsi nez ten muj ale jinak to vypada na podobne kousky... ten vyjimaci mustek loze mas nebo taky ne?

Co se tyce mazani tak bohuzel neporadim jelikoz ja mam nejaky olej ve flasce ale netusim co je to zac... a zatim mi neubyva jelikoz jsem jeste soustruh nezprovoznil...

Sam jsem zvedav az ho ustavim jake budou vysledky. Zda resp. jak moc budou valce kuzelemi... atd...

Budes nejak resit dobrzdovani vretene?
Tom1

22. 7. 2015, 9:21

Calibos.
Dobržďování zatím neřeším. Pravda je, že v kluzných pouzdrech to klouže a dobíhá docela dlouho. K tomu mám dvě náhradní čelisti (sklíčidla) a když jsem tam dal to velké kolo - čtyřramenné (na první fotce po zvětšení je úplně vpravo ležící na paletě - tady ještě nevyčištěné), tak to byla dóóóba, než se to zastavilo.

Můstek v loži nemám. Je tam myslím jen jedna odlitá pevná přepážka uprostřed na zpevnění - žádné "zmijové" cik-cak příčky tam nejsou. Celková délka od levých kol po pravý okraj lože je 2.2 m, šířka jen 60 cm (bez motoru a převodů, které se dají eventuálně dát jinam).
Koukal jsem na olej ze ztrátového mazání - pod řemenovými koly na ose soustruhu je díra určená pro průtok oleje a pod ní jsem dal obyčejnou krabičku na jeho chytání. V oleji se občas vyskytne miniaturní třpytka - nepochybně z bronzového pouzdra. Už jsem proto předjednával, že si nechám pouzdra vyrobit úplně nová - v Kovoobrábění v Roudnici n. L. mi to udělají "na míru", ale čas budou mít od září.
Nyní mám i vůle kolem 0,05 - ale to je tím, že pouzdra jsou stará a já zatím osu nijak nedotahoval - asi by chtěla.
Musím hlavně vyřešit nožovu hlavu - tato je opravdu unikátně původní a nechci ji převrtávat apod. Takže uložit jako historický kousek a dám tam čtyřhrannou - problémem jsou šrouby na mašině - většina NENÍ metrika, ale whithworth. Jen jsem dosud nepřišel na to, o jakou matici se jedná na úchytu nožové hlavy - ani metrika, ani whitworth, ani univerzální závit ... prostě nevím, i když jsem byl s maticí v několika speciálkách - nebyli schopni závit určit. Nejlepší by byla výměna šroubu i matice, ale tím bych zasáhl do historické konstrukce tohoto plně funkčního orloje, jak si správně napsal, a to nechci.

U soustruhu nebyla předloha. Rychlost budu řešit frekvenčním měničem - jeden starší doma mám a do 3.4 kW výkonu motoru stačí - škoda, že dnes jsou měniče tak drahé. S plynulou regulací otáček se ale dělá mnohem lépe a nemusím přendavat vždy řemen (což je "opruzující" záležitost - povolit, vyregulovat a se správnou silou napnout).

Dělám na stroji i běžnou ocelovou kulatinu a funguje bezvadně. O víkendu budu zkoušet kalitelnou popuštěnou ocel, tak uvidím, jak si poradí a jak to bude hladce vybrané. Výkonově to mašina ale zvládá.
testone
Sponzor fora

22. 7. 2015, 12:10

Tom1 píše:Calibos.
- problémem jsou šrouby na mašině - většina NENÍ metrika, ale whithworth. Jen jsem dosud nepřišel na to, o jakou matici se jedná na úchytu nožové hlavy - ani metrika, ani whitworth, ani univerzální závit ... prostě nevím, i když jsem byl s maticí v několika speciálkách - nebyli schopni závit určit.
sežeň si měrky na závity
např.
http://www.nastroje-meridla.cz/zavitove-merky" onclick="window.open(this.href);return false;
a změříš si ten závit hned
pak u Tebe můžou "nakupovat jako u odborníků"
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Tom1

