Nastavení čísla nastroje ve vřeteni po startu EMC

fupe

27. 2. 2013, 11:58

Ahoj všem,
řešil už nekdo jak pri ukonceni EMC nekam "ulozit" a pri znovuspusteni nacist cislo nastroje ve vreteni.
EMC defaultne nastavi po startu cislo nastroje 0 - no tool.

Resil sem tento problem s par vyvojarema a bylo mi prislibeno, ze by se to mohlo brzy objevit mezi parametry v INI, ale pul roku pryc a porad se nic nedeje.

Umim to obejit a cislo nastroje nacist automaticky, je to trochu levou rukou pod pravou nohou. Ale funguje to. Kdyby to nekdo chtel pouzit muzu napsat postup. Vyzaduje to kompilaci a verzi EMC ktera podporuje remaping (tusim 2.5.x, ale jistej si nejsem). Hraju si s tim uz treti den..

Kazdopadne by me zajimalo jak to resi ostatni.
Martin
fupe

1. 3. 2013, 1:45

RaS píše:
fupe píše: Kazdopadne by me zajimalo jak to resi ostatni.
Martin
to je jednoduchý, kolik myslíš, že tady je strojů běhajících na EMC se zásobníkem nástrojů a nebo třeba jen s ATC?
jsem zvědavej jestli bude nějaká odpověď..
Jak spravne odhadl Ras mimo toto tema, odpoved žádná.
NEvadi odpovim si sám, az mi zase odejde disk, tak to aspon nekde najdu. A treba to nekdy nekdo na neco pouzije, protoze do souboru se nemusi ukladat a cist jen cislo nastroje ale cokoliv.

nastavit prostredi pro vyvojovou verzi.
zkompilovat HAL paramhelper.comp
comp --install paramhelper.comp

tento userspace halmodul vytvori do HOME adresare soubor, kde je ulozeno cislo nastroje pri uzavreni EMC.

Do ini souboru dopsat
sekce [RS274NGC]
RS274NGC_STARTUP_CODE = g88.1 zavola novy g code g88.1, ktery zatim neni na nic pouzit pri startu EMC
FEATURES=30 umozni cteni hal pinu z Gcodu
REMAP=G88.1 modalgroup=1 argspec=xyz ngc=g881 premapovani gcodu g88.1

[HAL]
SHUTDOWN = shutdown.hal

vytvorit soubor g881.ngc v adresari ~/emc2-dev/nc_files
a pridat radky

o<g881> sub
o100 if [#<_hal[paramhelper.outvalue]> eq 0]
o100 else
m61 q#<_hal[paramhelper.outvalue]>
o100 endif
o<g881> endsub [1]
m2

Tahle obezlicka je tam proto, ze EMC neumi pri startu nacist M-code ale jenom G-code. Nicmene umoznuje v ramci gcode volat mcode.
m61 q#<_hal[paramhelper.outvalue]> nedela nic jineho, nez ze nastavi cislo nastroje bez vymeny. Cislo si precte ze souboru ~/tool_in_spindle.txt
podminka paramhelper.outvalue nerovna se 0 je tam zase proto, ze m61 lze volat pouze s nenulovou kladnou hodnotou.

Do hal konfigurace pridat radky

loadusr -W paramhelper
setp paramhelper.readtrigger 1
net tool_in iocontrol.0.tool-number paramhelper.invalue

zavola vlastni modul, pak precte ulozene cislo a namapuje cislo nastroje ve vreteni na pin, ktery ho pri ukonceni EMC zase zapise.

vytvorit soubor shutdown.hal v adresari kde mate ostatni konfigurace

a pridat radek
setp paramhelper.writetrigger 1

tento soubor je volan pri standartnim ukonceni EMC, ale pozor nezavola ho pri padu, pak je nutno nastavit cislo nastroje rucne po startu.
Takze se po standartnim ukonceni ulozi aktualni cislo nastroje ve vreteni do souboru odkud ho po znovuspusteni EMC opet precte a nastavi.

