Stará dobrá klasika

obrabeni na klasice
Odpovědět
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

20. 1. 2011, 3:10

Oliver Rovný píše:...Podla mna tu treba experimentovat s roznymi vlnovymi dlzkami ziarenia.
...Uz vidim titulku mojej zaverecnej prace :D
Správný přístup :D
Aleš Procháska
Kilovolt
Sponzor fora

20. 1. 2011, 6:20

....a za to vsecko může jeden zvědavej dotaz :D -tu závěrečnou správu bych docela chtěl vidět. :lol:
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Oliver Rovný

3. 2. 2011, 7:29

prochaska píše:Ty tabulky jsou vylisovane z cisteho hliniku a casem se proste osoupou. Staci jak si v nich soustruznik ukazuje prstem. Vsimni si, ze nejvic znicena je vzdycky metricka cast :-) (a ted vazne: asi hlavne od spon)

BTW, osoupani tabulek je dobra indikace toho, jak intenzivne se ten stroj pouzival :-)
To sice vyzera velmi pravdepodobne, ale potom si neviem vysvetlit, preco su "prstom osuchane" aj tabulky na S-28 na druhej fotke (hlavne vrchna) a preco je takmer necitatelny stitok na kuzelovom pravitu na S-28 :?:
Nie je mozne, ze by popis tabuliek mohol miznut ako dosledok chemickej agresivity prostredia (oleje, emulzie), slnecneho svetla alebo podobne?
(fotky som nerobil ja, pravitko je od RaS-a a sustruh je od Pilesa )
Vie niekto podat vysvetlenie? (Su to dost prkotiny, ale koho to nezaujima, nemusi predsa na obrazky pozerat :wink: )
Přílohy
S-28_funglovka.JPG
Kuzelove_pravitko_S-28.JPG
Francotirador

3. 2. 2011, 7:53

Historie pravítka z fotky nejde vydedukovat, ale u soustruhu na druhé fotce ano.
Tyhle S-28 vojáci dávali do Praga V3S PAD - podle khaki barvy soustruhu a podle prolisu v okně místnosti bych řekl, že je to přesně ono - jen kisnu zevnitř někdo natřel na bílo :lol:
No a je jasné že vojáci soustruh častěji píglovali než na něm soustružili takže se tabulky od samého leštění blejskaj jak psí kulky.
Určitě soustruh v záhybech hladila ta stejná bílá rukavička která předtím rejdila pod blatníkama vejtry, kvůli kontrole zda je vůz řádně připraven k boji hihi
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Oliver Rovný

3. 2. 2011, 7:59

Mam este dve otazky na znalych:
Neviete niekto preco na sustruhoch S-28 byva tak casto poskodeny lavy koniec vretena - tam kde sa instaluje pripravok na utahovanie kliestin? Aj moj buduci sustruh to tak ma. Poskodenie spociva v rozsireni konca vretena, sustruh co som bol pozerat pred tymto mal vreteno dokonca natrhnute :!: Povodne som myslel, ze vreteno by nemalo byt az tak tvarne. Alebo sa vreteno nezvykne zoslachtovat v celej dlzke?
Druha otazka:
Na mojom sustruhu je nainstalovany motor netypicky pre tento sustruh, hoci vyzera originalne natrety farbou ako masina. Prikladam aj foto, pozor, motoru chyba ventilator (ak sa dobre pozriete, je tam vidiet aj poskodenie vretena). Original je vidiet na fotke toho noveho sustruhu hore. Moze byt aj motor na mojom stroji original?
Takyto motor som uz videl aj na inych fotkach S-28-ciek, ale vsehovsudy to boli tak 3 stroje maximalne, ked nepocitam moj. Vacsina mala ten druhy typ motora.
Přílohy
DSC01482.JPG
Oliver Rovný

3. 2. 2011, 8:13

Francotirador píše: No a je jasné že vojáci soustruh častěji píglovali než na něm soustružili takže se tabulky od samého leštění blejskaj jak psí kulky.
A to ste nevideli prislusenstvo toho sustruhu, myslel som si ze si oci vyocim :shock: Mozem pridat foto, co mi poslal uzivatel Piles, ak chcete.
Francotirador