22. 7. 2015, 4:18

Děkuju.
Měrky kluci mám ... po létech hraní si se závity to bez nich nejde. Občas vytočím jen Metrické nebo Whitworthy (ty vlastně jen dva rozměry - pro stativy (W 13/8) a k uchycení fotoaparátu (W 1/4)).
V prodejně také zkoušeli proměřit druh závitu matice (viz foto). A .. nic - žádný šroubek do ní pořádně nepasoval. Průměr hlavního upínacího šroubu nožové hlavy je 20 mm (mohl by to být W 3/4 nebo M 20, event. W 7/8 . Dali mi přesto na vyzkoušení matičku M20, ale je moc uzounká. Pak jsme zkusili Whitworth a ten se po druhé otáčce už "zakusoval" a nešel dál. Prostě ani v obchodě mi po opakovaném proměřování řekli (a to se specializují na spojovací materiál), že vůbec neví, zda je závit normovaný.
Tak si říkám - buď se za ta léta prostě "vytáhnul", obrousil - a proto to už nepasuje na nové matice, nebo je to něco atypického.
Podobně jsem dopadl i s upínacími šrouby na nože - průměrem i proměřením M12 (nebo M10, jestli si to dobře pamatuji - každopádně dle měrky metrika). A metrický šroub zprvu šel nádherně, ale ani ne v polovině 3 cm bloku oceli se zadíral, zadíral až dál nešel. Podle mne i tady mohlo dojít k vydření resp. vytažení a původní závit už vůbec neodpovídá normě. I šrouby nožů - jejich čelní zhmoždění - naznačují, že mají už hodně "nakrouceno" :-).
Proto musím horní část soustruhu upravit. Možná mi u hlavní matice nožové hlavy nezbyde, než si ji (dnes již asi jako nestandardní) vytočit na druhé mašině. Ale jak to udělat, když to zřejmě je již mimo normované rozteče - nad tím jsem zatím nepřemýšlel.... :-).
Ještě kouknu do tabulek dalších rozměrů. Ale to je jen okrajová věc.
Přílohy
sroub_hlava.jpg
testone
Sponzor fora

22. 7. 2015, 4:45

To se fakt nedá změřit stoupání toho šroubu?
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
chb

22. 7. 2015, 5:46

nebyl by lepší postup, tam kde to jde vyměnit - přecházet na metrické šrouby.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
almac

22. 7. 2015, 7:20

W závit podobný M10 je W3/8" (velký průměr 9,525mm, 16 závitů na palec, tedy stoupání 1,5875mm, taky podobné M10, která má 1,5mm). Na soustruhu to není problém vytočit ten W3/8", protikus taky máte, takže nalícování se taky provede dobře. A.
SN 20, SM 16 B, FN 25
Tom1

27. 7. 2015, 3:09

Ahoj všem. Tak jsem o víkendu zčásti vyřešil problém zvaný "nožová hlava a šrouby". Původní hlavu jsem sundal a udělal jsem si dva ocelové kvádříky - 90x90x30 mm (mezikus mezi upínací částí se šrouby a spodním posunem) a 120x120x30 mm (s upínacími šrouby). Hlava není otočná, protože se do osové výšky prostě nevejde spodní kostička 120x120 - nebo vešlo by se, ale musel bych buď nechat někde odfrézovat stávající posuv (a zrovna nezvratně takto upravovat stařičký kousek se mi moc nechce), nebo dát spodní plát, avšak tím zmenšit velikost použitelných nožů (a to také není řešením). Takže to vypadá jako čtvercová nožová hlava, ale šrouby má pro uchycení vnějšího a vnitřního nože (kolmo na kulatinu nebo rovnoběžně do díry - čili jen dvě kolmé řady šroubů. Důvod je jediný - nemusím stále povolovat a utahovat hlavní velký šroub nožové hlavy, ale jen šrouby držící nůž, které kdykoliv nahradím (dal jsem tam zatím obyčejnou metriku 10 mm, běžná tvrdost 8.8). Je to provizorium (i když plně funkční), tak až sem za týden dám fotku, tak prosím berte to tak, že jsem si hrál v sobotu jen cca tři hodinky. Původní hlavu jsem z uctivosti k předkům zakonzervoval a nechal bokem - asi sentiment ke starým originálním výrobkům.
Ještě jsem nenafotil - jedna fotka řekne víc než mraky slov - polepším se :-). Hezký den.
Tom1