A to je cele. Jak proste a presto si s tim hraju tri dny.

jeste poznamka na zaver. Graficke prostredi AXIS ma chybicku v zobrazeni nastroje ve vreteni a neukazuje ho pri volani mcodu m61 qx, nicmene kdyz se podivate do halshowconfigu na pin iocontrol.0.tool-number tak je vse v poradku.
edit: tohle uz neplati, je to opraveno

Martin
Přílohy
paramhelper.rar
(793 bajtů) Staženo 320 x
Naposledy upravil(a) fupe dne 22. 1. 2015, 10:21, celkem upraveno 1 x.
packa

1. 3. 2013, 3:33

ahoj fupe , ty jsi k nezaplacení , teda zatím tohle asi nevyužiju , ale každý tvůj návod dává smysl a funguje ,
mám otázku trochu mymo ,, psal jsi až mi zase klekne disk "
že jde udělat totožný klon disku vím , ale mám uchozeno na emc kupu věcí které by se mi hodily i kdyby nastal problém , myslíš že jde vytvořit instalační cd kde by bylo po instalaci vše co jsem měl na ubuntu uchozeno ?
fupe

4. 3. 2013, 11:21

packa píše:ahoj fupe , ty jsi k nezaplacení , teda zatím tohle asi nevyužiju , ale každý tvůj návod dává smysl a funguje ,
mám otázku trochu mymo ,, psal jsi až mi zase klekne disk "
že jde udělat totožný klon disku vím , ale mám uchozeno na emc kupu věcí které by se mi hodily i kdyby nastal problém , myslíš že jde vytvořit instalační cd kde by bylo po instalaci vše co jsem měl na ubuntu uchozeno ?
Jak udelat instalacni cd z disku nevim, ale nasem sem jak vyrobit live cd/DVD. Priznam se ale ze se mi to nechce testovat, vypada to na dost kroku.
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=688872

Jako bych tu kolizi privolal, rano modra smrt a hodina laborovani. nakonec to byl 2Gb modul pameti. vyhodil sem ho a uz zase jedu.
Martin
packa

2. 4. 2013, 10:12

takže trochu navážu
kamarád potřebuje vyrobit frézku kde bude vřeteno s ATC
základ si postaví sám a mě čeká dodělat tool changer a uchodit to na mesa+emc2

Je tu někdo kdo má uchozený tool changer , zatím jsem stím nedělal a tak zjištuji jaké stím má kdo zkušenosti ,
chtěl bych jej udělat rotační, kdy by zásobník přijel pod vřeteno a pak by odjel mimo pracovní plochu ,
Dělal tu někdo něco v plc integrovaným do emc2?
nevíte o nějakém funkčním konfigu s toolchangerem ???
všem dík za případné rady a připomínky
fupe

2. 4. 2013, 12:08

Předpokládam, že odpovědí dostaneš podobne množstvi jako já na první otázku v tomhle tématu. Nula. A to proto že to spolu úzce souvisí a lidí co provozujou ATC s karuselem moc neni. Né že by nebyli. :-)
Chystam se na svem digigrafu udelat ATC, ale nebude to karusel, nybrz Rack tool change, neboli nastroje pekne v rade nekde bokem pracovni plochy.
Myslim, ze diky novym funkcionalitam v linuxcnc o kterych uz tu nekde byla rec, jako je remap
http://www.linuxcnc.org/docs/devel/html ... cture.html, by to nemuselo byt tak hrozne.
Asi bude potreba dopsat si vlastni HAL modul pro vlastni ovladani ATC, ale i to se da.
Pomoci remap pridas do vymeny nezbytne pohyby vrtena a pripadne ovladani nekterych prvku jako je ofuk atd a o zbytek se postara logika toho ATC modulu.
Je mi jasny, ze sem ti odpovel hoooodne obecne, ale bez vstupnich dat zatim lip neumim.
Vim o dvou lidech tady na foru, kteri maji tenhle ukol v nejbižší dobe pred sebou a s kteryma na ton lehce spolupracuju. Ale oba nejdriv musi doresit, řazení, rozběhy a doběhy vřetena, orientaci a podobny kraviny.
Tak az to vyrešej, tak třeba se podělí o nějake to moudro. :-)
M
RaS

2. 4. 2013, 12:29

fupe píše: Vim o dvou lidech tady na foru, kteri maji tenhle ukol v nejbižší dobe pred sebou a s kteryma na ton lehce spolupracuju. Ale oba nejdriv musi doresit, řazení, rozběhy a doběhy vřetena, orientaci a podobny kraviny.
M
já už mám řazení, rozběhy vřetena i orientaci vyřešenou :D už jen čekám jak budeš pokračovat :D
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Bas