3. 2. 2011, 8:31

Francotirador píše: No a je jasné že vojáci soustruh častěji píglovali než na něm soustružili takže se tabulky od samého leštění blejskaj jak psí kulky.
Paradox je, že to neznamená, že soustruh od vojáků je zachovalej. Mě naštěstí jeden starší pán, kterej se živí zaškrabáváním varoval, že je tomu přesně naopak, že k tomu postavili holiče, lešenáře .... atd a ten s ním provedl za jeden tejden to co roční dvousměnněj provoz ve fabrice :(
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
capumpor

3. 2. 2011, 8:40

Oliver Rovný píše: Neviete niekto preco na sustruhoch S-28 byva tak casto poskodeny lavy koniec vretena - tam kde sa instaluje pripravok na utahovanie kliestin?
Ano, víme.
Protože existují (pardon za to slovo) "hovada" co nevědí jak soustruh uvázat tak zasunou do vřetena tyč a za tu se pověsí lano.
Na mé SU35 to taky někdo asi udělal, protože na ložiskách vřetene jsou nahoře krásně obtisknuté válečky a u zadního ložiska jsou prasklinky v litině.
Druhá možnost: Blb co vyráží vřeteno kladivem.
Sběratel strojů :-)
RaS

3. 2. 2011, 10:18

k tomu hlavnímu motoru ,jakej máš rok výroby? podle mě ten takovej kulatější motor je starší typ motoru a od nějakýho roku dávali ten novější.. já mam 64 a mám ten novější.. nicméně soudím pouze podle dvou kusů S28ky které jsem viděl, což je na statistiku docela málo..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Oliver Rovný

3. 2. 2011, 10:31

Tento je 1965, tak to by sedelo.
Oliver Rovný

3. 2. 2011, 10:38

capumpor píše:
Oliver Rovný píše: Neviete niekto preco na sustruhoch S-28 byva tak casto poskodeny lavy koniec vretena - tam kde sa instaluje pripravok na utahovanie kliestin?
Ano, víme.
Protože existují (pardon za to slovo) "hovada" co nevědí jak soustruh uvázat tak zasunou do vřetena tyč a za tu se pověsí lano.
Na mé SU35 to taky někdo asi udělal, protože na ložiskách vřetene jsou nahoře krásně obtisknuté válečky a u zadního ložiska jsou prasklinky v litině.
Druhá možnost: Blb co vyráží vřeteno kladivem.
Smutne, ze aj taki sa najdu :cry:
Casto si uvedomujem, ze my ludia nie sme daleko pred opicami. Tych niekolko vyvolenych, ktori su vynimkou si moze blahozelat...
Zbýňa

5. 3. 2011, 7:21

Opět jsem pokročil s renovacemi. Sloupová vrtačka je již koplet hotová. Vrtá parádně, není problém jet dvacítku do oceli z plna. Takže spokojenost. Dále jsem postoupil na frézce. které jsem dneska úspěšně nastěhoval stojan na místo učení a začínám na něm makat. Už teďka je mi z renovování blivno, ale touha po výsledku je silná :D
Přílohy
dscn0828.jpg
dscn0827.jpg
dscn0826.jpg
dscn0824.jpg
Zbýňa

14. 3. 2011, 6:11

Postupuji mílovými krůčky. :D Ale práce je ještě fůůůra ... možná dvě :D
Přílohy
dscn0840.jpg
dscn0839.jpg
dscn0838.jpg
PBr
Kontaktovat uživatele:

15. 3. 2011, 6:50

Velmi sa mi to paci. Mohol by si prezradit akou farbou si to natieral, resp. aky je cely postup vratane ocistenia starej farby?
Zbýňa

15. 3. 2011, 7:11

Frézka je natřená barvou zinorex od colorlaku, psaj jsem o ní již dříve v tomto vlákně, zatím jsem s ní naprosto spokojenej. Úpravu pod barvu nijak nepřeháním, loupající se barvu oškrábu šábrem, všechno umeju technickým benzínem a vytřu hadrem do sucha.
Odpovědět

Zpět na „konvencni obrabeni“