2. 8. 2015, 7:21

Tak takto vypadá popsaná předělávka nožové hlavy.
Přílohy
krizova_hlava_nova.jpg
elbarto

2. 8. 2015, 8:06

Funkcni to asi bude, ale na strojarskem foru bych se takovym resim spis nechlubil ... :-(
Tom1

3. 8. 2015, 8:46

To: elbarto. Tady přece nejde o nějaké chlubení, ale o předávání zkušeností a nápadů. Na stařičkém soustruhu, pokud jsem nechtěl zasáhnout do původní konstrukce - např. zmenšovat osovou výšku nože a udělat tam otočnou hlavu, odfrézovávat podélný support, předělávat hlavní čep nožové hlavy, měnit celé supporty ..... což vše by také šlo - tak to podle mne bylo odpovídající řešení. Jak by si to řešil sám? Předpokladem pochopitelně je, že původní díly musí zůstat netknuty, tj. zde stačí výměna horní části hlavy a je z toho opět historický kousek z roku 1920, tzn., že nedošlo k nevratnému zásahu do konstrukce. Rád si nápady na alternativní řešení přečtu :D. Je jasné, že existují, ale tady šlo o rychlé řešení, o jehož důvodu jsem již psal. Jde-li o šestihrané šrouby a imbusový klíč - běžně jsem toto řešení vídával ve fabrikách (ještě za totáče), ne vždy asi měli originální, čtyřhranné.
salus

3. 8. 2015, 10:09

Až si tím vratovým šroubem co máš v tom trubkovém klíči uděláš na prstě pořádnou "borůvku" tak uvidíš že je co zlepšovat :( Vezmi alespoň ořech z gola sady a přivař k němu kus zahnuté kulatiny, aby vzniklo něco podobného http://www.peddy.cz/francouzske-uhlove-klice" onclick="window.open(this.href);return false;
Soustruh: S-28 Žebrák
Stolní vrtačka: TOS V10A
Pásová pila: G5013W/400
Tom1

3. 8. 2015, 11:20

Dík za inspiraci. :) Ten trubkáč s vratovým klíčem byla jen prvotní nouzovka ... jen jsem ho tam "píchnul"... ještě při focení. Použit ale nebyl :) Nejen kvůli "borůvkám" :D jsem to už předělal. Místo "L" tvaru klíče jsem ale trošku napodobil originál původní klíč, který byl "T" (alespoň takto jsem jej jako origoš dostal, byť značně vyžvejkaný). Použil jsem a mám tam teď šestihran s dlouhou stopkou kvůli poměrně dlouhým šroubům. Nahoře je svár "T" kulatiny se stopkou ukotvenou v šestihranu, přičemž na každé straně kulatiny je obyčejná koule - aby to alespoň napodobovalo ovládací prvky soustruhu, které jsou kuličkou rovněž zakončovány. Uznávám, že "vraťák" byla hrůza :D ).
Upravená nožová hlava hlavně jen kosmetická věc.
Spíš mi poraďte důležitější - jak vyřešit pouzdra ve hřídeli. Jsou podle mne bronzová (budu rozebírat během srpna). Mašina baští hodně oleje, který poté protéká na soukolí a odsud to odlétá jak prskavky pouťové atrakce. Už jsem dělal na lecčems (kde byla ložiska), ale s pouzdry zkušenost nemám. Někdo mi už psal, že pro utvoření dobrého filmu je stačí mazat obyčejným převodovým olejem - ale kolik toho oleje netuším. I tak si zrovna převodovým nejsem jistý - právě kvůli velkým okapům. V minulosti prý měli snad nějakou polotekoutu vazelínu, ovšem od roku 1920 se doba změnila. Jaký olej? A pak - občas mi bleskne hlavou myšlenka vyměnit to za ložiska. Ovšem dělá se vůbec tak tenké ložisko, které by pouzdra mohlo nahradit?, nebo raději zůstat u pouzder?
Francotirador

4. 8. 2015, 8:00

Tom1 píše:...jak vyřešit pouzdra ve hřídeli...
:?: :?: :?: :roll:
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“