13. 4. 2013, 6:55

RaS píše:
fupe píše: Vim o dvou lidech tady na foru, kteri maji tenhle ukol v nejbižší dobe pred sebou a s kteryma na ton lehce spolupracuju. Ale oba nejdriv musi doresit, řazení, rozběhy a doběhy vřetena, orientaci a podobny kraviny.
M
já už mám řazení, rozběhy vřetena i orientaci vyřešenou :D už jen čekám jak budeš pokračovat :D
Já už to mám taky rozběhané. :D Martin je zlatý člověk!!!!!
packa

13. 4. 2013, 7:11

ahoj bylo by dobré pro nás ostatní aby jste popsaly jakou máte mechaniku toolchangeru a případně sem dát i váš hal a další komponenty aby jsme si udělaly obraz jak na to a jak to má fungovat , taky bych uvítal video , pochlubte se jak vám to funguje .
dík
Packa
RaS

13. 4. 2013, 11:06

to je spíš otázka na fupeho :D on naprogramuje, napíše email a pošle příkazy a my opice to uděláme.. zjistíme nejasnosti a fupe opraví :D je pravda, že díky němu už dneska vím co a jak a kdyby někdo přišel udělal to na mašině a odevzdal funkční hal tak jsem v řiti.. takhle alespoň něco vím..
mě už karusel chodí taky, ale chce to ještě nějaké úpravy.. jinak je to o kompilaci vlastního modulu kterej psal právě fupe.. a já to sem posílat nebudu neboť je to jeho práce...

jinak já mám klasickej otočnej zásobník s 24 nástroji s pneu upínáním a pneu válci, kdy výměna je v Z 0, a poté posloupnost příkazů zásobník doprava, uvolni nástroj, dolů otočit na pozici nahoru uzamknout nástroj a doleva a hotovo.. teď jsme se zasekli na nástroji č. 25 a ruční výměně velkého nástroje.. jinak už to v podstatě chodí s nějakejma detailama
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
fupe

14. 4. 2013, 8:39

RaS píše:to je spíš otázka na fupeho :D on naprogramuje, napíše email a pošle příkazy a my opice to uděláme.. zjistíme nejasnosti a fupe opraví :D je pravda, že díky němu už dneska vím co a jak a kdyby někdo přišel udělal to na mašině a odevzdal funkční hal tak jsem v řiti.. takhle alespoň něco vím..
mě už karusel chodí taky, ale chce to ještě nějaké úpravy.. jinak je to o kompilaci vlastního modulu kterej psal právě fupe.. a já to sem posílat nebudu neboť je to jeho práce...

jinak já mám klasickej otočnej zásobník s 24 nástroji s pneu upínáním a pneu válci, kdy výměna je v Z 0, a poté posloupnost příkazů zásobník doprava, uvolni nástroj, dolů otočit na pozici nahoru uzamknout nástroj a doleva a hotovo.. teď jsme se zasekli na nástroji č. 25 a ruční výměně velkého nástroje.. jinak už to v podstatě chodí s nějakejma detailama
Jen doplnim. Urcite si nedelam nárok na dusevni vlastnictví, ono to není zas takova veda jak to na první pohled vypada. Kluci potvrdi, protože uz se v tom taky zacinaji orientovat. Co jim zbyva, proste musej. Takze se nebranim jakemukoli pousteni informaci, ba naopak. ja na to spis nemam moc cas.
nase spoluprace funguje nasledovne. kluci sepisou co potrebujou. třeba: potrebuju aby převodovka sama radila rychlost 2 pro otáčky vetsi nez 1200RPM. nebo motor nesmí tocit min nez 168 RPM jinak se trapi, při zadani mensi rychosti potrebuju aby to točilo min 168. ja namaluju takovej schematickej obrazek a kluci si to sami napisou do hal konfigurace a otestujou to. Obcas se to upravi- opravi a postupem casu vznika docela rozsahla hal konfigurace, kterou když sem dame bez vysvětlivek, tak nikomu nic nerekne.
myslim ze je lepsi to resit takhle po kouskach a každý poradne vyzkoušet. A hlavne to resit pomoci tehle schematickych obrazku a ne 350 řádku hal konfigurace, kde není vůbec nic videt.
Musim Rase i Base pochválit, protože na zacatku netusili do ceho jdou, ikdyz sem je varoval, ze budou muset zapojit mozek a dneska uz mi oba posilaj vlastní upravy, zjednoduseni nebo najdou najakou tu moji prehlednutou chybu. Tím padem ty nasledujici obrazky uz samozrejme uplne neplati, ale snad je z nich jasne jak je to mysleno.
pro predstavu sem dam par obrazku naší komunikace. Obcas sou v tom samozrejme chyby a občas objevime slepou ulicku,ale to k tomu patri.
samotny rozjezd jeste bez zpetne vazby
samotny rozjezd jeste bez zpetne vazby
Nastaveni minimalni rychlosti motoru vřetena podle zarazene rychlosti a zpetna vazba pro spindle at speed
Nastaveni minimalni rychlosti motoru vřetena podle zarazene rychlosti a zpetna vazba pro spindle at speed
Orientace vřetena před vymenou nastroje pomoci PID smycky a encoderu
Orientace vřetena před vymenou nastroje pomoci PID smycky a encoderu
Nasleduje jedna z posledních konfiguraci namalovana jako celek. Snad se Bas nezlobi, ze to sem davam za nej.
MCFH32halsx.pdf
finalni celkova konfigurace.
(115.48 KiB) Staženo 299 x
na nektery věci jako je mazani os v pravidelnych intervalch, nebo rizeni karuselu a samotne vymeny nastroju, kde je hromada cidel otaceni, zamceni, odemceni vysunuti a hromada ridicich signalu, by bylo moc slozite vytvaret to jako hal konfiguraci, tak občas napisu vlastní modul v cecku, kde není problém si nadefinovat vsechni piny a donutit je delat co potrebujem. To kecam, občas to problém je. :-) ale zatím se to dari.

moudro na zaver:
Cim vic si hraju s LINUXCNC tim vic musim autory pochválit jak to pekne vymysleli. Prima stavebnice pomoci niž se daji řídit hračky pro velke kluky.....

Martin
packa

14. 4. 2013, 8:51

chlapy , je to pěkné , a drží mě nad vodou to že to někomu už chodí , já dělám taky rotační zásobník s příjezdem pod vřeteno a vřeteno si pak sjede pro nástroj , upnutí pneumaticky ,
já si na stránkách můžu přečíst dost o modulech pro atc a podobně , a když vím co to má dělat a uvidím k tomu hal a modul tak už si to rozpitvám jak to vlastně funguje , já se musím prostě něčeho funkčního chytnout a pak si to třeba i né zrovna nejlépe , ale upravím tak aby to bylo pro mě použitelné ., ale psaní modulu v céčku tak to nedám . fupe mi už pomáhal mockrát a vím že je to machr .
fupe

14. 4. 2013, 3:07

Když ten svůj zasobnik budes schopnej uridit rucne, tim myslim, ze ho dokazes otocit do pozadovane polohy, definovane a opakovatelne zastavit na spravnem miste, z referovat ho po startu na konkretni nastroj (home), ovládat zamykani a odemykani a cist potrebny stavy ze všech cidel, tak zbytek je uz jenom otázka logiky a to snad dame nejak dohromady.
linuxcnc ma stále nove a nove moznosti smerem k uzivatelum, uz me ani nenapada, co by v tom neslo udelat a nakonfigurovat.
Co by vsak byla velka parada, tak vytvareni konfigurace stejne jako na tech mejch obrazkach., natahat si mysi kosticky na plochu a pak je propojovat carkama a ono by to samo vychrlilo hal subor se vsema téma setp, net addf loadrt. Uz před casem sem cetl, ze to někdo pise, ale od te doby ticho po pesine. Skoda.
Aspon ze to jde alespoň castecne obracene. natáhnout hal konfiguraci a ono tak nejak nakresli ty kosticky a propoje.

Martin
Kilovolt
Sponzor fora

14. 4. 2013, 7:36

Já prubnul tohle http://wiki.linuxcnc.org/cgi-bin/wiki.pl?Eagle2HAL" onclick="window.open(this.href);return false;, ale moc mi to nechodilo- asi mám moc jednoduchou mašinku :lol:
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
packa

14. 4. 2013, 7:37

fupe píše:Když ten svůj zasobnik budes schopnej uridit rucne, tim myslim, ze ho dokazes otocit do pozadovane polohy, definovane a opakovatelne zastavit na spravnem miste, z referovat ho po startu na konkretni nastroj (home), ovládat zamykani a odemykani a cist potrebny stavy ze všech cidel, tak zbytek je uz jenom otázka logiky a to snad dame nejak dohromady.

Martin

nadrátovat to na kartu řídit motory jako takové , číst vstupy , poslat motor na polohu - to problém není , jen nevím jak to zakomponovat aby to fungovalo automaticky , budu studovat :D
Odpovědět

Zpět na „LinuxCNC - drive pod nazvem EMC2“